Het VK lijst Jeruzalem apart op van Israël op het reisadvies van COVID-19

CFI heeft het Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) van het VK opgeroepen om de ‘aanstootgevende en vijandige’ scheiding van Jeruzalem en Israël ‘onmiddellijk te corrigeren’ in zijn laatste reisadvies over het Coronavirus.

In het Britse reisadvies staat Jeruzalem vermeld als een aparte entiteit van Israël in de bijgewerkte lijst van de Britse landen waar burgers na terugkeer zonder quarantainevereiste naartoe kunnen reizen.

Stephen Crabb MP, Lord Pickles en Lord Polak van de Conservatieve Vrienden van Israël (CFI) uitten hun verontwaardiging over de lijst en verklaarden:

De aankondiging van een reiscorridor met Israël is uitstekend nieuws. Het besluit van de FCDO om Jeruzalem te definiëren als een gebied dat gescheiden is van Israël, is echter beledigend en vijandig. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Jeruzalem beschrijven als iets anders dan een integraal onderdeel van Israël is een fictie die losstaat van de realiteit en het reisadvies moet onmiddellijk worden gecorrigeerd.

Vanaf zaterdagochtend hoeven reizigers die vanuit Israël in Engeland aankomen niet in quarantaine te gaan, zo maakte het Britse Ministerie van Reizen donderdag bekend. Israël is een van de vele landen die zijn toegevoegd aan de lijst van veilige reisroutes in het VK. De Westelijke Jordaanoever staat niet op de lijst. Reizigers van Engeland naar Israël moeten nog 12 dagen in quarantaine.

West-Jeruzalem
Het VK, samen met het grootste deel van de wereld, met inbegrip van België en Nederland, en uitgezonderd onder andere de VS en Rusland, erkent Jeruzalem niét als de hoofdstad van Israël. Echter, op 6 april 2017 verklaarde Moskou dat het West-Jeruzalem beschouwt als zijnde Israël’s hoofdstad.

De benaming ‘West-Jeruzalem’, dat binnen de Groene Lijn ligt (aka de pre-1967-lijn, in feite de staakt-het-vuren-lijn van april 1949), was maar een kort leven beschoren. Het bestond kort tussen 1948 en 1967 toen het feitelijke Jeruzalem werd veroverd door de Jordaanse legers en de Joden 19 jaar lang hun heilige plaatsen niet meer mochten bezoeken.

In feite was ‘West-Jeruzalem’ niets anders dan een buitenwijk gelegen ten westen van de hoofdstad, die pas tegen het einde van de 19de eeuw werd aangelegd toen de Oude Stad buiten haar voegen begon te barsten. Sir Moses Montefiore was de eerste die omstreeks 1860 op braakliggend terrein bouwwerken opstartte. en er o.a. een windmolen plaatste (plaatje onderaan).

Overigens heeft geen enkel land ooit West-Jeruzalem erkend als Israël’s hoofdstad behalve dan recent Rusland.

Plaatje hierboven: De windmolen van Montefiore in ‘West’-Jeruzalem, gefotografeerd in 1866. Toen was er nauwelijks bewoning. De muur die horizontaal door het plaatje loopt zal tussen 1948 en 1967 de scheidslijn vormen tussen West- en Oost-Jeruzalem [beeldbron: A Picture A Day]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “UK lists Jerusalem separately from Israel on COVID-19 travel advisory” van 20 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelCFI calls on UK-government to immediately correct its offensive and hostile separation of Jerusalem from Israel in travel advice” van 20 november 2020 op de site van Conservative Friends of Israel (CFI)

Een gedachte over “Het VK lijst Jeruzalem apart op van Israël op het reisadvies van COVID-19

  1. De brutaliteit van deze Britse overheerser laat ons geloven in de toekomst.

    Van Imperium tot een klein eilandje in de Noordzee……tot ook dat door de natuur zal worden weggespoeld……en verdient!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.