156 VN-naties inclusief het EU-blok bevestigen dat Jeruzalem geen deel uitmaakt van Israël

Plaatje hierboven: België en Nederland stemden in de Verenigde Naties voor de resolutie die bepaalt dat onder meer de Kotel (Klaagmuur), de 3000 jaar oude Joodse begraafplaats, de Olijfberg, de Tifferet en Hurva synagoges, het Joodse Kwartier enz. in Jeruzalem geen deel uitmaken van Israël en door de “staat Palestina” moeten worden bestuurd.

De Tweede Commissie van de Algemene Vergadering van de VN (UNGA) verzette zich woensdagavond tegen het concept van de feitelijke Israëlische annexatie en keurde een ontwerpresolutie goed van 156-6 lidstaten waarin landen werden opgeroepen ervoor te zorgen dat ze de “nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem” niet behandelen als een deel van soeverein Israël.

De ontwerpresolutie werd ingediend door Cuba, Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Namibië, Nicaragua, Oman, Qatar en “de staat”  Palestina. De zes landen die tegen de resolutie waren, waren Canada, Israël, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru en de Verenigde Staten. Het voltallige 27 landen tellende EU-blok, inclusief België en Nederland, stemde voor de resolutie.

Israël heeft “Oost-Jeruzalem” (de facto Jeruzalem dus want er bestaat geen West-Jeruzalem!) in 1980 formeel geannexeerd, een stap die nooit is erkend door de VS of de internationale gemeenschap. Het heeft echter nooit de Joodse gemeenschappen, gemeenten en steden in Judea & Samaria geannexeerd. Toch verwachtte ze dat de internationale gemeenschap “de nederzettingen” zou behandelen alsof soevereiniteit was toegepast en als deze gebieden deel uitmaken van Israël.

In Resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad uit 2016 werden de lidstaten opgeroepen ervoor te zorgen dat ze niet deelnemen aan acties van de facto annexatie. De resolutie “onderstreepte in dit verband de oproep van de Veiligheidsraad, in resolutie 2334 (2016), aan alle staten om in hun relevante transacties onderscheid te maken tussen het grondgebied van de staat Israël en de sinds 1967 “bezette” gebieden.

De resolutie van woensdag, die jaarlijks wordt goedgekeurd, erkent de soevereine rechten van Palestijnen op de natuurlijke hulpbronnen in Judea & Samaria en Jeruzalem en roept Israël op om deze hulpbronnen niet te exploiteren. De resolutie veroordeelde ook de vernietiging van illegale Palestijnse structuren door Israël.

In de tekst stond dat de UNGA de “onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk en van de bevolking van de bezette Syrische Golan op hun natuurlijke hulpbronnen, waaronder land, water en energiebronnen“, bevestigde. Het eiste “dat Israël, de bezettende macht, de uitbuiting, schade, oorzaak van verlies of uitputting en bedreiging van de natuurlijke hulpbronnen in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en in de bezette Syrische Golan zou staken.

De resolutie riep ook “Israël op om de Palestijnse ontwikkeling en export van ontdekte olie- en aardgasreserves niet te belemmeren.” Het bevestigde ook het recht van de Palestijnen op compensatie voor het Israëlische gebruik van hun natuurlijke hulpbronnen.

De resolutie tegen de exploitatie van Palestijnse natuurlijke hulpbronnen is een van de bijna 20 teksten die de Algemene Vergadering jaarlijks tegen Israël goedkeurt. Geen enkel ander land heeft zoveel resoluties ertegen. Een Israëlische vertegenwoordiger zei dat veel van de resoluties repetitief waren en waardevolle middelen verkwisten. “We krijgen nu een resolutie voorgelegd waarin in jaren geen woord is veranderd“, zei een Israëlische vertegenwoordiger.

Een Amerikaanse vertegenwoordiger logenstraft de bevooroordeelde aard van de tekst en zegt dat deze Israël delegitimeert. “Deze eenzijdige benadering ondermijnt alleen het vertrouwen tussen de partijen“, zei de Amerikaanse vertegenwoordiger.

De vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit bedankte de landen die de resolutie steunden en zei dat het een bevestiging was van de rechten van de Palestijnen op het grondgebied over de lijnen van vóór 1967. Dringend internationaal optreden is nodig om Israël in overeenstemming te brengen met het internationaal recht, zei de vertegenwoordiger.

Landen die zich van de resolutie hebben onthouden, zijn onder meer Australië, Brazilië, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, Guatemala, Haïti, Honduras, Kiribati, Madagaskar, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, Togo, Tonga en Tuvalu. Het hele blok van de Europese Unie van 27 landen met inbegrip van Nederland en België stemden voor de tekst.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “156 UN nations affirm West Bank settlements, east J’lem not part of Israel” van 19 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “156 VN-naties inclusief het EU-blok bevestigen dat Jeruzalem geen deel uitmaakt van Israël

 1. Van 1478 – 2020…….de Jodenpogroms zijn in volle gang!!!

  De Europeese “beschaafde” landen waren /zijn nog stééds de aanstichters & uitvoerders.

  Spaanse/Portugeese Inquisitie, Oost-Europeese pogroms, Holocaust, Britse colonisatie van “palestina”…… tot de huidige totaal ongefundeerde Israel veroordelingen in VN, waarmee zij hopen dat de uitkomst zal leiden tot het bovenstaande……de vernietiging van het Jodendom.

  Maar…….”Wij zijn géén antisemieten want dat is ‘onacceptabel en daar moet ten strengste tegen worden opgetreden”

  De hypocrisie druipt ervan af en maakt ieder beschaafd mens acuut straal misselijk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.