De hypocrisie van de moslimwereld begrijpen

Frankrijk en de rest van Europa worden geconfronteerd met een ernstige dreiging van islamistisch terrorisme. Dit is duidelijker geworden na de brute onthoofding van onderwijzer Samuel Paty, de terroristische aanslagen in Nice en Wenen, en de afkeer en minachting die de meeste moslimlanden hebben geuit jegens Franse waarden.

De strijd van de Franse president Emmanuel Macron tegen islamistische separatisme, tegen de radicalisering en sociaal-economische marginalisering van moslims in Frankrijk. Enkele van de maatregelen zijn onder meer een verbod op maagdelijkheidstesten, beperkingen op thuisonderwijs en strikter toezicht op buitenlandse financiering van moskeeën.

Het plan van Macron maakt de integratie van moslims mogelijk en beschermt degenen die een radicale en gewelddadige interpretatie van de islam afwijzen. Het zorgt ervoor dat vrouwen worden behandeld met een zekere mate van respect, dat kinderen toegang hebben tot onderwijs, en dat iedere moslim in Frankrijk heeft recht op dezelfde vrijheden als de andere Franse burgers.

Desondanks stuitte Frankrijk op de woede van de moslimwereld, met massaprotesten in tal van landen. De Pakistaanse premier Imran Khan hekelde de vermeende islamofobie van Europa, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanklacht geleid dat moslims Franse producten boycotten, en de voormalige Maleisische premier Mahathir bin Mohamad suggereerde gruwelijk dat moslims ‘het recht hadden om miljoenen Fransen te doden’.

Hun verontwaardiging over de Franse steun voor vrijheid van meningsuiting en secularisme als islamofoob wordt echter ernstig ondermijnd door hun stilzwijgen over en af ​​en toe de verdediging van China’s behandeling van de Oeigoeren. De Chinese regering heeft heropvoedingskampen geleid in Xinjiang, waar meer dan een miljoen Oeigoerse moslims worden vastgehouden.

Ze worden gedwongen om afstand te doen en te veroordelen hun religie, verbruiken varkensvlees en alcohol, en er zijn gevallen waar vrouwen hebben gedwongen gesteriliseerd of voorzien van anticonceptiemiddelen geweest. De regering heeft moskeeën vernietigd en de islam omschreven als een “virus” dat genezen moest worden.

China vervolgt actief moslims uitsluitend op basis van hun geloof. De behandeling van Oeigoeren is een voorbeeld van islamofobie. De dappere oproepen die de Chinese islamofobie veroordelen, zijn echter nergens te vinden. Er zijn geen oproepen om Chinese producten te boycotten, het portret van Xi Jinping wordt niet vertrapt, de Chinese vlag wordt niet verbrand en er zijn geen kreten van ‘Dood aan China’.

In feite, in 2019, toen de meeste Europese landen de vervolging waarmee de Oeigoeren werden geconfronteerd veroordeelden, prezen de meeste moslimlanden – zoals Saoedi-Arabië, Egypte, de Palestijnse Autoriteit, Iran en Pakistan – lafhartig de maatregelen van China om extremisme te bestrijden, zelfs zo ver dat ze deelnemen an de retoriek van de staat dat “alle etnische groepen genieten van hun gelukkig leven in een rustige en stabiele omgeving” en waarin staat dat China had gehandhaafd “openheid en transparantie.”

Erdogan Turkije, ooit een voorvechter van de Oeigoeren, is begonnen met het arresteren en deporteren van verbannen Oeigoeren met het oog op de economische en politieke belangen met China te beschermen. De hypocrisie die deze leiders aan de dag legden, bewijst dat hun doel niet is om islamofobie aan te pakken, maar om de vrijheid van meningsuiting aan te vallen.

Vrijheid van meningsuiting is het fundament van de democratie en het vertegenwoordigt een existentiële bedreiging voor de autocratische regimes, met name die doen alsof ze democratieën. De landen die Frankrijk aanvielen vanwege islamofobie, proberen hun bevolking slechts af te leiden van hun verkeerde aanpak van de COVID-19-pandemie, de buitensporige corruptie en de verslechterende economische omstandigheden van hun land.

Dit is niets meer dan een goedkope politieke truc om de macht te consolideren. Het zal geen verrassing zijn dat de meest fervente tegenstanders van de laïcité (secularisme) van Frankrijk ook de landen zijn met de strengste censuur en beperkingen op de vrijheid van meningsuiting.

Het recht op godslastering, ongeacht hoe respectloos het kan zijn om een ​​aantal, is een kernwaarde die ons in staat stelt om vast te houden en te debatteren verschillende interpretaties van alle religies. Als we de demagogen en fanatici toestaan ​​om op te leggen wat wel en niet mag worden getolereerd, laten we hen ook bepalen wat de islam is voor bijna twee miljard mensen.

De meeste moslims verwerpen deze radicale interpretatie van de islam. Het wordt tijd dat ze solidair zijn met Frankrijk ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting. In plaats van het toekennen van de schuld op de cartoonisten voor het tekenen van karikaturen van de profeet, moeten ze ondubbelzinnig veroordelen degenen die aanzetten geweld.

Het vermogen om alle ideologieën, religies en politieke figuren te bekritiseren en te bespotten, stelt ons in staat om een ​​open discussie aan te gaan. Democratie gaat niet alleen over het mogen stemmen, maar ook over de vrijheid hebben om onze gedachten te uiten en onze overtuigingen te kiezen, ook al is het soms ongemakkelijk.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kelly Alkhouli “Understanding the hypocrisy of the Muslim world” van 18 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “De hypocrisie van de moslimwereld begrijpen

  1. De hypocrisie van de Moslimwereld begrijpen is niet zo een punt…..ze weten niet beter.

    De hypocrisie van de Westerse wereld hierover begrijpen is het punt…..als intelligente individuen zouden ze beter moeten weten.

    En toch zijn het juist de ‘intelligente academici & zogenaamde liberaal progressieve humanitairen die ons keer op keer in de problemen brengen met hun tolerant gezwets & acceptatie van intolerant gedrag.

    Zachte heelmeesters maken stinkende wonden is een oude wijsheid die de nieuwe generaties van betweters beter ter harte zouden nemen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.