Wereldberoemde Israëlisch auteur Yuval Harari brengt ‘Sapiens’ uit in stripverhaal

Vijf jaar geleden verscheen de Nederlandse vertaling van Sapiens, de kleine geschiedenis van de mensheid waarmee de Israëlische auteur Yuval Noah Harari de wereld veroverde. Sindsdien zijn er 13 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 380.000 in de Lage Landen.

Samen met David Vandermeulen en Daniel Casanave, beiden onbetwiste meesters van het stripschap, maakte Harari nu het beeldverhaal. Op een volstrekt nieuwe manier wordt de geschiedenis van de mensheid verteld. Het vakmanschap van de gelauwerde striptekenaars gecombineerd met de autonome blik en het eigenzinnige gevoel voor humor van Harari levert een verrukkelijk boek op.

Een feest van herkenning voor de fans van Sapiens en een lichtvoetige introductie voor hen die voor het eerst kennismaken met het werk van Yuval Noah Harari. “Sapiens: Een beeldverhaal” vertelt het verhaal van hoe een onbeduidende aap de heerser van planeet Aarde werd, in staat was om het atoom te splitsen, naar de maan te vliegen en de genetische code van het leven te manipuleren.

Yuval Harari beschrijft in “Sapiens: Een beeldverhaal” op een grappige maar doordachte wijze over alles wat mensen boeit en onderscheidt van de andere diersoorten, zoals bv. dit over religie en andere mythes:

Wat sapiens onderscheidt van andere diersoorten is dat we grootschalig kunnen samenwerken. Alle grootschalige menselijke samenwerkingen zijn afhankelijk van gemeenschappelijke mythen die alleen in onze collectieve fantasie bestaan. Wij sapiens gebruiken de taal niet alleen om zichtbare dingen te beschrijven, maar ook om dingen te verzinnen. Verzinsels, fictie. Religie is zo een collectief verzinsel. Je kunt het niet aanwijzen, het is geen fysiek voorwerp. Een sapiens kan zeggen ‘Kijk omhoog! Er zit een God achter de wolken en die straft je als je niet doet wat ik zeg.’ Als iedereen dat gelooft, houdt iedereen dezelfde wetten en regels aan en dan kun je effectief samenwerken, ook als je elkaar niet kent. Kerken zijn gebaseerd op religieuze mythen. Staten wortelen in nationale mythen. Rechtssystemen berusten op juridische mythen. Maar die dingen bestaan alleen in de verhalen die mensen verzinnen en vertellen.

Het boek nodigt uit om door het lawaai van onze door informatie overstroomde wereld heen te snijden, een stap terug te doen en een blik te werpen op het echt grote plaatje: de hele geschiedenis van de menselijke soort. Dé mens? Nee… er blijken meerdere soorten mensen geweest te zijn. Tegelijkertijd. Althans… tot Homo sapiens (wij) op het toneel verschenen.

De enorme voetafdruk die wij achterlaten op onze planeet is niets nieuws: Tienduizenden jaren geleden was de mens blijkbaar al verantwoordelijk voor het massale uitsterven van dieren… én mensachtigen. Iets waarvoor we aan het eind van Het ontstaan van de mensheid voor het tribunaal moeten verschijnen…

Dit eerste deel behandelt voornamelijk de biologie van de homo sapiens. In het tweede deel komt de cultuur er bij en worden we agrariërs. Dat belooft wat, want dan rijst de vraag wie nu wie geknecht heeft: werd de mens het gewas de baas, of werden wij slaven in dienst van het tarwemonster?

Met Yuval Noah Harari als uw gids en vergezeld van een hele reeks fictieve, globetrottende personages, word u uitgenodigd om een ​​ritje te maken langs de wilde kant van de geschiedenis.


Bronnen:

::

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.