Niemand en geen enkele mensenrechtenorganisatie neemt het op voor de vrouwen van Gaza

Plaatje hierboven: Gaza City, 14 januari 2010. Zwaar gesluierde vrouwelijke politieagenten in reglementaire burqa houden toezicht opdat andere Palestijnse vrouwen zich houden aan de gedrag- en kledingvoorschriften opgelegd door het islamistisch regime van Hamas [beeldbron: AP/Adel Hana]

Het is niet makkelijk om als vrouw te leven onder een fundamentalistisch islamitische regime zoals in de Gazastrook.

In de afgelopen drie jaar werden de vrouwen in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook geconfronteerd met een campagne van intimidatie en terreur die velen ertoe heeft gedwongen om thuis te zitten en niets doen. Het feit dat vrouwen onderdrukt worden onder radicale islamitische regimes is natuurlijk zeer verontrustend. Maar wat nog meer verontrustend is, is de stilte over misbruik van de rechten van vrouwen in de Gazastrook.

Heeft ooit iemand de prominente Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi in het openbaar horen opkomen tegen de repressieve maatregelen van Hamas tegen de Palestijnse vrouwen? Waar zijn lokale en internationale mensenrechten organisaties, met name degenen die aanspraak maken de rechten te verdedigen van de vrouwen in de Arabische en islamitische wereld? Heeft dan geen enkel mediakanaal van belang in het Westen ooit eraan gedacht om een documentaire te maken over het lijden van de vrouwen onder de Hamas?

Of zijn ze zo geobsedeerd door alles wat Israël doet [of niet doet] dat zij liever een oogje dichtknijpen voor wat er gebeurt in de Gazastrook? Heeft iemand het ooit aangedurfd om Hamas te vragen waarom zij het uitsturen van vrouwen om zelfmoordaanslagen uit te voeren wel goedkeuren maar het terzelfdertijd niet ok is voor hen dat vrouwen alleen lopen op het strand of in het openbaar worden gezien met een man? Hebben “pro-Palestijnse” groepen in Noord-Amerika en Europa er ooit aan gedacht om het op te nemen voor de zaak van deze vrouwen door bv. hun bewustzijn te verhogen van hun benarde situatie waarin ze leven?

Sinds Hamas in 2007 de volledige controle heeft overgenomen over de Gazastrook, werden de Palestijnse vrouwen beroofd van veel van hun fundamentele rechten, zoals alleen een wandeling maken langs het strand of roken in het openbaar. Onder het regime van Hamas mogen vrouwelijke advocaten niet in de rechtbank verschijnen, tenzij zij de hijab dragen. Ze mogen ook geen mannelijke kappers hebben. Een vrouw die in het openbaar wordt gezien met een man wordt vaak tegengehouden door Hamas politieagenten en ondervraagd over de aard van de relatie tussen hen.

Vrouwen in de Gazastrook die het hebben aangedurfd om deel te nemen aan openbare politieke en sociale gebeurtenissen werden herhaaldelijk lastiggevallen door de Hamas-regering. Als gevolg daarvan werden velen van hen gedwongen om thuis te blijven uit angst voor hun leven. Zelfs Palestijnse vrouwen groepen op de Westelijke Jordaanoever lijken zich maar weinig te bekommeren over de leefomstandigheden van de vrouwen onder Hamas. Hebben geen van hen er dan ooit aan gedacht om demonstraties te organiseren of acties om te protesteren tegen het misbruik van de rechten van vrouwen onder Hamas?

Vrouwelijke politie van Hamas in Gaza
[beeldbron: Daily Mail]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Gaza’s Women: Who Is Defending Their Rights?” van 23 november 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Celia Peterson “Pictured: The all-female Hamas police force taught how to fire machine guns and keep the peace on the Gaza strip” van 27 juli 2015 op de site van The Daily Mail

2 gedachtes over “Niemand en geen enkele mensenrechtenorganisatie neemt het op voor de vrouwen van Gaza

  1. Waarom zouden ze ook? Is het Israel’s schuld? Dacht ik al.

    De vrouwen in Gaza worden énkel maar onderdrukt door Hamas, PA, echt- en partijgenoten en dus …….oogjes dicht & snaveltjes toe.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.