Atoomagentschap en VS verhogen druk op Iran om uitleg te geven over gevonden radioactieve partikels

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben Iran woensdag onder druk gezet om eindelijk de oorsprong uit te leggen van uraniumdeeltjes die bijna twee jaar geleden zijn aangetroffen op een oude maar niet aangegeven locatie die Israël een ‘geheim atoommagazijn’ heeft genoemd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vestigde de aandacht op de Turqazabad-site in Teheran in een toespraak tot de Verenigde Naties in september 2018, waarin hij er bij het Internationaal Atoomenergieagentschap op aandrong om deze te bezoeken en te corntroleren. Iran noemde het een tapijtreinigingsfaciliteit.

Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) gingen in februari 2019 naar Iran en namen milieumonsters die sporen van verwerkt uranium vertoonden. De in Wenen gevestigde IAEA is sindsdien op zoek naar antwoorden over waar die sporen vandaan kwamen. Slechts een klein deel van de verklaringen van Iran houden steek.

“Wij vinden dat ze ons informatie moeten geven die geloofwaardig is. Wat ze ons vanuit technisch oogpunt vertellen, klopt niet, dus ze moeten dit verduidelijken”, vertelde IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi op een persconferentie tijdens een driemaandelijkse vergadering van de 35-naties tellende Raad van Bestuur van zijn bureau.

De IAEA en de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben lang geloofd dat Iran een gecoördineerd, clandestien nucleair wapenprogramma had dat het in 2003 stopzette. De nucleaire deal van Iran met de grootmachten in 2015 trok in feite een lijn onder een groot deel van zijn verleden.

Ongeacht de deal is het IAEA echter verantwoordelijk voor de boekhouding van al het nucleaire materiaal in landen die het mondiale non-proliferatieverdrag hebben geratificeerd om ervoor te zorgen dat niemand wordt omgeleid om kernwapens te maken, ook al is het bewijs van voorheen onbekend materiaal al vele jaren oud.

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu heeft 30 april 2018 overtuigend bewijs getoond van het geheime kernwapenprogramma dat Iran jarenlang in de geheime nucleaire archieven verborgen heeft gehouden voor de internationale gemeenschap [beeldbron: PM]

Israël heeft gezegd dat het een deel van een Iraans ‘archief’ van zijn vroegere nucleaire werk in beslag heeft genomen en dat heeft gebruikt om de aandacht te vestigen op Iraanse activiteiten die lang vóór de deal van 2015 waren.

Iran heeft bezwaar gemaakt tegen het gebruik van dat archiefmateriaal en veroordeelt ‘pogingen om een ​​eindeloos proces van verificatie en opschoning van steeds voortdurende verzonnen beschuldigingen te starten’. Het beweert dat het nooit heeft geprobeerd kernenergie voor bewapening aan te wenden.

Een IAEA-rapport vorige week zei dat verdere analyse van de Turqazabad-monsters gevonden ‘isotopisch veranderde deeltjes van laagverrijkt uranium.’Vergelijkbare deeltjes werden in het verleden in Iran gevonden, gekoppeld aan in het geheim geïmporteerde centrifugecomponenten die oorspronkelijk uit Pakistan kwamen, voegde het eraan toe.

Al het nucleaire materiaal dat zulke sporen heeft achtergelaten, is zeer waarschijnlijk verrijkt of bestraald‘, zeiden de Verenigde Staten in hun verklaring aan de raad. “Dit roept een hele nieuwe reeks vragen op over waar dergelijk materiaal vandaan komt en wat Iran misschien nog verbergt. Het zou voor alle bestuursleden van het grootste belang moeten zijn.”

Daarnaast hebben de Verenigde Staten hebben woensdag ingrijpende nieuwe sancties opgelegd aan Iran, door een stichting op de zwarte lijst te zetten die wordt gecontroleerd door Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei en zich te richten op wat Washington de schendingen van de mensenrechten in Iran noemde een jaar na een dodelijk optreden tegen demonstranten tegen de regering.

De sancties die zijn aangekondigd door het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat ook gericht was tegen de Iraanse minister van inlichtingen, markeerden de laatste actie om de ‘maximale druk’-campagne op Iran te versterken die wordt gevoerd door de regering van president Donald Trump.

Plaatje hierboven: Het Midden-Oosten anno 2320. Enkele jaren nadat Iran een massa atoomwapens dropte boven het gebied werd dit vervolgens herschapen in een  troosteloze levenloze woestenij. Maar niet compleet levenloos. Op het jachttafereel hierboven is te zien hoe Joodse nakomelingen afkomstig uit het oude Israël trachten een reusachtige mammoet te vellen.

Wolharige mammoeten (Mammuthus primigenius) zijn sinds kort weer in grote getale opgedoken in de heuvels van Judea & Samaria. Ook in Jeruzalem werden enkele mastodonten, sabeltandtijgers, holenberen en muskusossen gespot. Het gaat weer de goede kant op met het Jodendom in het M-O. Op een plek in Jeruzalem waar vermoedelijk ooit de Tempelberg stond hebben de Joden al een eerste synagoge gebouwd.

Die Joden geven dan ook nooit op. Daar staan ze bekend voor. Am Yisrael Chai!


Bronnen:

♦ naar een artikelIAEA and US Pressure Iran Over Uranium Particles at ‘Atomic Warehouse’” en een artikel US Imposes Fresh Iran-Related Sanctions, Targets Khamenei-Linked Foundation” van 18 november 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Atoomagentschap en VS verhogen druk op Iran om uitleg te geven over gevonden radioactieve partikels

  1. Iran moet kort gehouden worden. Zware sancties moet van kracht blijven en nog verder verzwaard worden. Alleen zal Iran niet veel tegen Israël kunnen uitrichten, echter zal het in de nabije toekomst onderdeel uitmaken van een machtige coalitie met Turkije en Rusland. In Ezechiël 38 en 39 staat een profetie die 2800 jaar geleden opgeschreven is. Bovengenoemde coalitie zal een invasie plegen in Israël vanuit het Noorden. Op de bergen van Israël zal niet het Israëlische leger, maar God hen vernietigen!
    Lees het maar eens in de Bijbel in het Oude Testament.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.