Bij de herdenking van de 75ste verjaardag van het Proces in Neurenberg

Plaatje hierboven: Proces van de belangrijkste oorlogsmisdadigers voor het Internationaal Militair Tribunaal, Neurenberg, 14 november 1945 – 1 oktober 1946. Onder rechts, Julius Streicher, uitgever van Der Stürmer, propagandist van de Jodenhaat tijdens het Derde Rijk en wegbereider van de Holocaust [beeldbron: USHMM]]

De wereld zal ongetwijfeld de 75ste verjaardag vieren van de processen van Neurenberg, die in november 1945 begonnen, als een model van internationaal recht.

Voor de eerste nazi die in Neurenberg werd geëxecuteerd, belichaamde het proces echter niet het multilateralisme, maar eerder de wraak van de joden. Dit werd 11 maanden later duidelijk op een griezelig moment, waarvan de historische en theologische lessen tot op de dag van vandaag weerklinken.

Op 16 oktober 1946 werd Julius Streicher – de nazi van de nazi, uitgever van Der Stürmer, de man die persoonlijk opdracht gaf tot de vernietiging van de Grote Synagoge van Neurenberg tijdens de Kristallnacht – opgehangen. Zoals Newsweek meldde, stierf Streicher niet waardig:

Hij moest over de vloer worden geduwd, met wilde ogen en schreeuwend ‘Heil Hitler!’ Toen hij de trap opklom, riep hij uit: ‘En nu ga ik naar God.’ Hij staarde naar de getuigen met hun gezicht naar de galg en riep: ‘Purimfest 1946.’

Dat is een verwijzing naar de Joodse feestdag van Purim, die het verhaal markeert dat in het boek Esther wordt verteld: de opkomst van Haman als vizier van Perzië en zijn poging om de Joden uit te roeien. Uiteindelijk wordt Haman zelf aan de galg opgehangen en later, na een oorlog tegen zijn bondgenoten, worden ook Hamans 10 zonen opgehangen.

Bij het aanroepen van Purim putte Streicher uit een antisemitische trope met een lange Duitse afstamming. Purim, voor Maarten Luther, weerspiegelde de bloeddorstige aard van de Joden, zoals hij opmerkte in een tekst genaamd Over de Joden en hun leugens uit 1543:

Een christen heeft naast de duivel geen giftiger, bitterder vijand dan een Jood, terwijl wij toch niemand zo goed bejegenen en tegelijk van niemand zoveel te lijden hebben als juist van die slechte duivelskinderen en dat slangengebroed. Joden zijn echte leugenaars en bloedhonden die niet alleen voortdurend de hele Schrift met hun leugenachtige verklaringen die ze vanaf het begin tot op de dag van vandaag hebben vervormd en vervalst. Het vurigste zuchten, verlangen en hopen van hun hart is gericht op de dag waarop ze met ons, heidenen, kunnen omgaan zoals ze deden met de heidenen in Perzië in de tijd van Esther. O, wat zijn ze dol op het boek Esther, dat zo mooi is afgestemd op hun bloeddorstige, wraakzuchtige, moorddadige verlangen en hoop.

Dat Streicher zijn dood tegemoet ging in navolging van Luthers antisemitisme was gepast, want hij had zijn leven geleefd volgens het advies van Luther: “Zal ooit nog een steen of sintel van hen zien … Ik adviseer dat hun huizen ook worden afgebroken en vernietigd.”

Der Stürmer, uitgegeven door Julius Streicher
tussen 20 april 1923 en 1 februari 1945

Voor joden die op zoek zijn naar tekenen van voorzienigheid, is de aanroeping van Esther opvallend. Hitler was inderdaad een hedendaagse Haman, en degenen die in Neurenberg zijn geestelijke zonen opgehangen. En griezelig genoeg gingen er precies 10 van hen naar de galg; 11 werden veroordeeld om in Neurenberg te worden opgehangen, maar Hermann Göring pleegde de avond ervoor zelfmoord in zijn cel.

Deze link tussen Haman en Hitler herinnert ons eraan waarom Joden Purim vieren: niet omdat we bloeddorstig zijn, maar omdat het verhaal van Esther ons eraan herinnert dat het kwaad bestreden moet worden voordat het te laat is. Het Perzië van Esther was het Duitsland van zijn tijd, een centrum van beschaving dat plotseling een genocidale maniak kracht gaf.

Niemand begreep dit beter dan rabbijn Joseph Soloveitchik, die in Berlijn had gestudeerd op het hoogtepunt van zijn intellectuele pracht, maar ontsnapte aan het inferno dat nog moest komen. Esther, zo schreef hij, is ‘het boek over de kwetsbaarheid van de mens in het algemeen en in het bijzonder over de kwetsbaarheid van de jood’.

In het licht van een dergelijke kwetsbaarheid moeten Joden van Esther leren en tegen onze vijanden strijden; Juist in een wereld van zulke onzekerheid en kwaad moet Esthers heldendom gevierd worden en moet de ondergang van de goddelozen vreugdevol worden gemarkeerd.

Er schuilt grote wijsheid in de oude anekdote, vermoedelijk afkomstig uit de jaren dertig, waarin een Jood voorspelt dat Hitler uiteindelijk op een Joodse feestdag zou sterven. Gevraagd door zijn vriend hoe hij zo’n vooruitziende blik heeft, antwoordt hij: ‘Omdat elke dag dat Hitler sterft een Joodse feestdag is.’

In feite was de dag waarop Julius Streicher zijn dood tegemoet ging inderdaad een Joodse feestdag, hoewel het niet Poerim was maar Soekot, waarop Joden zeven dagen lang feesten in vervallen gebouwen. In deze kalenderconvergentie kan een andere schriftuurlijke toespeling worden gevonden, die Streicher over het hoofd heeft gezien.

Elke Soekot lazen Joden Ezechiëls apocalyptische visioen van ‘Gog en Magog’. De profeet beschrijft een internationale as van naties die erop uit is om de Joden te vernietigen, wiens uiteindelijke nederlaag zal worden gekenmerkt door de viering van Soekot. Deze passage werd briljant uitgelegd door rabbijn Samson Raphael Hirsch, rabbijn van het 19e-eeuwse Frankfurt.

Het oude verhaal van de toren van Babel, zo schreef hij, beschrijft een heidense, tirannieke samenleving die een gebouw creëerde ter verering van haar eigen macht; Het zijn juist zulke naties die de Joden haten, die een God van moraliteit en gerechtigheid prediken. Door zeven dagen te vieren in wat lijkt op slechts een hut, de sukkah, geven joden hun zekerheid aan dat het ethos dat door Babel wordt gekenmerkt, uiteindelijk ongedaan zal worden gemaakt.

De mensen die het meest hebben geleden onder de handen van tirannie voorspellen niettemin vol vertrouwen dat de wereldgeschiedenis, die begon met een totalitaire toren, zal eindigen in een vakantie van hutten, een nederlaag van het kwaad en een erkenning van God als de ware bron van macht en gerechtigheid.

Zo ontstaat een sublieme symmetrie die de geallieerden nooit hadden kunnen voorzien. Het was in Neurenberg dat Albert Speer de ‘Eregalerij’ had gebouwd, een enorm bouwwerk dat uittorent boven het verzamelterrein waar de nazi’s samenkwamen om zichzelf te vieren. Architectonisch gevierd in Duitsland, was de hal geïnspireerd op het oude altaar van Pergamon in Griekenland.

Om een ​​film te zien van de bijeenkomsten in Neurenberg in een herboren heidense structuur is om een ​​profetie te zien die werd uitgesproken door de 19e-eeuwse Duits-Joodse dichter Heinrich Heine op angstaanjagende wijze vervuld:

De oude steenachtige goden zullen opstaan ​​uit het vergeten puin en het stof van duizend jaar wrijven Uit hun ogen… De Duitse donder heeft een echt Teutoons karakter. Het is niet lenig, maar rommelt zwaar. Toch zal het komen. En als je een crash hoort zoals nog nooit eerder is gehoord in de geschiedenis van de wereld, dan weet je dat de Duitse bliksemschicht is gevallen … Er zal een toneelstuk worden opgevoerd in Duitsland waardoor de Franse Revolutie eruitziet als een onschuldige idylle . Uiteindelijk werd de eregalerij van de nazi’s, net als Babels toren van weleer, ongedaan gemaakt.

De meest nachtmerrieachtige beelden van nazi-bijeenkomsten werden gefilmd door Leni Riefenstahl in en rond dit gebouw in Neurenberg. Ze filmde niet een van de meest glorieuze beelden van het einde van de oorlog: toen Amerikaanse troepen het hakenkruis dat erop zat opgeblazen had.

Het is dan ook passend dat de vernietiging van het nazi-‘bouwcomplex’ in dezelfde stad gevolgd zou worden door het ophangen van nazi’s tijdens de vakantie van hutten (Sekot). Streicher stierf inderdaad op een dag van Joodse viering, en zijn rechtvaardige dood op Soekot maakte de viering dieper.

In oktober volgend jaar zal de wereld niet meer aan de processen van Neurenberg denken. Maar sommige Joden zullen misschien tijdens Soekot in 2021 in de synagoge staan ​​en zich herinneren dat het 75 jaar geleden was dat de tien zonen van Haman hun Maker ontmoetten.

We zullen ons herinneren hoe Julius Streicher stierf met een joodse feestdag op zijn lippen, en we zullen echt ‘Soekotfeest 2021’ vieren: herinnerend aan de nederlaag van het kwaad dat was, en vurig verlangend naar de ultieme nederlaag van het kwaad dat nog moet komen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Meir Y. Soloveichik “Nuremberg, 75 Years After” in het december 2020 nummer van Commentary Magazine

♦ naar een artikel van Dr Juliette Desplat “‘Death by hanging’: the Nuremberg Trials” van 20 november 2015 op de site van The National Archives

Een gedachte over “Bij de herdenking van de 75ste verjaardag van het Proces in Neurenberg

 1. Ach ja….al die herdenkingen tegen Nazi beulen & misdadigers.

  Mooi toch al die treurige mensen met hun indrukwekkende speeches.

  Jammer dan dat de aanleidingen & onderwerpen steeds vaker worden vergeten, uitgeschreven uit hun eigen verhaal, verguisd of beschuldigd van dezelfde misdaden.

  Kijk naar het EU parlement, de Verenigde Nazies & co en al die groepen Humanisten die samenwerken met terroristen, allemaal verenigd in een ultieme & humanitaire poging het werk af te maken van de Nazi beulen & misdadigers……, weliswaar onder een andere naam.

  Vandaag noemt men het Anti Zionisme & Humaniteit en we kunnen deze haatfestivals geregeld aanschouwen in de verschillende Internationale Organisaties van menselijk & moreel falen.

  Ik begin langzamerhand een acute aanval van misselijkheid te krijgen van al die hypocrieten met hun geblaas van verontreinigde lucht der Jodenhaat.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.