Duitsland: In Haren en Chemnitz werden hakenkruizen geklad op Joodse grafzerken en Stolpersteinen

Te midden van een recente golf van incidenten tegen Joodse doelen in Duitsland, werden op een begraafplaats hakenkruizen in grafstenen gekrast (plaatje hierboven).

Het vandalisme dat deze week werd ontdekt in Haren, een noordwestelijke stad ongeveer 350 mijl ten westen van Berlijn, wordt door de politie behandeld als een antisemitisch haatmisdrijf, meldde persbureau dpa op dinsdag. Er zijn geen verdachten aangehouden.

Afzonderlijk op maandag hebben niet-geïdentificeerde personen in Chemnitz, 200 mijl ten zuiden van Berlijn, een hakenkruis met paarse verf gespoten op een Stolperstein, of ‘struikelsteen’ ter herdenking van Arnold Josef Winter.

Stolpersteinen zijn koperen straattegels die op het voetpad aan de voormalige huizen van slachtoffers van de Holocaust werden geplaatst om hen te herdenken.

Arnold Winter werd op 11 december 1943 in Parijs doodgeschoten omdat hij kritiek had op het nazi-regime en de oorlog. Het nazi verdict luidde: “Als alter Kommunist wegen Zersetzung der Wehrkraft zum Tode verurteilt.

Op zondag werd er rode verf gegoten over andere herdenkingsstenen in Eilenburg, een stad die 65 kilometer ten noorden van Chemnitz ligt in de deelstaat Sachsen, meldde Tag24.

“Op zondagmiddag werden drie struikelblokken besmeurd met rode verf in Bergstrasse 2, en nog twee op de hoek van Bergstrasse en Kellerstrasse”, vertelde Müller aan Tag24. Op dezelfde avond, nadat de politie de feiten had opgetekend, begon hij de rode, dikke verf van de stenen te verwijderen.

“Ik veroordeel deze daad ten zeerste”, zegt Tom Müller luid en duidelijk, en zegt: “Het is een schande dat er vandaag de dag nog steeds zo’n openlijke vijandigheid bestaat jegens mensen en gedenktekens met een joodse religie.

We hebben soortgelijke incidenten gehad waarbij struikelblokken werden beschadigd of zelfs gecementeerd“, vertelde een lokale politicus, Katharina Weyandt, aan de Tag24-nieuwssite.

Küf Kaufmann, een lid van het presidium van de Zentralrat der Juden in Deutschland, reageerde:

Stolpersteinen besmeurd op de ene plaats, swastika’s en SS-runen op muren op een andere plaats, beledigende kladsels op huizen en objecten hier en daar, spugend op mensen die de pogromnacht van 1938 herdachten – soms begin je te geloven in een onmogelijke terugkeer in de tijd.  Maar ik weet heel goed dat onze samenleving sterk genoeg is om zichzelf te beschermen tegen de pandemie van haat. Je hebt duidelijk, sterk sociaal-politiek verzet nodig. Wetgeving en actie moeten onze instrumenten zijn die onze democratie moeten beschermen. onthoud goed de tragische gevolgen van Kristallnacht voor heel Europa en Duitsland zelf. Dit is nog een reden waarom we tegen elkaar zeggen: ‘Nooit en nergens (en in geen enkele vorm) mag zoiets herhaald worden!.

En hij besloot met:

We moeten, we zijn verplicht, ongeacht onze religieuze overtuiging, ongeacht onze sociale en partijpolitieke verschillen, zonder angst om samen te vechten tegen degenen die angst in ons proberen aan te wakkeren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Swastikas carved into Jewish headstones, spray-painted on memorials in Germany” van 18 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Eli Nahum “Stumbling blocks were smeared with red paint in Eilenburg” en een artikelJewish cemetery desecrated in Haren” van 18 november 2020 op de site van Monitoring Antisemism Worldwide (MAW)

♦ naar een artikel Jüdischer Friedhof geschändet – Staatsschutz ermittelt” van 17 november 2020 op de site van T-Online.de

♦ naar een artikel van Gabriel Schwab “Chemnitz: stolperstein mit hakenkreuzen beschmiert” van 16 november 2020 en een artikel van Anke Brod “‘Es ist einfach nur beschämend’: Stolpersteine in Eilenburg mit roter farbe beschmiert” van 17 november 2020 op de site van Tag24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.