Ook Joe Biden zal doorgaan met het gericht liquideren van terroristen met of zonder Israëlische hulp

Yoram Schweitzer, het hoofd van het Institute for National Security Studies (INSS) Program on Terrorism and Low Intensity Conflict, sprak eerder met Arutz Sheva over de liquidatie van Mohammed al-Masri door Israëlische agenten.

Al-Masri was een topfunctionaris van Al-Qaeda en de nummer 2 van de terreurgroep, die eerder dit jaar op 7 augustus 2020 in Teheran op straat werd doodgeschoten, exact op dezelfde dag toen door Al Qaeda twee jaar eerder twee aanslagen werden gepleegd waarbij 226 mensen omkwamen.

Schweitzer zei dat een dergelijke operatie ….

[..] gebaseerd is op een zeer precieze en – meestal – niet erg korte verzameling informatie, specifieke informatie over de man zelf: zijn bewegingen, zijn verblijfplaats, proberen ervoor te zorgen dat je hem grijpt in een situatie waarin hij niet is omringd door veel mensen om allerlei obstakels te voorkomen. Het is dus een heel specifiek werk dat wordt geïnvesteerd in het lokaliseren van de persoon, in het besef dat hij zich in een situatie bevindt waarin hij kwetsbaar is en zo clandestien mogelijk kan worden uitgeschakeld. Soms is het in een drukke straat, maar meestal krijg je hem in een tijd waarin je de scène ongedeerd, heel snel, ongemerkt en beslist zonder tegengehouden kunt worden. Het belangrijkste doel van de veiligheidsdiensten die dergelijke operaties uitvoeren, is voorkomen dat het object blijft werken. Als hij iemand is die een dreiging vormt voor toekomstige aanvallen, dan moet hij worden geëlimineerd omdat we weten wat het effect is van dit soort prominente figuren op de toekomstige activiteiten van de organisatie. Dit is het belangrijkste probleem. Het dient ook als een afschrikkende factor, en soms is de laatste berekening om ‘de rekening af te sluiten’, als u dat wilt, en de score te vereffenen. Dat is de laatste overweging.

Plaatje hierboven: Mohammed al-Masri was onder meer verantwoordelijk voor voor de aanslag van 7 augustus 1998 op de Amerikaanse ambassade in Nairobi, Kenia, waarbij 213 mensen werden gedood. Op dezelfde dag was er ook een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Dar el-Salaam, Tanzania, waarbij nog eens 13 doden vielen [beeldbron: AFP/Getty]

Toen hem werd gevraagd waarom Amerika Israël zou vragen om de liquidatie uit te voeren, zei Schweitzer dat hij …

[..] het nogal raadselachtig vond dat de Amerikanen, die de afgelopen jaren hebben geopereerd om de senior veteranen van Al-Qaeda te elimineren, voortdurend, voornamelijk in Syrië … De Amerikanen hebben prioriteit bij het elimineren van de erfgenamen [van Osama Bin Laden] en het hogere leiderschap van de organisatie om te voorkomen dat Al-Qaeda opnieuw opstaat. Waarom lekten ze nu de informatie naar de New York Times dat de Israëli’s erachter zaten – of het waar is of niet, of ze hielpen samen te werken om van deze persoon af te komen? Ik denk dat in de prioriteiten van de Israëli’s zo’n figuur in al-Qaeda niet aan het hoofd staat van de prioriteiten van de Israëliërs. Het kan een soort samenwerking zijn, maar nogmaals, we gissen maar. Ik weet er niets van.

Op de vraag waarom deze operatie naar de media is gelekt, zei hij:

Ik denk dat het psychologische deel ervan één onderdeel is. Het feit dat er een prominente figuur is weggehaald, die verzekert dat uw eigen bevolking geen aanvallen van de salafistische jihadistische organisaties opvangt zonder te reageren … het dient ook als een waarschuwing voor Iran, waarvan we weten dat het een prominente rol speelt bij het bevorderen van terreuractiviteiten … Dat ze kwetsbaar zijn. Als je naar de regering van Obama kijkt: in dit opzicht van gericht doden was het de meest intensieve en actieve regering van de Amerikanen tot nu toe die de leiders van Al-Qaeda achtervolgde en zich richtte. En toen volgde Trump, ondanks zijn beleid van niets van Obama, zijn voorbeeld en nam ook maatregelen en maakte gebruik van gericht doden. En ik vermoed dat de regering-Biden dit beleid zal doorzetten, omdat dit deel uitmaakt van de Amerikaanse contra-terrorismestrategie die niets te maken heeft met welke regering er is.

Video: Biden will continue targeted killings of terrorists
17 november 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Kempinski “Biden will continue targeted killings of terrorists” van 17 november 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.