IDF valt Iraanse doelwitten in Syrië aan nadat bomaanslag aan Israël’s grens werd verijdeld

Plaatje hierboven: Een IDF-voertuig rijdt over de weg die parallel loopt aan de grensafscheiding tussen de Israëlische en Syrische regio’s op de Golanhoogtes, 19 juli 2017 [beeldbron: AFP/Menahem Kahana]

IDF-straaljagers vielen dinsdagavond militaire doelen in Syrië aan die behoren tot de Iraanse Quds Force en het Syrische leger. De aanval beschadigde magazijnen, hoofdkwartieren en militaire complexen, evenals grond-lucht raketbatterijen.

De IDF-woordvoerder zei dat de aanval werd uitgevoerd als reactie op de plaatsing van explosieven bij het grenshekken met Syrië op Israëlisch grondgebied, door een Syrische ploeg die onder Iraanse leiding opereerde. De IDF zei dat de ontdekking van de explosieven een verder bewijs is van de langdurige vestiging van Iran in Syrië.

De woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) verklaarde:

De IDF beschouwt het Syrische regime als verantwoordelijk voor elke actie die op zijn grondgebied wordt ondernomen en zal waar nodig blijven optreden om het Iraanse establishment in Syrië uit te roeien, wat een risico vormt voor de veiligheidsstabiliteit in de regio. De IDF handhaaft een hoge paraatheid en paraatheid voor elk scenario. 

Eerder meldde de Syrische televisie een Israëlische aanval in het gebied van Damascus en voegde eraan toe dat er explosies waren gehoord in het gebied. Er werd ook gemeld dat de Syrische luchtverdedigingssystemen na de aanval waren geactiveerd.

De bom die dinsdag werd ontdekt, werd gevonden op Israëlisch grondgebied, in de zuidelijke Golanhoogten. Na de ontdekking werd een team van IDF-geniesoldaten ingeschakeld om het explosief te neutraliseren.

Drie maanden geleden verijdelden IDF-troepen een poging om een ​​bom in hetzelfde gebied te plaatsen. Na dat incident vielen IDF-straaljagers en gevechtshelikopters Syrische legerdoelen in Zuid-Syrië aan.

Plaatje hierboven: Het Al-Hawl tentenkamp aan de grens tussen Syrië en Irak. In april 2019 zaten er ca. 74.000 vluchtelingen geïnterneerd waarvan 45% uit Irak, 40% uit Syrië en 15% andere nationaliteiten. De groep vluchtelingen bestaat uit 10.000 vrouwen en ca. 50.000 kinderen. Het gaat hier om de families van ISIS strijders die na de val van de terreurorganisatie in 2018 door de Koerdisch-Arabische militie aka het Syrisch Democratisch Front (SDF) naar het kamp werden gedreven en sindsdien door hen wordt bewaakt. Niemand weet wat er met hen moet gebeuren. [beeldbron: SOHR]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “IDF launches airstrikes against Iranian Quds Force in Syria” van 18 november 2020 en een artikelIsrael finds explosives planted on Syrian border; Gantz holds Damascus to blame” van 17 november 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF attacks military targets in Syria” van 18 november 2020 en een artikelIDF uncovers bomb placed on Israel’s northern border” van 17 november 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.