Palestijnen weer boos op elkaar: PA in Ramallah verzoent zich met Israël; Hamas in Gaza verwerpt

De twee grootste terreurorganisaties in Gaza, Hamas en de Islamitische Jihad, hebben dinsdagavond de aankondiging over de hervatting van de coördinatie tussen de Palestijnse Autoriteit (aka PLO en Al Fatah) en Israël verworpen.

Een woordvoerder van de Islamitische Jihad (PIJ) en zijn Al Quds Brigades (Saraya) zeiden dat …

[..] de aankondiging een schending was van de beslissingen die werden genomen tijdens de bijeenkomst van de leiders van de Palestijnse organisaties en dat het een fundamentele moeilijkheid vormt in het licht van de Palestijnse interne verzoening.

Hamas en zijn Al Qassam  Brigades veroordeelden de beslissing en zeiden:

De PA biedt een excuus voor het normalisatiekamp met Israël. We roepen de PA op om de beslissing terug te nemen en niet op Biden en anderen te wedden.

Kortom: West-Palestina (Gaza) verwerpt andermaal de acties van Oost-Palestina (Ramallah). Echter de Europese Unie, de Verenigde Naties, mensenrechtenorganisaties enz. luisteren enkel naar wat beslist wordt in Ramallah en negeert wat er in Gaza gebeurt. Hypocrisie ten top!

De realiteit: Elk akkoord met de Palestijnen is enkel duurzaam als dat zowel door de 1,8 miljoen Palestijnen in Gaza en de 2,5 miljoen Palestijnen in Ramallah wordt onderschreven en geïmplementeerd. Anders is om het even welk akkoord compleet waardeloos.

Eerder op dinsdagavond kondigde de Palestijnse Autoriteit aan de banden met Israël te hernieuwen en te herstellen op het niveau van mei vorig jaar. De aankondiging werd gedaan door de hoge PA-functionaris Hussein al-Sheikh en volgde op schriftelijke en mondelinge verklaringen van Israël waarin werd verklaard dat het zich verbonden heeft aan de overeenkomsten.

In mei verklaarde PA-voorzitter Mahmoud Abbas een einde aan de overeenkomsten en afspraken die met Israël en de Verenigde Staten waren ondertekend als reactie op de plannen van Israël om de soevereiniteit over Judea en Samaria uit te roepen.

De aankondiging van dinsdag betekent de hervatting van de veiligheidscoördinatie tussen Israël en de PA, evenals de hervatting van de overdracht van belastinggeld dat Israël namens de Palestijnse Autoriteit heeft geïnd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Hamas and Islamic Jihad livid after PA resumes coordination with Israel” van 18 november 2020 en een artikelPA agrees to receive money from israel; Palestinian Authority to resume ties, security coordination it had cut off in May over sovereignty plans” van 17 november 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnen weer boos op elkaar: PA in Ramallah verzoent zich met Israël; Hamas in Gaza verwerpt

  1. Ramallah ‘verzoent’ zich met Israel?

    Ik dacht het niet, maar de geldkoffers zijn leeg!

    Gelukkig komt Opa Joe (waarschijnlijk) aan de macht in de VS en dus ziet de toekomst er weer een stuk beter uit ……….voor de leiders.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.