Er zal een nieuwe synagoge worden geopend op het nazi-moordterrein van Babyn Yar in Oekraïne

Een nieuwe synagoge is gepland om te openen in Babyn Yar, het park in de Oekraïense hoofdstad Kiev ter herdenking van een ravijn waar de nazi’s en hun medewerkers meer dan 30.000 joden hebben vermoord.

De nieuwe synagoge zal in 2021 worden geopend, meldde het staatspersbureau Ukrinform vorige week, voorafgaand aan de 80ste verjaardag van de moorden in september.

Moshe Reuven Azman, een opperrabbijn van Oekraïne, zei in een verklaring:

Het is onze plicht om te zorgen voor mensen die Babyn Yar bezoeken en hun nagedachtenis moeten eren en bidden voor de dood van hun dierbaren en al degenen die stierven in de verschrikkelijke tragedie van de Holocaust.

Volgens het rapport is de andere orthodoxe opperrabbijn van Oekraïne, Yaakov Dov Bleich, ook aan boord met het synagogeplan. Het Babyn Yar Holocaust Memorial Centre, een organisatie die in 2016 is opgericht om een ​​Holocaust-museum in Kiev te bouwen, leidt en zamelt geld in voor een project dat naar verwachting miljoenen dollars zal kosten.

Plaatje hierboven: Na de massamoord in Babyn Yar van september 1941 waarbij 33.771 Joden werden vermoord met kogels, trachten Duitse soldaten en hun Oekraïense collaborateurs alle sporen uit te wissen van de judeocide. De Russen zullen na de oorlog hun werk nadien voltooien “alsof er nooit iets was gebeurd” [beeldbron: TOI]

Babyn Yar heeft meerdere mislukte projecten gezien om een ​​Holocaustmuseum en monumenten te bouwen. Op het terrein zijn de afgelopen 20 jaar met veel pracht en praal drie hoekstenen geplaatst voor Joodse herdenkingsprojecten die nooit zijn uitgekomen. Het plan om daar een museum te bouwen komt pas in 2024 uit.

Plaatje hierboven: De tranen van deze oude Joodse man zullen nooit drogen. Het Monument voor slachtoffers van het nazisme in het Babyn Yar Memorial Park werd in 1976 voltooid in Kiev, Oekraïne [beeldbron: The Morning Call]


Bronnen:

♦ naar een artikelNew synagogue will open on Nazi killing grounds of Babyn Yar in Ukraine” van 16 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Angecy (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.