Europese delegatie uitgejouwd en weggejaagd van Givat Hamatos, Jeruzalem

Plaatje hierboven: EU-vertegenwoordiger voor de Palestijnen Sven Kühn von Burgsdorff omringd door Israëlische activisten van Im Tirtzu tijdens een bezoek aan de Joodse wijk Givat Hamatos in Jeruzalem, 16 november 2020 [beeldbron: Raphael Ahren / TOI]

Een delegatie van de Europese Unie geleid door EU-vertegenwoordiger Sven Kühn von Burgsdorff bezocht op maandag een locaties in Jeruzalem en in Judea & Samaria maar botsten op een groepje pro-Israëlactivisten van de ngo Im Tirtzu die de delegatieleden uitscholden voor ‘antisemieten’ en ‘voorstanders van terreur’.

Missiehoofden en vertegenwoordigers van de EU, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Malta, Nederland, Polen, Spanje, Zweden, Noorwegen en Zwitserland hebben op  maandag de Joodse gemeente in aanbouw Givat Hamatos bezocht of probeerden dat toch.

Ze werden opgewacht door een groep activisten die hen verjaagden van de heuveltop en hen letterlijk non-stop toeschreeuwden terwijl ze over velden liepen vol gras, modder en steen. ‘Je moet je schamen!’ schreeuwden de activisten tegen de functionarissen.

De groep, die 14 EU-landen plus Noorwegen vertegenwoordigde, was gekomen om te protesteren tegen Israëls publicatie van een aanbesteding voor 1.257 Joodse huizen in een gebied in de oostelijk gelegen wijken van Jeruzalem dat strategisch is voor zowel Israëliërs als Palestijnen. De activisten schreeuwden:

U steunt terreur. Jullie zijn antisemieten. U bent tegen Joods bouwen. Zwijg en ga naar huis. Volgens de Bijbel is dit Joods land. Dit is de Joodse hoofdstad van Israël.

De activisten maakten vooral bezwaar tegen het feit dat de groep werd ingelicht door twee extreemlinkse Israëlische NGO’s, Ir Amim en Peace Now, en noemden hun vertegenwoordigers ‘verraders!’ en ‘hypocrieten’.

De EU-delegatie probeerde een persconferentie te houden op twee verschillende locaties op Givat Hamatos voordat ze het opgaf nadat ze werden verjaagd door Im Tirtzu-activisten en verhuisde naar een gebied bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in de wijk Talpiot in Jeruzalem. Maar zelfs toen ze naar hun auto’s liepen, werden ze omsingeld door de activisten.

Israël is van mening dat het project nodig is om zijn greep op een verenigd Jeruzalem te versterken. Maar de Palestijnen, de EU en de internationale gemeenschap beweren dat het Joodse gebouw in dat gebied van Jeruzalem het onmogelijk zou maken om van Jeruzalem de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat te maken.

Het gebied ligt naast de Palestijnse stad Bethlehem. Het ligt dicht bij de Joodse wijken Gilo en Har Homa in Jeruzalem. De internationale gemeenschap stelt dat de drie buurten samen de Palestijnse gebieden in Jeruzalem scheiden van het nabijgelegen Bethlehem en daarom de aangrenzende Palestijnse staat onmogelijk maken.

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, tweette maandag:

De nieuwe Israëlische projecten voor koloniale nederzettingen in bezet Palestina omvatten plannen voor eenheden en wegen die tot doel hebben de Palestijnse wijken in Jeruzalem verder te omsingelen; Het loskoppelen van de stad van de resterende Westelijke Jordaanoever naar haar volledige isolement.

De vertrekkende Trump-regering stelt dat Israël uiteindelijk het grootste deel van Jeruzalem kan behouden, inclusief Givat Hamatos, in elke definitieve statusovereenkomst met de Palestijnen. Maar tijdens zijn vier jaar in functie erkende de Amerikaanse president Donald Trump de Israëlische soevereiniteit over heel Jeruzalem niet.

De regering-Trump heeft niet publiekelijk bezwaar gemaakt tegen de Joodse bouw in Oost-Jeruzalem en heeft geen commentaar gegeven op het Givat Hamatos-project. Premier Benjamin Netanyahu vertelde verslaggevers in Jeruzalem dat Israël de regering-Trump op de hoogte bracht van de publicatie van de aanbesteding.

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden is van mening dat Jeruzalem de hoofdstad moet worden van een toekomstige Palestijnse staat. Aangenomen wordt dat hij tegen het project is, maar hij heeft geen verklaring afgegeven.

ILTV: Israel confirms plans to advance settlement construction in Jerusalem

In een gesprek met verslaggevers beschuldigde Burgsdorff Netanyahu ervan actie te hebben ondernomen voordat Biden op 20 januari naar het Witte Huis ging. Burgsdorff zei:

De indruk dat de autoriteiten feiten ter plaatse wilden creëren voordat de nieuwe verkozen president aantreedt. We zijn ernstig bezorgd over het feit dat als dit huisvestingsproject doorgaat, de vooruitzichten voor een aaneengesloten verbinding tussen Jeruzalem en de andere delen van de bezette Westelijke Jordaanoever erg moeilijk kunnen worden. Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap een eensgezind standpunt inneemt tegen een dergelijke constructie, die volgens het internationaal recht illegaal is. Het internationaal recht moet worden gehandhaafd.

De Im Tirtzu-groep legde een verklaring af na het bezoek van Givat Hamatos, waarin ze bezwaar maakte tegen de poging van de EU om Israël te dicteren waar het wel en niet kon bouwen in de hoofdstad van het land:

We kwamen om de EU te vertellen die terreur steunt, dat de staat Israël al lange tijd geen kolonie meer is, maar een onafhankelijke staat.

De linkse ngo Peace Now, dat een kleine tegendemonstratie had gehouden ter ondersteuning van de EU in Givat Hamatos, hing een groot bord op met de tekst: “Hier zal de tweestatenoplossing worden begraven” en zei:

Netanyahu beschadigt de relatie van Israël met zijn twee grootste handelspartners, de EU en de VS, door een marginaal nederzettingenbeleid te voeren. Deze regering moet weer bij zinnen komen en Israëls nationale belangen boven die van de nederzettingenagenda plaatsen.

Video: Avi Abelow – Pulse of Israel: Bashing the Latest Lies of the European Union & anti-Israel Haters about Jerusalem


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “EU delegation heckled as antisemites, hounded off Givat Hamatos” van 17 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Right-wing activists chase EU envoy from site of planned East Jerusalem project” van 16 november 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Europese delegatie uitgejouwd en weggejaagd van Givat Hamatos, Jeruzalem

  1. Het is toch de waanzin ten top.

    In een tijd waarin de EU het niet eens kan worden over haar eigen miljard zware budget/”hulppakket” betaald door de belastingbetaler, ze hulpeloos staan te kijken naar een virus waardoor hun economieën in elkaar donderen en hun eigen burgers in financiele & psychische nood zitten, “vluchtelingen” hun continent blijven binnenstromen of blijven zitten in mensonteerende VN kampen waardoor hun eigen landen in Moslim enclaves veranderen, ze geen enkel mondiaal oorlogs conflict kunnen oplossen, honger & armoede blijven domineren etc.etc.etc…… hebben deze a-sociale niksnutten niets beters te doen dan een of andere G-d vergeten heuvel in Israel, ja Israel, te bezoeken omdat Joden daar een paar huizen bouwen.

    Ze zouden niet verjaagd moeten worden van die heuvel…..maar uit het land!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.