Saoedische advocaat stelt dat de ware locatie van de Al-Aqsa-moskee ‘niet in Jeruzalem is’

 

De Al Aqsa moskee in Jeruzalem is een van ’s werelds oudste permanente islamitische gebouwen die werd voltooid in 705 na Chr.

Een Saoedi-Arabische advocaat stelt dat de Al-Aqsa (de verste) moskee, die traditioneel beschouwd wordt als de derde heiligste plaats van de islam nà Mekka en Medina, in feite niet op het Al-Aqsa-complex (Tempelberg) in de oude stad van Jeruzalem ligt.

Osama Yamani schreef in het Saoedische nieuwscentrum Okaz en beweerde dat de echte moskee zich feitelijk bevindt in Al Ju’ranah, in de buurt van Mekka in Saoedi-Arabië.

In zijn artikel betoogde Yamani dat de eeuwenlange verwarring voortkomt uit het feit dat geschiedenisboeken Al-Aqsa ten onrechte in Jeruzalem hebben gelokaliseerd:

Jeruzalem is niet Al-Aqsa, wat niet wordt genoemd in de missies die Allah aan Mohammed en de kaliefen gaf. Evenzo is Jeruzalem een ​​stad en is Al-Aqsa een moskee.

Yamani voegde eraan toe dat de moslims oorspronkelijk niet in de richting van Mekka stonden tijdens het bidden, maar in plaats daarvan naar Jeruzalem, een functie opgelegd door de vijfde kalief Abd al-Malik van de Umayyad-dynastie, die de aangrenzende Rotskoepel bouwde in 691 na Chr. Yamani legde uit dat:

Er zijn verhalen die zijn beïnvloed door politieke overwegingen die de doeleinden van die tijd dienden, en soms wordt beweerd dat ze niets te maken hebben met geloof of het volgen van religieuze dictaten.

Het paard al-Buraq waarmee Mohammed ten hemel steeg op de plek van de Rotskoepel in Jeruzalem

Bij het plaatje hierboven: De islamitische traditie schrijft voor dat, hoewel het feit dat de profeet Mohammed fysiek nooit in Jeruzalem is geweest, en dat ook met geen woord in de Koran wordt gezegd, de legende bevestigt dat hij opsteeg naar de hemel op al-Buraq – een gevleugeld paard waarvan wordt gezegd dat het is opgestegen van de eerste steen onder de Rotskoepel in Jeruzalem.

We zijn al getuige van hoe een ideeënoorlog binnen de islamitische wereld eruitziet met soennitische en sjiitische moslims die een strijd voortzetten die al meer dan 1300 jaar woedt. Een gevecht over de zogenaamde ‘echte’ locatie van de Al-Aqsa-moskee tussen Saoedi’s en Palestijnen zou op dezelfde manier tot problemen kunnen leiden.

al-aksa-1893a


Plaatje van de binnenzijde van de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem uit 1893. De moskee is van oorsprong een christen Byzantijnse kerk. met name de Kerk van de Heilige Maagd. Na de verovering van Jeruzalem in 638 na Christus, werd Jeruzalem ge-islamiseerd en werd onder andere de christelijke kerk door de moslimveroveraars in 705 na Chr. omgebouwd tot de huidige Al Aqsa moskee. 

De oorspronkelijke pilaren die nog te zien zijn op het plaatje hierboven, raakten in 1927 en 1936 zwaar beschadigd door aardbevingen. Echter, in 1938 doneerde de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini, een bondgenoot van Adolf Hitler vóór en tijdens WOII, een scheepslading marmer afkomstig uit de steengroeven in het Italiaanse Carrara. Het centraal plafond werd opnieuw bekleed en de Byzantijnse bogen en stenen vloer werden eveneens vervangen met Mussolini’s Carrara marmer (plaatje hieronder) ….


Bronnen:

♦ naar een artikel Saudi lawyer claims Al-Aqsa Mosque’s true location ‘is not in Jerusalem‘” van 15 november 2020 op de site van i24NEWS

3 gedachtes over “Saoedische advocaat stelt dat de ware locatie van de Al-Aqsa-moskee ‘niet in Jeruzalem is’

  1. Oeps, dus al dit jarenlange gezever, de UNESCO decreten, de rellen etc……..allemaal voor niets want het was het foute adres!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.