Palestijnen in Gaza en Ramallah vechten onder elkaar om de scalp van Israël

Plaatje hierboven: De Palestijnse arabieren in de 2 aparte staten Oost-Palestina (Ramallah) en West-Palestina (Gaza) vechten al sinds 1964 – toen de PLO werd opgericht en het Palestijnse volk werd uitgevonden –  op middeleeuwse wijze tegen elkaar om het leiderschap van de strijd voor de vernietiging van de Joodse staat.

Het ‘ministerie van Buitenlandse Zaken’ van de Palestijnse Autoriteit beschuldigde zondag de ‘Israëlische bezetting’ ervan de tweestatenoplossing te willen vernietigen door de bouw van 1.257 wooneenheden in het zuidoostelijke ‘bezette al-Quds’ aan te kondigen.

In een verklaring beweerde het ‘ministerie’ dat het Israëlische bouwplan bedoeld was om de nederzettingen uit te breiden en ze te verbinden met gemeenschappen ‘in de diepte van Israël’ om Oost-Jeruzalem te scheiden van zijn Palestijnse omgeving, met name Zuid-Judea en Samaria.

De verklaring beweerde verder dat dit een beslissende slag zou betekenen voor het principe van een tweestatenoplossing en de mogelijkheid van implementatie ervan en de mogelijkheid om een ​​levensvatbare en soevereine Palestijnse staat te vestigen.

Volgens het “ministerie van Buitenlandse Zaken” van de PA is het duidelijk dat Israël geïnteresseerd is in het gebruik van de overgangsperiode voordat de regering-Biden aantreedt om zijn kolonialistische plannen uit te voeren.

2-staten: Oost- en West-Palestina
Een hoge Hamas-delegatie vertrok zondag naar Egypte om een ​​ontmoeting bij te wonen met vertegenwoordigers van de Fatah-beweging als onderdeel van een nieuwe ronde van verzoeningsgesprekken.

De Hamas-delegatie wordt geleid door Salah Al-Aruri, de plaatsvervangend leider van de organisatie, en omvat ook senior Hamas-leden Khalil al-Hayya en Husam Badran.

Hamas-woordvoerder Abdel Latif al-Qanoa vertelde het Palestijnse Arabische persbureau Safa dat het doel van de bijeenkomst was om vooruitgang te boeken op het gebied van een nationale consensus in termen van een politiek partnerschap met Fatah.

De contacten vinden plaats en de dialoog is aan de gang, en we zijn geïnteresseerd in het tot stand brengen van het succes van het partnerschapstraject met alle organisaties, of het nu gaat om een ​​partnerschap in de PLO of in de (Palestijnse) instellingen om een oplissing te vinden voor het Palestijnse probleem.

In september hielden de twee rivaliserende organisaties verzoeningsgesprekken in Turkije die gericht waren op het voorbereiden van de grond voor het houden van algemene verkiezingen voor Palestijnse vertegenwoordigende instellingen.

Hamas is geïnteresseerd om lid te worden van de PLO om er van binnenuit de macht over te nemen en zo internationale erkenning te krijgen als de enige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk.

Hamas en Fatah ondertekenden in oktober 2017 een verzoeningsovereenkomst, als onderdeel waarvan Hamas de macht in Gaza zou overdragen tegen 1 december van dat jaar. Die deadline werd aanvankelijk met 10 dagen verschoven en zou later naar verluidt op ‘obstakels’ zijn gestuit. Het akkoord werd nooit geïmplementeerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas and Fatah discussing a political partnership” en een artikelPA: Israel destroying the two-state solution” van 16 november 2020 op de site van Arutz Sheva