De naderende storm in de betrekkingen tussen de VS en Israël

Plaatje hierboven: Met een Biden-Harris regering aan het roer vanaf 20 januari 2021 staat Israël op het punt om ​te worden geconfronteerd met de meest Israël-vijandige Amerikaanse regering in de geschiedenis van de Joodse staat [beeldbron: Israel Hayom]

De dag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen publiceerde het progressieve Israel Democracy Institute de resultaten van een enquête onder Israëlische joden met de vraag of ze geloofden dat president Donald Trump of voormalig vicepresident Joe Biden beter zou zijn voor Israël. Ongeveer 70% noemde Trump, 13% koos voor Biden en 17% zei dat ze het niet wisten.

Sinds de verkiezingsdag en sinds de Amerikaanse netwerken Joe Biden tot winnaar hebben uitgeroepen, hebben de Israëlische media, samen met haar diplomatieke, veiligheidsorganisatie en politieke leiding zich beziggehouden met het doorzoeken van de kandidatenlijsten voor hogere functies op het gebied van buitenlands beleid in de regering-Biden en de implicaties daarvan -en zo zijn benoeming tot nationale veiligheidsadviseur over Whatshisname.

Het idee achter het namenspel is dat de benoeming van de ene persoon boven de andere een aanzienlijke impact zal hebben op het Midden-Oostenbeleid van de Biden-regering, hetzij in het voordeel of ten nadele van Israël. Er is niets nieuws aan het namenspel. Israëls politieke en nationale veiligheidsleiders en hun media-kenners spelen het om de vier jaar en vaak is personeel beleid geweest.

Toen Trump bijvoorbeeld zijn eerste minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, verving door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, veranderden de zaken. Tillerson verzette zich tegen het verlaten van de nucleaire deal met Iran en tegen het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Pompeo steunde beide.

Maar in het geval van de ogenschijnlijk inkomende Biden-regering, wie welke taak vervult, is eigenlijk niet relevant. En je daarover zorgen maken mag zeker geen prioriteit zijn. Biden’s beleid is in feite in steen gebeiteld. Biden, zijn running mate Kamala Harris, en zijn team hebben in de loop van de campagne herhaaldelijk zijn Midden-Oostenbeleid gedetailleerd uiteengezet.

En in de dagen sinds het duidelijk werd dat het veel waarschijnlijker wordt dat Biden eerder dan Trump om op 20 januari 2021 zal worden ingehuldigd als president, hebben zijn adviseurs dat beleid herhaald en in sommige gevallen hebben ze de eerste stappen gezet om het te implementeren.

Als verklaringen en acties van Biden, Harris en hun campagne in de loop van de verkiezingen en in de onmiddellijke nasleep ervan niet voldoende waren om het leiderschap van Israël en onze media te overtuigen van de diepte van hun toewijding, staat de Democratische Partij als geheel achter hen.

In de dagen sinds de verkiezingen hebben de democraten, met name in de Tweede Kamer, de schuld gegeven van hun aanzienlijke verliezen. Terwijl iedereen er zeker van was dat de partij haar meerderheid in het Huis zou uitbreiden met het verlies van minstens twaalf zetels, is de Democratische meerderheid van comfortabel naar bedreigd.

Gematigden beweren nu dat de progressieven de partij te ver naar links brachten en haar kostbare stemmen in gemengde districten verloren. Radicalen merken op hun beurt op dat bijna iedereen die met hun beleid voerde, zijn races won en nog meer zeggenschap eiste in de besluitvorming van partijen en leiderschapskringen.

Het is een consensus omdat uit verklaringen en acties van de Biden-campagne, van Biden zelves, van Harris en van het Democratische Nationale Comité, duidelijk is geworden dat het beleid van Biden ten aanzien van Israël, Iran en het bredere Midden-Oosten het beleid van de regering Obama-Biden is. Een beleid van de regering-Biden-Harris over het Midden-Oosten zal precies doorgaan waar de regering-Obama-Biden vier jaar geleden stopte.

Het beleid van Trump zal zonder pardon worden vernietigd, genegeerd, opzij gezet of irrelevant worden gemaakt. Biden heeft zich ertoe verbonden de Palestijnen weer centraal te stellen en de Amerikaanse financiering aan de Palestijnse Autoriteit te herstellen.

Na de goedkeuring van de Taylor Force Act die de VS verbiedt de Palestijnse Autoriteit te financieren zolang ze salarissen aan terroristen betaalt, beëindigde Trump de financiële steun van de VS aan de PA omdat het weigerde te stoppen met het doorsluizen van honderden miljoenen dollars naar terroristen. Evenzo heeft de PA-financiering van terroristen ertoe geleid dat Trump het vertegenwoordigingskantoor van de PLO in Washington, DC heeft gesloten, dat Biden heeft toegezegd te heropenen.

Biden heeft zich er ook toe verbonden de humanitaire hulp van de VS aan de Gazastrook te herstellen. Een dergelijke stap zal een zegen zijn voor het terroristische regime van Hamas, dat nu afhankelijk is van contante betalingen vanuit Qatar. Het eindpunt van de regering-Obama, voor zover het de Palestijnen betreft, was de foute passage van Resolutie 2234 van de VN-Veiligheidsraad in december 2016.

Terwijl Obama en zijn adviseurs volhielden dat ze niets met de resolutie te maken hadden, maar gewoon geen goed veto vonden om erover te praten , zoals we de afgelopen vier jaar hebben geleerd, werd 2234 geïnitieerd door Obama en zijn VN-ambassadeur Samantha Power. Ze drongen er obsessief op aan door de hoogste prioriteit te geven aan het zoveel mogelijk schaden van Israël voordat ze het ambt verlieten.

Resolutie 2234 was gericht op het opzetten van Israëlische leiders en burgers die vervolgd zouden worden als oorlogsmisdadigers in het Internationaal Strafhof door ongegrond te beweren dat Israëlische gemeenschappen in het verenigde Jeruzalem, Judea en Samaria illegaal zijn. In de woorden van de resolutie: die gemeenschappen en buurten, waar meer dan 700.000 Israëli’s wonen, hebben ‘geen juridische geldigheid’ en ‘vormen een flagrante schending van het internationaal recht’.

De erkenning door president Trump van de soevereiniteit van Israël over Jeruzalem en de vastberadenheid van staatssecretaris Mike Pompeo afgelopen november dat de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria niet illegaal zijn, waren van die aard in de poging van de regering Trump om resolutie 2234 teniet te doen, althans vanuit een binnenlands Amerikaans perspectief.

Een Biden-regering zal de Pompeo-doctrine en de juridische mening van het State Department negeren die zijn standpunt onderbouwt, net zoals Obama de herhaalde verzetverklaringen van Trump tegen 2234 negeerde in de weken voorafgaand aan het verstrijken ervan.

Terwijl ze naar huis reden om verder te gaan waar Obama was gebleven, hebben Biden, Harris en hun adviseurs allemaal gezegd dat ze de eis van de regering-Obama zullen herstellen dat Israël Israëlische Joden verbiedt om hun eigendomsrechten te doen gelden om huizen en gemeenschappen in Judea en Samaria te bouwen.

[..]

Praten over Biden’s jovialiteit en persoonlijke warmte, en over gematigden versus radicalen zijn rustgevende afleidingen voor Israëli’s die op het punt staan ​​te worden geconfronteerd met de meest Israël-vijandige Amerikaanse regering in de geschiedenis. Maar de feiten zijn de feiten. En om het hoofd te bieden aan de uitdaging die een Biden-regering zal vormen voor de nationale en strategische belangen van Israël, moet Israël zich voorbereiden op wat haar te wachten staat en zich geen zorgen maken over wie welke post in een Biden-regering zal bekleden.


Bronnen:

♦ naar een (ingekort) artikel van Caroline B. Glick “The approaching storm in US-Israel relations” van 13 november 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “De naderende storm in de betrekkingen tussen de VS en Israël

Reacties zijn gesloten.