De Israëlische nederzettingen onderneming kan meteen de banden met Joe Biden uittesten

Plaatje hierboven: Ramallah, 10 maart 2010. PA-chef Mahmoud Abbas verwelkomd vice-president Joe Biden terwijl op hetzelfde ogenblik Israël aankondigt om honderden nieuwe Joodse huizen te bouwen in Ramat Shlomo. Van die slag onder de gordel is Biden nooit bekomen … [beeldbron: VOA-News]

De Amerikaanse president-elect Joe Biden zal Ramat Shlomo nooit vergeten. Tijdens een bezoek aan Israël in 2010 werd Biden overrompeld toen de autoriteiten plannen aankondigden om honderden nieuwe huizen te bouwen in de uitgestrekte buitenwijk van oostelijk Jeruzalem.

Het incident bracht Biden in verlegenheid en leidde tot een diplomatieke breuk met de regering-Obama die nooit helemaal is genezen. Maar ondanks Biden’s verzet tegen het project, is Ramat Shlomo een decennium later explosief gestegen.

De episode zou een voorafschaduwing kunnen zijn van wat er te wachten staat onder de regering-Biden – met een Amerikaanse president die gekant is tegen een dergelijke Israëlische constructie, maar schijnbaar beperkt in zijn vermogen om het te stoppen, vooral als het gaat om een ​​veranderend Midden-Oosten en in beslag genomen wordt door binnenlandse prioriteiten.

De komende twee maanden vormen een belangrijke test voor premier Benjamin Netanyahu over deze kwestie. De Israëlische leider, een langdurige aanhanger van de ‘nederzettingen’, zou kunnen proberen te profiteren van de laatste dagen van de ‘nederzettingen’ -vriendelijke Trump-regering en een vlaag van last-minute bouwprojecten door te drukken.

Maar dit zou de inkomende regering kunnen tegenwerken. Zowel aanhangers van ‘nederzettingen’ als critici verwachten dat Netanyahu voorzichtig zal zijn. Nu de regering-Biden naar verwachting opnieuw met Iran in gesprek zal gaan vanwege zijn nucleaire programma, Netanyahu’s grootste zorg op het gebied van veiligheid, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij ruzie zal zoeken met de verkozen president.

Netanyahu’s kantoor reageerde niet op een verzoek om commentaar. Martin Indyk, een voormalige Amerikaanse vredesonderhandelaar tijdens de regeringen van Clinton en Obama, zei dat het Israëlisch-Palestijnse conflict niet langer een ‘vitaal nationaal belang’ voor Washington is en dat hij niet verwachtte dat Biden er een prioriteit van zou maken.

Desalniettemin zei hij dat Biden nog steeds een sterke bekendheid heeft met de regio. ‘Ik denk niet dat hij ruzie wil hebben over nederzettingen. Maar als Netanyahu er een probleem van maakt, dan zal daar een probleem zijn” zei Indyk.

Trump heeft Netanyahu een aantal diplomatieke geschenken gegeven, waaronder de terugtrekking van de VS uit de internationale nucleaire deal met Iran, de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade daarheen.

Trump heeft onlangs bemiddeld bij drie normalisatieovereenkomsten tussen Israël en Arabische landen, waarmee hij een al lang bestaande positie van Arabische staten die van oudsher de erkenning van Israël hebben onthouden, verbrijzelde totdat het grote concessies deed aan de Palestijnen.

In een pauze van zijn Republikeinse en Democratische voorgangers, heeft Trump ook een veel zachtere houding tegenover de nederzettingen gekozen. Omringd door adviseurs die nauwe banden hebben met de kolonistenbeweging, verklaarde de regering van Trump vorig jaar dat zij de nederzettingen niet als illegaal onder internationaal recht beschouwde. Vervolgens onthulde hij in januari een plan in het Midden-Oosten dat beoogt delen van de Westelijke Jordaanoever, inclusief alle nederzettingen, onder permanent Israëlisch toezicht te plaatsen.

Israël leek dit jaar klaar om te beginnen met het annexeren van grondgebied op de Westelijke Jordaanoever onder het Trump-plan, maar werd ontmoedigd als onderdeel van de deal waarmee banden werden gelegd met de Verenigde Arabische Emiraten. Niettemin heeft Israël plannen opgevoerd om duizenden nieuwe huizen op de Westelijke Jordaanoever te bouwen.

Groepen die toezicht houden op de nederzettingen verwachten voor het einde van Trumps termijn aanvullende goedkeuringen voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in oostelijk Jeruzalem. Biden, die beweert ‘ijzersterke’ steun voor Israël te hebben, heeft al aangegeven dat hij veel van Trumps beslissingen zal terugdraaien.

Hij heeft zich verzet tegen eenzijdige annexatie en steunt een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen. Hoewel hij heeft gezegd dat hij de ambassade niet terug naar Tel Aviv zal verplaatsen, wordt van hem verwacht dat hij het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem, dat de betrekkingen met de Palestijnen beheerde, heropent en honderden miljoenen dollars aan hulp aan de Palestijnen herstelt die Trump heeft afgesneden.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael’s settlement enterprise could test ties with Biden” van 15 november 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “De Israëlische nederzettingen onderneming kan meteen de banden met Joe Biden uittesten

  1. Er zal niet veel te testen zijn. De lijnen in het zand zijn al getrokken.

    Obama komt met zijn oude scenario via de achterdeur het WH binnen, ditmaal met zijn ultra linkse achterban & Israel haters, Susan Rice, Ilhan Omar en haar Squad etc.etc.etc.

    De palestijnen, Iran & EU vieren feest, maar snappen nog steeds niet dat de regels & uitvoering uiteindelijk in Jeruzalem worden gemaakt want collectieve zelfmoord staat niet in het Israelische draaiboek.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.