Hamas viert ‘overwinning op Israël’ in 2012 en vuurt enkele raketten af naar Ashdod

Plaatje hierboven: Een appartementsgebouw in Rishon Lezion, ongeveer 15 kilometers ten zuiden van Tel Aviv, kreeg op 20 november 2012 een voltreffer en werd zwaar beschadigd. De bovenste verdieping werd getroffen door een Iraanse Fajr-5 raket uit Gaza [beeldbron: TOI]

De terreurorganisatie Hamas markeerde afgelopen zaterdag acht jaar sinds wat zij beschouwt als ‘de overwinning op Israël‘ tijdens Operatie Pillar of Defense (14–21 november 2012).

Op 14 november 2012 werd de commandant van de Al Quds Brigades, Ahmad Jabari geëlimineerd waarna Hamas Israël een week lang zal belagen. Op 20 november 2012 kwam dan zogenaamd de ‘kroon op het werk’ toen Hamas vanuit Gaza een Iraanse Fajr-5 raket afvuurde op een huis in Rishon Lezion nabij nabij Tel Aviv dat compleet verwoest werd. Gelukkig zonder doden noch gewonden.

Om die herdenking wat kracht bij te zetten vuurden Hamas & Co afgelopen nacht enkele raketten af naar Israël en … de IDF sloeg terug.

Een verklaring van de organisatie leest dat …

[..] in deze oorlog werd de stad Tel Aviv voor het eerst aangevallen door raketten die werden afgevuurd vanuit de Gazastrook. De Palestijnse verzetsorganisaties die Tel Aviv in 2012 bombardeerden, hebben sindsdien aan militaire kracht gewonnen en zijn meer dan ooit voorbereid op het pad van bevrijding en zullen zich nooit een beetje terugtrekken van het doelwit van bevrijding en verwijdering van de bezetter uit heel ons land.

De terreurorganisatie verklaarde veder dat ze van plan is de strijd voort te zetten en

[..] klaar staat voor elke stap die zal leiden tot de ‘verwijdering van Israël uit onze landen. We zijn op weg naar de overwinning en bevrijding en terugkeer zijn heel dichtbij.

♦ Het feit dat Hamas er in november 2012 slaagde om vanuit Gaza een raket af te vuren en een huis nabij Tel Aviv te treffen, heet dan in Hamastaal een ‘overwinning op Israël’ … Tijdens Operatie Pillar of Defense doodden Hamas & Co 2 IDF-soldaten en 4 burgers. Hamas & Co verloor 101 combattanten en 61 burgers, volgens het Israëlische Intelligence and Terrorism Information Cente (ITIC). Acht Palestijnen werden in Gaza geëxecuteerd door Hamas voor beweerde ‘collaboratie met Israël’.

Opnieuw raketten
Om de herdenking van die ‘overwinning op Israël’ wat kracht bij te zetten vuurden Hamas & Co enkele raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. Sirenes klonken zaterdagavond rond 02.00 uur in Palmachim en het noordelijke industriegebied in Ashdod.

De IDF bevestigde dat twee raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook naar Israëlisch grondgebied. Het raketafweersysteem Iron Dome kon de raketten onderscheppen. “Luchtverdedigingsjagers lanceerden onderscheppers op de doelen in overeenstemming met het beleid“, aldus de IDF-verklaring. Tot nu toe zijn er geen gewonden of schade gemeld.

Als reactie op het raketvuur vielen IDF-straaljagers, helikopters en tanks ondergrondse infrastructuur en militaire posities van de terreurorganisatie Hamas in Gaza aan. “De IDF voert een voortdurende beoordeling van de situatie uit en treedt resoluut en resoluut op tegen elke poging tot terroristische activiteit tegen de burgers van de staat Israël en tegen de schending van zijn soevereiniteit“, zei de IDF-woordvoerder in een verklaring.


Bronnen:

♦ naar een artikelRockets fired toward south intercepted by Iron Dome” en een artikelHamas: We have accumulated military power to fight Israel” van 15 november 2020 op de site van Arutz Sheva