Mahmoud Abbas’ al-Fatah -partij looft voormalig dictator Saddam Hoessein

Plaatje hierboven: Bagdad, oktober 1988. De Palestijnse leider Yasser Arafat (R.) kon het goed stellen met Saddam Hoessein en zijn dictatoriale regime in Irak. Zijn samenwerking met Irak zal enkele jaren later aan de basis liggen van de verdrijving van de Palestijnen uit Koeweit tijdens en na de Eerste Golfoorlog.  [beeldbron: Al Jazeera]

Terwijl het grootste deel van de wereld de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein al lang voor zijn executie in 2006 als een wrede dictator had bestempeld, klampt de Palestijnse Autoriteit zich aan hem vast als een van haar helden en rolmodellen.

Abbas’ factie al-Fatah prees Saddam Hoessein als “een van de groten” en “de havik van de Arabieren“, en plaatste op 27 oktober 2020 Facebook-pagina van de Fatah Commissie voor Informatie en Cultuur een foto van hem samen met aartsterrorist en voormalig PLO- en PA-voorzitter Yasser Arafat, met de Arabische tekst:

Een zeer zeldzame foto van het grote volk, martelaar, leider en symbool [voormalig PLO-voorzitter en PA-president] Yasser Arafat, en de Havik van de Arabieren [Iraakse president] Saddam Hoessein. Moge Allah hen in Zijn genade omwikkelen en hen in de uitgestrekte Paradijs plaatsen. Je blijft in de harten van het vrije volk.

Ter herdenking van de sterfdag van Arafat plaatste al-Fatah op 5 november 2020 een video op de Facebook-pagina van de Fatah-commissie voor Informatie en cultuur, waarin Arafat en Saddam Hoessein elkaar omhelzen met de Arabische tekst: “Leider Yasser Arafat tijdens zijn bezoek aan Irak in 1989.

De verzwegen Nakba
29 jaar geleden in 1991 verdreef Koeweit tussen 350.000 en 370.000 Palestijnen uit het land. En niemand die daaraan herinnert. Raar maar waar. Zelfs de Palestijnen niet. Sommigen noemen dit zelfs collectieve amnesie.

Vele van deze Palestijnen waren in de jaren 1950 naar Koeweit uitgeweken en leidden er een relatief goed leven. Gehele families groeiden hier op tot… ze werden uitgezet en gedeporteerd.

Echter nadat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) de invasie in Koeweit van 2 augustus 1990 door Saddam Hoessein omarmde werden de Palestijnse inwoners aangeschoten wild. Eind jaren 1990 vonden er reeds vier dodelijke bomaanslagen plaats in Palestijnse wijken die een eerste uittocht op gang bracht.

Na het einde van de eerste Golfoorlog en de verdrijving van de Iraakse bezetting op 28 januari 1991 begon de Koeweitse vervolging van de Palestijnen. Martelingen, moorden, verkrachtingen en de geplande etnische zuivering van honderdduizenden Palestijnen.

koeweit-nakba

Ongeveer 4.000 Palestijnen werden vermoord en 16.000 anderen gemarteld in de Koeweitse gevangenissen en ondervragingscentra. Honderdduizenden werd verdreven waarvan vele duizenden werden opgesloten aan de grens met Irak in het zogeheten Safwan Refugee Camp.

De reden waarom de Palestijnen deze échte naqba niet herdenken is vrij simpel. Die hele ‘pro-Palestijnse’ aanhang is niets meer dan een pose, een voorwendsel, en heeft helemaal niets te maken met hun vermeende liefde voor de Palestijnen maar alles met hun haat jegens die andere groep: de Joden en hun staat Israël.

En vermits Israël hier op geen enkele wijze in betrokken was en geen Jood nabij, haalde dit ‘schokkende nieuws’ geen krantenkoppen (hooguit wat rimpels op het wateroppervlak) en produceerde ook geen enkele V.N.- resolutie, en mensenrechten organisaties zoals Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International keken wel even de andere kant op.

Plaatje hierboven: Koeweit 1991. Palestijnse vrouwen en kinderen aan de grens van Koeweit met Irak, wachtend op hun deportatie na het einde van de Golfoorlog in 1991 [beeldbron: © Isabel Ellsen, Corbis]

Invasie van Koeweit
Aan de vooravond van de Eerste Golfoorlog leefden er afhankelijk van de bronnen ca. 400.000 à 450.000 Palestijnen in Koeweit. Een erg hoog aantal vermits op dat ogenblik de inheemse bevolking 564.262 bewoners telde. Toen Saddam Hoessein ’s leger op 2 augustus 1990 de Golfstaat binnenviel en bezette vluchtten ca. 200.000 Palestijnen het land uit, voornamelijk uit angst en vervolging.

Nadat Irak later door de Amerikaanse bondgenoten van Koeweit tijdens Operation Desert Storm uit de oliestaat werden verdreven en op 28 februari 1991 de oorlog voorbij leek, kregen de Palestijnen de rekening gepresenteerd. De Palestijnen werden door het teruggekeerde Koeweitse regime beschuldigd van massieve collaboratie met Irak. Koeweit begon een terreurcampagne tegen de Palestijnen. Vervolging, verkrachtingen, martelingen, executies en uiteindelijk deportaties waren hun lot.

Tegen 1998 bleven er van die Palestijnse gemeenschap van 400.000 nog maar een 30.000 Palestijnen meer over. PLO-voorzitter Mahmoud Abbas zal zich daar vele jaren later voor excuseren en zei in december 2004 het volgende omtrent de gebeurtenissen en de verdrijving van de Palestijnen uit Koeweit: “We apologise to Kuwait and the Kuwaiti people for what we did,” maar het mocht niet baten en bleven de relaties tussen ‘Palestina’ en Koeweit nog steeds kritisch.

In 2012 was het aantal Palestijnen in Koeweit opnieuw opgelopen tot ca. 80.000. Op 29 november 2012 erkende de Verenigde Naties ‘Palestina’ als een waarnemende niet lidstaat.  Datzelfde jaar werden de betrekkingen tussen Palestina en Koeweit genormaliseerd en werd de officiële Palestijnse ambassade in Koeweit heropend.

Plaatje hierboven: Bagdad, 30 december 2006. Twee jaar nadat de pedofiele Yasser Arafat was overleden aan AIDS, werd de voormalige president van Irak, Saddam Hoessein, door een Iraakse rechtbank ter dood veroordeeld en op 30 december 2006 geëxecuteerd door ophanging.

Als reden werd geoordeeld dat hij opdracht had gegeven tot het bloedbad van Dujail in Irak van 8 juli 1982. Bij wijze van vergelding liet Saddam 148 mensen vermoorden, na een mislukte moordaanslag op de president. Om zijn executie te bespoedigen, werd besloten hem niet te vervolgen voor andere misdaden die hij had gepleegd, anders was dat proces wellicht nog tot op vandaag aan de gang geweest ….


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “Fatah lauds former dictator Saddam Hussein” van 11 november 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.