Heeft Israël nog steeds de overwinning nodig? Ja, het biedt de enige weg om een ​​einde te maken aan het Palestijnse rejectionisme

Waar staat Israel Victory in dit tijdperk van Arabisch-Israëlische vredestichtingen? Iets afgenomen, maar niet zozeer. Om te begrijpen waarom het nodig is om te beginnen met een stap terug in de tijd.

De Oslo-akkoorden van 1993 zetten de Arabische staten buitenspel en concentreerden zich op Palestijns-Israëlische betrekkingen, in de verwachting dat deze exclusiviteit een compromis zou vergemakkelijken om beide partijen te brengen wat ze het meest zochten: veiligheid voor Israëli’s en politieke vervulling (‘Palestina’) voor Palestijnen.

Helaas veranderde de Palestijnse leiding dit hoopvolle ‘vredesproces’ in een ‘oorlogsproces’, waarbij de kansen die het bood om de Joodse staat aan te vallen op nieuwe manieren werden benut, waardoor de diplomatie werd ondermijnd en meer geweld werd aangemoedigd.

Als reactie op de mislukking van Oslo heb ik begin 2001 het concept Israëlische Overwinning (Israel Victory Project) ontwikkeld. Het accepteerde het buitenspel van Arabische staten (hoewel ik ze liever opnam) en concentreerde me op de Palestijns-Israëlische betrekkingen.

Het verwierp de absurditeit van het vredesproces dat Israël concessies deed, zelfs terwijl de Palestijnen de uitroeiing ervan zochten. In plaats daarvan riep het Israël op om te profiteren van zijn overweldigende economische en militaire superioriteit om de Palestijnen te dwingen de nederlaag te aanvaarden en zo de weg vrij te maken voor hun uiteindelijke acceptatie van Israël.

Toen, vanaf 2017, uitte de regering-Trump zijn ongeduld over de farce van het vredesproces en bracht de soennitische Arabische staten terug in de diplomatie. Deze ‘outside-in’-benadering zorgt ervoor dat de staten vriendschappelijke stappen ondernemen richting Israël, en Israël beantwoordt vervolgens met vriendelijke stappen richting de Palestijnen.

Het werkte: de Verenigde Arabische Emiraten vestigden warme betrekkingen met Israël in ruil voor de feitelijke verwerping van de plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Bahrein ging mee en andere Arabische staten hopen te volgen. In de outside-in-benadering nemen Arabische staten gedeeltelijk de rol van Israël over om de Palestijnse Autoriteit en Hamas een nederlaag op te leggen.

Let op de elementen van wat Khaled Abu Toameh hun ‘echtscheidingsproces’ noemt: de opkomende warme vrede tussen Abu Dhabi, Manama en Jeruzalem; De imam van de Grote Moskee in Mekka (die vanwege zijn grove antisemitisme uit westerse landen is verbannen) spreekt over Mohammeds vriendschappelijke betrekkingen met Joden; de Arabische Liga wees een Palestijns initiatief ongekend af; en de Arabische staten verminderen hun financiële steun aan de Palestijnen met 85 procent.

Betekent dit dat de overwinning van Israël is achterhaald? Nee: de soennitische Arabische staten vormen helaas slechts een deel van het enorme en veelzijdige ondersteuningssysteem van de Palestijnen. Uitzonderlijke PR-bekwaamheid in combinatie met antisemitisme veranderde de kleine, zwakke en relatief welvarende Palestijnse bevolking in ’s werelds meest prominente mensenrechtenkwestie, een die profiteert van onmetelijk meer bezorgdheid dan de veel meer ellendige Syriërs of Jemenieten.

Dat ondersteuningssysteem begint met Iran en Turkije, de enige landen (in de beschrijving van staatssecretaris Mike Pompeo) die de recente overeenkomsten ‘heftig aan de kaak hebben gesteld’. Inderdaad, die twee regimes hebben de Arabische staten (waarvan de laatste grote oorlog met Israël was in 1973) grotendeels vervangen als de regionale voorstanders van de Palestijnen.

Ten tweede, omdat het buitenlandse beleid van Rusland en China zich wereldwijd tegen de Verenigde Staten verzet, maakt de nauwe alliantie van Jeruzalem met Washington hen allebei belangrijke Palestijnse supporters.

Ten derde veracht Israëls links premier Benjamin Netanyahu, pooh-pooh de recente akkoorden, en gelooft op ontroerende wijze dat Palestijnen tevreden zullen zijn met een Palestina dat grenst aan Israël.

Ten slotte, en misschien wel het belangrijkste, heeft links wereldwijd – de meeste professoren, journalisten en bureaucraten, de Durban-conferentie, Jeremy Corbyn, Bernie Sanders – de Palestijnen als een centrale zaak opgepakt, zodat steun voor Israël nu iemands progressieve geloofsbrieven aantast.

Dit antizionisme, zo moet worden opgemerkt, richt zich bijna uitsluitend op het vermeende lijden van de 3,2 miljoen inwoners van de Westelijke Jordaanoever en Gaza, en geeft nauwelijks om kwesties als de inkomensongelijkheid van Israël, de spanningen met Iran en Turkije, of zijn kernwapens.

Links kan momenteel slechts beperkte schade aan Israël toebrengen, aangezien het in de meeste grote landen (Japan, India, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, de Verenigde Staten) zonder macht is. Maar het wiel draait onvermijdelijk en wanneer linksen aan de macht komen, zal hun losgelaten gif Israël met een grote crisis confronteren.

Dit op handen zijnde vooruitzicht maakt het bijzonder urgent dat Israël de Palestijnse woede aanpakt die ten grondslag ligt aan de linkse wrok en deze aanwakkert.

De regeringen van Iran, Turkije, Rusland en China, plus Israëlisch en mondiaal links zullen hoogstwaarschijnlijk het voorbeeld van de soennitische Arabische staten volgen als de Palestijnen gedwongen zijn hun illusie van het elimineren van de Joodse staat op te geven.

Dat is de rol van Israel Victory, die de enige weg biedt om een ​​einde te maken aan Palestijnse verwerping. Zo blijft Israel Victory bijna even belangrijk als altijd.

Het Palestijnse rejectionisme woekert verder


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Pipes “Is Israel Victory Still Needed? Yes, it offers the only path to end Palestinian rejectionism” van 7 oktober 2020 op de site van The Middle East Forum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.