VS-Minister van BuZa Pompeo plant bezoek aan de Golanhoogten en Judea en Samaria

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zal naar verwachting de eerste in zijn rol zijn die zowel de Golanhoogten bezoekt als Judea en Samaria, ook wel bekend als de Westelijke Jordaanoever, meldde Axios donderdag.

Het maakt deel uit van een 10-daagse reis naar Europa en het Midden-Oosten die vrijdag begint met Frankrijk, Turkije, Georgië en Israël. Daarna reist hij af naar de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Saoedi-Arabië.

Een bezoek aan de Golan en een nederzetting in Israël zou het beleid van de Trump-regering met betrekking tot deze gebieden weerspiegelen. De Verenigde Staten erkenden formeel de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten in maart 2019.

Dit werd later gevolgd door het nietig verklaren van een advies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit 1978 in november dat Israëlische nederzettingen ‘in strijd zijn met het internationaal recht’.

Kabinetsleider Mohammed Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit (PA) waarschuwde vrijdag voor het geplande bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan een Israëlische gemeenschap in Judea en Samaria:

Het is een manier om de nederzettingen te legitimeren en creëert een gevaarlijk precedent dat het internationaal recht schendt.

De laatste stap kwam een ​​week nadat de Verenigde Staten kritiek hadden geuit op het Europese Hof van Justitie om te eisen dat producten uit Judea en Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan niet als ‘made in Israel’ worden bestempeld. Het merkte in het bijzonder de Psagot Winery Ltd op en de Shiloh Winery Ltd, gevestigd in het noorden van Samaria

Tijdens zijn reis naar Israël is Pompeo gepland om die wijnmakerij in Psagot te bezoeken, waarvan de eigenaar ‘een nieuwe serie wijn naar Pompeo heeft vernoemd (plaatje rechts) en hem een ​​doos wijnflessen heeft gestuurd, aldus Axios. Of het bezoek officieel of privé zal zijn, is onbekend.

Pompeo’s aanstaande reis naar Israël zal niet de eerste keer zijn dat hij een ongekend bezoek brengt aan een plek in de Joodse staat. In maart 2019 werd hij de eerste staatssecretaris die de Westelijke Muur in Jeruzalem bezocht.

Psagot in het Benjamin gebied
De Regionale Raad van Mateh Benjamin is een raad die 42 Israëlische gemeenten en gemeenschappen vertegenwoordigt die zich bevinden in het gebied van de zuidelijke heuvels van Samaria aka de Westelijke Jordaanoever. De zetel van die raad bevindt zich in Psagot ten oosten van Ramallah.

Psagot is een bloeiende gemeente die werd gesticht in 1981 en vandaag door 290 Israëlische families, ca. 1700 mensen, wordt bewoond. De raad is genoemd naar de oude Israëlische stam van Benjamin, die volgens de Bijbel de jongste zoon is van Jakob en Rachel, kleinzoon van Abraham en één van de aartsvaders is van de twaalf stammen van Israël.

Het gebied van de Regionale Raad stemt ruwweg overeen met dat in de antieke tijd. In november 2007 werd Avi Roeh verkozen als het hoofd van de Raad, die daarmee Pinchas Wallerstein opvolgde die de Raad 28 jaren had geleid.

Psagot is in de hele wereld befaamd voor haar uitstekende wijnen. In de jaren 1980 vestigde de Berg familie zich in Psagot (meer info op de Facebookpagina van Psagot Wijnhandel). In 1998 plantte Meir Berg de eerste Cabernet Sauvignon druivenplanten.  Zijn zoon Yaakov Berg en diens echtgenote Naama breidden de wijngaard verder uit tot ruim 40 dunams vandaag.

Psagot: opslag van wijnen in eiken vaten


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Pompeo to make unprecedented trip to Golan Heights, Judea and Samaria” van 12 november 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelVoor het eerst bezoekt een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Israëlische “nederzettingen” op de ‘Westelijke Jordaanoever’” van 13 november 2020 op de site van E.J. Bron