Rapport Atoomagentschap: Iran blijft het nucleaire akkoord schenden

Iran blijft zijn voorraad laagverrijkt uranium vergroten tot ver boven de limieten die zijn vastgelegd in de nucleaire deal van 2015 met wereldmachten en verrijken het tot een grotere zuiverheid dan toegestaan, zei de atoomwaakhond van de VN woensdag.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap meldde in een vertrouwelijk document dat werd verspreid onder de lidstaten en gezien door The Associated Press dat Iran op 2 november een voorraad had van 2.442,9 kg (5385,7 pond) laagverrijkt uranium, een stijging van 2.105,4 kg (4.641,6 kg). Pond) gerapporteerd op 25 augustus.

De nucleaire deal die in 2015 werd ondertekend met de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Rusland, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action, of JCPOA, staat Iran toe slechts een voorraad van 202,8 kilogram aan te houden (447 pond).

Het IAEA meldde dat Iran ook doorgaat met het verrijken van uranium tot een zuiverheid van maximaal 4,5%, hoger dan de 3,67% die volgens de deal is toegestaan. Het IAEA zei in zijn vorige rapport over Iran dat de voorraad verrijkt uranium van de Islamitische Republiek nu meer dan tien keer hoger is dan de limiet die is vastgelegd in de nucleaire deal van 2015 met wereldmachten.

Iran heeft geleidelijk zijn naleving van de overeenkomst van 2015 teruggeschroefd als reactie op de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump uit de overeenkomst in mei 2018.

Tegelijkertijd bleef de Iraanse regering IAEA-inspecteurs toegang verlenen tot haar nucleaire faciliteiten, een belangrijke reden voor landen die partij blijven bij het JCPOA zeggen dat het de moeite waard is om te behouden. IAEA-chef Rafael Grossi vertelde vorige maand aan de Oostenrijkse krant Die Presse dat Iran op dit moment niet genoeg verrijkt uranium heeft om één atoombom te maken volgens de officiële definitie van de atoomwaakhond van de VN.

In het kwartaalrapport dat woensdag onder de leden werd verspreid, zei het IAEA dat het nog steeds vragen heeft over de ontdekking vorig jaar van door de mens gemaakte uraniumdeeltjes op een locatie buiten Teheran die niet door Iran is aangegeven. Het bureau heeft Teheran onder druk gezet om informatie over het soort activiteiten dat wordt uitgevoerd op een niet-aangegeven locatie waar de uraniumdeeltjes zijn gevonden.

Hoewel de IAEA de locatie in kwestie niet heeft geïdentificeerd, wordt aangenomen dat het de Turquzabad-faciliteit is die door premier Binyamin Netanyahu tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in 2018 werd geïdentificeerd als een ‘geheim atoommagazijn’.

Hoewel het IAEA zegt dat het de macht heeft om overal in Iran snelle inspecties uit te voeren die het nodig acht, had Teheran het zeven maanden lang de toegang tot de twee locaties geweigerd totdat onlangs een deal werd gesloten voor toegang tot de geheime locaties.

In het huidige rapport zei het IAEA dat de ‘samenstellingen van deze isotopisch veranderde deeltjes’ die daar werden aangetroffen ‘vergelijkbaar waren met deeltjes die in het verleden in Iran zijn aangetroffen, afkomstig van geïmporteerde centrifugecomponenten’.

Het zei dat het Irans antwoord op vragen vorige maand ‘onbevredigend’ vond. De IAEA schreef volgens het AP:

Na beoordeling van deze nieuwe informatie, liet het agentschap Iran weten dat het de reactie van Iran nog steeds als technisch niet geloofwaardig beschouwt. Een volledige en snelle uitleg van Iran … is nodig.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IAEA report: Iran continues to violate nuclear deal” van 12 november 2020 op de site van Arutz Sheva