Wat de overwinning van Joe Biden betekent voor Turkije

Plaatje hierboven: De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (R) schudt de hand van de Amerikaanse vice-president Joe Biden (L) tijdens hun ontmoeting in New York, Verenigde Staten op 21 september 2016 [beeldbron: Kayhan Ozer/Anadolu]

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan feliciteerde op dinsdag 10 november de verkozen president Joe Biden en gaf uiting aan de vastberadenheid van Turkije om nauw samen te werken met de nieuwe regering. “Ik geloof dat de sterke samenwerking en alliantie tussen onze landen zal blijven bijdragen aan de wereldvrede in de toekomst, zoals het tot dusver heeft gedaan“, zei Erdogan.

Vanaf de eerste dag van de Amerikaanse presidentiële race, kwamen media en experts die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan steunden en die de zittende president Donald Trump vocaal steunden met inbegrip van zijn geplande ontwerp voor het Midden-Oosten, inclusief de Arabisch-Israëlische normalisatie, botsten zij met hun islamitische, anti-Israëlische, pro-Hamas militante raison d’etre (reden van bestaan).

‘Devil you know’ -denken kan die steun niet volledig verklaren, vooral omdat Trump algemeen werd beschouwd als een anti-islamitische racist. Waarom zouden de islamisten van Turkije dan kiezen voor een pro-Israëlische, naar verluidt islamofobe Amerikaanse president? Omdat ze een toekomstige regering van Biden beschouwden als potentieel verwoestend voor de regering van Erdogan.

Toen in 2019 een perfecte storm werd verwacht in de betrekkingen van Turkije met de VS, verwarde Trump de verwachtingen door Erdogan kort voor zijn staatsbezoek aan Washington met genereuze woorden hartelijk te prijzen. Trump zei toen:

Hij is een vriend van mij, en ik ben blij dat we geen probleem hadden, want eerlijk gezegd is hij een geweldige leider en een stoere man. Hij is een sterke man, en hij deed het juiste en ik waardeer het echt, en ik zal het in de toekomst waarderen.

De bijeenkomsten in Washington verliepen veel beter dan verwacht, ondanks enkele zeer problematische dossiers. Ze eindigden met een uitwisseling van complimenten en maakten de weg vrij voor Trump om de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) uit te stellen, die sancties zou hebben opgelegd aan Turkije in een tijd dat de economie op instorten stond.

De sancties kregen massale steun in het Congres nadat Turkije erop had aangedrongen een door Rusland gemaakt langeafstandslucht- en antiraketsysteem op zijn grondgebied te activeren. Washington vreesde dat activering van het S-400-systeem de Amerikaanse en NAVO-luchtmaterieel in Turkije in gevaar zou brengen.

Trump deelde deze angst blijkbaar niet. En zoals later bleek, was zijn vrijgevigheid jegens de islamitische sterke man van Turkije meer dan het omzeilen van de CAATSA. Uiteindelijk kwam naar voren dat Erdogan maandenlang druk had uitgeoefend op Trump om een ​​strafrechtelijk onderzoek naar een Turkse staatsleverancier te vernietigen – een onderzoek dat niet alleen de bank bedreigde, maar ook leden van de familie en politieke partij van Erdogan.

Halkbank werd onderzocht op beschuldiging dat het het beleid van Trump om Iran economisch te isoleren, een kernpunt van zijn plan voor het Midden-Oosten, had ondermijnd. Zonder de hulp van Trump had Halkbank geslagen kunnen worden met sancties ter waarde van enkele miljarden dollars. En het kan nog steeds – tenzij Joe Biden verandert in een andere Erdogan-fan in het Witte Huis.

Biden’s geschiedenis met Erdogan geeft gemengde signalen over de mogelijke toekomstige richting van zijn omgang met een steeds autoritairder wordende leider. Als vice-president bracht Biden tussen 2011 en 2016 vier officiële bezoeken aan Turkije. Zijn portefeuille met Erdogan bevatte moeilijke dossiers zoals Noord-Syrië, de strijd tegen ISIS en Amerikaanse militaire en logistieke steun voor Koerdische strijders.

Maar Erdogan kreeg zijn felbegeerde groen licht voor een militaire inval in Noord-Syrië van Trump, niet van zijn voorganger, in oktober 2019. Turkse troepen hebben zich daar ingezet, wat spanningen veroorzaakte met naburige Koerdische troepen die door Ankara als terroristische troepen worden beschouwd en door Washington als bondgenoten.

Erdogan beschuldigde de regering-Obama er vaak van de ene terreurorganisatie te versterken om een ​​andere te verslaan. Hij klaagde over ‘duizenden vrachtwagens’ vol wapens die de Amerikaanse regering zogenaamd naar Koerdische strijders in Syrië had gestuurd om ISIS te bestrijden. Met Biden aan het roer, zal Erdogan reden hebben om zich zorgen te maken over nauwere banden tussen Washington en Syrische Koerden.

[..]

Een vooraanstaande Turkse diplomaat was het eens met de manier waarop Biden-sceptici de vaak succesvolle onderhandelingstactieken van Trump zagen. ‘Ik ben het eens met het argument dat Trump, een sui generis politicus, vriendelijk sprak en hard handelde, hoewel zijn steun aan de regering van Erdogan soms verder ging dan ‘vriendelijk praten”, vertelde de diplomaat me in een telefoongesprek.

Het team van Erdogan weet misschien al dat ze een nieuwe modus operandi kunnen ‘kopen’ met Washington onder Biden. “Het is typerend dat retoriek een verkiezingsrace domineert. Maar daarna zullen de feiten ter plaatse meer aandacht krijgen, ”zei de Turkse vice-president Oktay.


Bronnen:

♦ naar een artikel Burak Bekdil “What Biden’s Victory Means for Turkey” van 11 november 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Wat de overwinning van Joe Biden betekent voor Turkije

  1. Bij mijn weten hebben CNN en de grote mediaoutlets Bidden uitgeroepen tot winnaar, officieel is er nog geen winnaar: want er zijn zo’n 6 staten bezig met een hertelling of er zijn rechtszaken, dus de overwinning van Biden is wat prematuur.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.