1945: Joods meisje doodgeslagen door vijf Duitse kinderen en adolescenten

Plaatje hierboven: Slechts drie dagen voor de bevrijding van het Dachau-kamp, ​​dwingt de SS ongeveer 7.000 gevangenen op een dodenmars van Dachau naar het zuiden naar Tegernsee, een voettocht van ca. 113 km. Tijdens de zesdaagse dodenmars wordt iedereen die het niet bij kan houden of verder kan, neergeschoten. Vele anderen sterven door de koude, honger of uitputting. Amerikaanse soldaten bevrijden het concentratiekamp Dachau op 29 april 1945. Begin mei 1945 bevrijden Amerikaanse troepen de overlevende gevangenen van de dodenmars naar Tegernsee [beeldbron: USHMM]

Wie was het twintigjarige joodse meisje, doodgeslagen door vijf Duitse kinderen en adolescenten?

Maandag 19 februari 1945. ’s Avonds ontdekt een groep kinderen en jonge mensen uit het dorp Herzogswalde, Saksen een twintigjarig Joods meisje op een boerderij, een skelet in gestreepte kleding dat ontsnapt was aan een dodenmars (Todesmärsche) langs het front. De boer vraagt ​​de jonge K., zeventien jaar oud, om de gedeporteerde te vergezellen naar het huis van de burgemeester. K. begint het meisje af te ranselen met een zwarte broeksriem. Dan laadt hij haar bewusteloos op een kruiwagen en verlaat hij de boerderij, vergezeld van zijn kameraden.

[..]

Al snel wordt voorgesteld haar op te hangen, maar er is geen touw in de buurt. K. oordeelt vervolgens dat het het beste is om haar dood te slaan. In het licht van hun zaklampen martelen vijf kinderen en adolescenten het jonge meisje lange tijd met broeksriem en knuppel voordat ze haar lijk in een beek gooide. Tijdens zijn proces, dat in 1949 plaatsvond, vertelde de jonge K. dat hij tot misdaad was aangezet door de verklaringen van dorpelingen die waren gekomen om de passage van de gedeporteerden te observeren. Volgens de menigte waren deze vrouwen dezelfde ‘die in het oosten de ogen van Duitse soldaten hadden uitgestoken’.

De Joodse bevolking van het vooroorlogse Polen telde ongeveer 3,5 miljoen. Maar slechts een overblijfsel van deze grootste joodse bevolking in Europa heeft de Holocaust overleefd. Het totale aantal Pools-Joodse overlevenden is waarschijnlijk nooit hoger geweest dan 350.000 tot 400.000.

Dit sterftecijfer – in Polen ongeveer 90 procent – was alleen hoger in de Baltische staten. De meerderheid van de Joodse bevolking van Polen stierf op Poolse bodem. De Duitsers en hun handlangers hebben de Poolse Joden vermoord, voornamelijk in vernietigingskampen en concentratiekampen, maar een aanzienlijk deel van de slachtoffers kwam om in getto’s, ondergedoken, in open velden, in bossen, langs wegen en in kleine werkkampen waar men niet het hoofd kon bieden aan een waterval van dode lichamen.

En aangezien het aantal doden in vernietigingskampen en concentratiekampen uiteindelijk hun capaciteit om hun slachtoffers te verbranden te boven ging, werden tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ook deze kampen overspoeld door lijken. Op dezelfde manier lagen honderden joodse begraafplaatsen in puin, geschonden, hun stoffelijke resten blootgelegd, mishandeld, in stukken gehakt en uitgestrooid.

Met andere woorden, onder de nazi-bezetting van Polen van 1939 tot 1945 veranderden de Duitsers en hun handlangers Polen in een grenzeloze begraafplaats van hun Joodse slachtoffers, met de lijken van Joden die zonder pardon in massagraven werden begraven, gedeeltelijk begraven of gewoon onbegraven. Dit is wat Pools-Joodse overlevenden tegenkwamen toen ze terugkeerden naar of tevoorschijn kwamen uit hun onderduik in hun geboortestad in de onmiddellijke nasleep van de Holocaust.

Domicilie in Polen bleek onhoudbaar voor de overgrote meerderheid van deze terugkerende Joden, van wie het aantal in juni 1946 ongeveer 220.000 bereikte. Een verscheidenheid aan factoren: Pools antisemitisme en anti-Joods geweld, particuliere en door de staat gesanctioneerde confiscatie van Joodse eigendommen en de wens van de meeste Joden om het communisme te vermijden.

Bovendien konden de meeste terugkeerders, die al getraumatiseerd waren, het niet verdragen om op Poolse bodem te blijven, aangezien, in de woorden van Simcha Mincberg, een overlevende die terugkeerde naar zijn geboorteplaats Wierzbnik, alleen een handvol overlevenden zoals hij aantrof en besloot Polen te verlaten. – woorden die tot in het oneindige door talloze overlevenden zijn herhaald – het land “was in mijn gedachten nu een begraafplaats voor het Poolse jodendom geworden”.


Bronnen:

♦ naar een artikel 1945: Une jeune Juive battue à mort par cinq enfants et adolescents allemands” van 19 september 2020 op de site van Philosémitisme

♦ naar een artikel (PDF-file) van Gabriel N. Finder “Final chapter: portraying the exhumation and reburial of Polish Jewish Holocaust” op de site van Victims in the pages of yizkor books

♦ naar een artikelThe Death Marches” op de site van The United States Holocaust Memorial Museum (USHMM)

Een gedachte over “1945: Joods meisje doodgeslagen door vijf Duitse kinderen en adolescenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.