IDF brengt extra Iron Dome batterijen naar zuid Israël wegens mogelijke Hamas of Islamic Jihad aanval

Plaatje hierboven: Mensen verzamelen zich rond het huis van de veldcommandant Baha Abu Al-Atta van de Palestijnse Islamitische Jihad nadat het op 12 november 2019 ’s nachts het doelwit werd van een Israëlische aanval in Gazastad [beeldbron: Hassan Jedi/Flash90]

Het Israëlische leger heeft woensdagochtend extra Iron Dome-raketafweersysteem naar zuid Israël overgebracht omdat er rekening mee wordt gehouden dat militanten van de islamitische Jihad en/of Hamas raketten vanuit Gaza zullen afschieten.

Vandaag, 12 november is het precies 1 jaar geleden dat de bevelhebber van de organisatie in het noorden van Gaza, Baha Abu al-Ata de leider van de Islamitische Jihad doodde. Het leger had hem een ​​’tikkende tijdbom’ genoemd.

De IDF heeft de terreurcapaciteiten van de Islamitische Jihad in Gaza aanzienlijk belemmerd tijdens Operatie Black Belt, wat sindsdien heeft geresulteerd in een afname van terreuraanslagen tegen Israëlische burgers en troepen. De uitschakeling van Abu al-Ata bracht aanzienlijke stabiliteit in de regio en benadrukte de capaciteiten van de IDF om terreur te bestrijden. De IDF zet zich in om Israël te verdedigen en zal alles blijven doen wat nodig is om de veiligheid van Israëlische burgers en huizen te waarborgen.

De IDF bereidt zich ook voor op de mogelijkheid van raketbeschietingen op langere afstand, die verder zouden reiken dan het zuiden van Israël. Vluchten van en naar Israël gebruiken de meer noordelijke vliegroutes van en naar Ben Gurion International Airport, waardoor ze verder van de Gazastrook verwijderd zijn.

Deze veranderingen in luchtverkeersroutes – zichtbaar met civiele software voor het volgen van vliegroutes – worden over het algemeen gezien wanneer er actief wordt gevochten of er verwachtingen van gevechten zijn. Een woordvoerder van de Israel Airports Authority reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de kwestie.

Abu al-Ata was een prominent lid van de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep, de commandant van de Al-Quds Brigades-eenheden in de noordelijke Gazastrook, die volgens de IDF persoonlijk verantwoordelijk was voor vele aanvallen op Israël in de afgelopen maanden. voordat hij werd vermoord.

Hij werd, samen met zijn vrouw, gedood bij een precisieaanval op het appartement waarin hij verbleef in de wijk Shejaiya in Gazastad, na maanden van voorbereiding door het leger. Het is bekend dat Palestijnse terreurgroepen aanslagen plegen op de verjaardagen van dergelijke conflicten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joop Soesan “IDF brengt extra Iron Dome batterijen naar zuid Israël wegens mogelijke Hamas of Islamic Jihad aanval” van 11 november 2020 op de site van Joods.nl

♦ naar een artikelThe 48-Hour Operation: One Year Since Operation ‘Black Belt‘” van 11 november 2020 op de site van The Israel Defense Forces (IDF/Tsahal)

♦ naar een artikel “A glimpse into the Israeli Air Force’s ‘Operation Black Belt’” van 22 oktober 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)