De wapenstilstand (geen overgave) stopte WOI en maakte de weg vrij naar WOII en … de Holocaust

Plaatje hierboven: Korporaal Adolf Hitler met zijn legergenoten van het Beierse Reserve Infanterieregiment 16 ca. 1914-1918 [beeldbron: WHO]

De Eerste Wereldoorlog – het bloedigste conflict tot dusver in de menselijke geschiedenis, met meer dan 8,5 miljoen militaire slachtoffers – was eindelijk afgelopen. Maar de oorlog eindigde met een wapenstilstand, een overeenkomst waarin beide partijen afspreken te stoppen met vechten in plaats van zich over te geven.

Voor beide partijen was een wapenstilstand de snelste manier om een ​​einde te maken aan de ellende en het bloedbad van de oorlog. In november 1918 zaten zowel de geallieerden als de centrale mogendheden die elkaar al vier jaar hadden aangevallen vrijwel zonder gas.

Beide partijen hadden te veel geleden om door te gaan, maar Duitsland zou door harde voorwaarden worden gehavend. Op het 11e uur van de 11e dag van de 11e maand van 1918 viel de onophoudelijke explosie van artillerie abrupt stil langs het westelijk front in Frankrijk.

Volgens Lowry’s relaas werden de Duitsers radeloos toen ze hoorden dat ze zouden moeten ontwapenen, uit angst dat ze hun wankelende regering niet zouden kunnen verdedigen tegen communistische revolutionairen. Maar ze hadden weinig invloed.

In de vroege ochtenduren van 11 november kwamen Erzberger en Foch bijeen voor de laatste onderhandelingen. Volgens Lowry deed de Duitse afgezant zijn best om Foch over te halen de overeenkomst minder streng te maken. Foch heeft een paar kleine wijzigingen aangebracht, waaronder de Duitsers een paar van hun wapens te laten houden.

Plaatje hierboven: Aldus ontstond na 11 november 1918 de beruchte dolksteeklegende of -leugen (Dolchstoßlegende of ook Dolchstoßlüge). In wezen een complottheorie die naar voren werd gebracht door het Duitse opperbevel van het leger (OHL), die de schuld voor de Duitse militaire nederlaag voornamelijk legde bij de sociaaldemocraten en het ‘bolsjewistische Jodendom‘. Tijdens WOII zullen de Joden een zware prijs betalen voor de nederlaag van WOI [beeldbron: Live Journal].

Eindelijk, net voor zonsopgang, werd de overeenkomst getekend. De Duitsers kwamen overeen om hun troepen binnen 15 dagen uit Frankrijk, België en Luxemburg terug te trekken, anders riskeerden ze gevangenen van de geallieerden te worden. Ze moesten hun arsenaal overdragen, inclusief 5.000 artilleriestukken, 25.000 machinegeweren en 1.700 vliegtuigen, samen met 5.000 spoorweglocomotieven, 5.000 vrachtwagens en 150.000 wagons.

Duitsland moest ook het betwiste grondgebied van Elzas-Lotharingen opgeven alsmede de Belgische Oostkantons (Eurpen en Malmédy). Alzo stemden ze in met de vernedering van de geallieerde strijdkrachten die Duits grondgebied langs de Rijn bezetten, waar ze tot 1930 zouden blijven. Cuthbertson zei:

De geallieerden zouden Duitsland geen betere voorwaarden hebben gegeven omdat ze vonden dat ze Duitsland moesten verslaan en Duitsland mocht er niet mee wegkomen. Er is ook een gevoel dat een wapenstilstand ervoor moet zorgen dat de vijand niet sterk genoeg is om de oorlog binnenkort opnieuw te beginnen.

Nadat de feesten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan waren uitgestorven, werd twee maanden later een conferentie bijeengeroepen in Versailles, net buiten Parijs, om een ​​definitief vredesverdrag uit te werken. Maar alles verliep niet soepel, legt Best uit, omdat de geallieerde machten die de conferentie domineerden allemaal verschillende agenda’s hadden.

Pas in mei 1919 slaagden de geallieerden erin om onderling een gemeenschappelijk standpunt te bereiken dat ze aan de Duitsers konden presenteren. In de overeenkomst die in juni werd ondertekend, werd het overwonnen Duitsland gedwongen harde voorwaarden te accepteren, waaronder het betalen van herstelbetalingen die uiteindelijk $ 37 miljard bedroegen (bijna $ 492 miljard in de huidige dollars).

Die vernedering en de blijvende bitterheid die het teweegbracht, hielpen twee decennia later de weg vrij te maken voor een nieuwe wereldoorlog.

Plaatje hierboven: In de avond/nacht van 8 november op 9 november 1923, vijf jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog; trachtten Adolf Hitler, Hermann Göring en enkele vooraanstaande nazi’s en de SA (vooraan stapt Julius Streicher op), samen met generaal Erich Ludendorff van de Conservatieve Nationalisten, in München de macht te grijpen. De staatsgreep, aka de Bierkellerputsch, mislukte en Hitler vloog een jaar in de gevangenis. De prelude van 1923 zal rechtstreeks leiden tot de Tweede Wereldooorlog. Tien jaar na de mislukte Bierkellerputsch grepen Hitler en de zijnen op 30 januari 1933 de macht.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Patrick J. Kriger “Why World War I Ended With an Armistice Instead of a Surrender” van 8 november 2018 op de site van History.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.