Kamala Harris wil 2-statenoplossing met PLO terug vasthaken aan vrede met Arabische wereld

Kandidaat van de Democratische Partij voor vicepresident Kamala Harris gaf zaterdag in een interview via e-mail met The Arab American News aan dat de Verenigde Staten onder een regering van Joe Biden de banden met de Palestijnen zullen hernieuwen en zich zullen verzetten tegen Israëlische unilaterale acties die een 2-statenoplossing ondermijnen.

2-statenoplossing terug op tafel
Harris zei ook dat een regering-Biden onmiddellijk stappen zal ondernemen om de economische en humanitaire hulp aan de Palestijnen te herstellen, de humanitaire crisis in Gaza aan te pakken en het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem te heropenen, naast de heropening van de PLO-missie in Washington.

In een e-mail aan de wekelijkse tweetalige krant in Detroit zei Harris:

Joe en ik geloven ook in het woord en de waarde van elke Palestijn en elke Israëliër, en we zullen eraan werken om ervoor te zorgen dat Palestijnen en Israëli’s in gelijke mate kunnen genieten op het gebied van vrijheid, veiligheid, welvaart en democratie. We zijn toegewijd aan een tweestatenoplossing en we zullen ons verzetten tegen alle eenzijdige stappen die dat doel ondermijnen. We zullen ook tegen annexatie en uitbreiding van nederzettingen zijn.

De verklaring van Harris komt omdat veel waarnemers in het Midden-Oosten dinsdag de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen van 2020 zullen volgen, in het licht van de recente opwarming van de betrekkingen tussen Israël en staten in de Arabische wereld onder de regering-Trump.

Eerder deze maand kwamen Israël en Soedan formeel overeen om de betrekkingen te normaliseren, na de normalisatie van de betrekkingen tussen de Joodse staat en de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein in september.

De koppeling tussen vrede in het Midden-Oosten en Israël enerzijds, en vrede tussen de Palestijnen en Israël anderzijds wordt wellicht de belangrijkste twistappel in het komende Biden-Harris bestuur. Trump had beide kwesties van elkaar losgehaakt en Biden-Harris willen dat opnieuw omkeren.

Plaatje hierboven: Camp David in juli 2000. Links de Democratische president Bill Clinton, in het midden PLO onderhandelaar Saeb Erekat, die door Yasser Arafat (rechts) de ‘Duivel van Jericho‘ werd genoemd omwille van zijn gewiekste onderhandelings kwaliteiten. Arafat wees de 2-statenoplossing af terwijl hij stiekem de Tweede Intifada voorbereidde die in september zal uitbreken [beeldbron: Reuters/The Times]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cody Levine “Kamala Harris: We will restore aid to Palestinians” van 3 november 2020 en een artikel van Khaled Abu Toameh “Saeb Erekat, Palestinian negotiator, dies at 65 from COVID-19” van 10 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jacob Magid “‘Radical left?’ Try again. On Israel, VP-elect Harris may be to right of Biden” van 7 november 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Kamala Harris wil 2-statenoplossing met PLO terug vasthaken aan vrede met Arabische wereld

  1. De koppeling tussen Arabische vrede via de palestijnse oplossing is een gepasseerd station.

    Waarom? Omdat de Arabieren er genoeg van hebben!

    Verder worden Harris & Biden pas Mr. President elect & Vice president elect als het Electorial College en niet CNN dit aankondigen………..en dit is tot op heden niet gebeurd.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.