Oudste rotsen van België beklad met racistische slogans en nazisymbolen

In Dworp, een deelgemeente van Beersel in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, werden 500 miljoen jaar oude rotsen beklad met Franstalige racistische slogans [beeldbron: VRT NWS]

De slogans zijn voornamelijk gericht tegen moslims, zoals ‘anti-musulman‘, ‘bande de makak’ en ‘alah cest ta mere‘, naast swastika’s en andere nazisymbolen die in het algemeen tegen iedereen zijn gericht, in het bijzonder tegen Joden.

Eén of meerdere vandalen hebben de oudste rotsen van België in Dworp beklad met slogans. Het bos met de rotsen werd onlangs aangekocht door de gemeente. De Franse opschriften zijn gericht tegen zowel moslims als nazi’s,berichtte Het Laatste Nieuws verleden week.

Schepen Eddy Deknopper (Lijst Burgemeester) laat weten dat de gemeente bij de politie aangifte zal doen en hij zuchtte:

Straf, die rotsen zijn daar al miljoenen jaren zonder problemen en nu we daar ruchtbaarheid aan geven worden ze gevandaliseerd. Die politieke slogans, als ik ze zo mag noemen, zijn niet echt te begrijpen. We hebben geen problematiek rond anti-islam in onze gemeente en ook geen adepten van de nazi’s. Toch niet voor zover we weten. 

500 miljoen jaar oud
De rotsen, die bestaan uit groen-geelachtige keiharde zandsteen, behoren tot de Formatie van Blanmont. Ze maken deel uit van het Cambriummassief van Brabant van de oude ondiepe Cambriumzee die de streek ongeveer vijfhonderd miljoen jaar geleden bedekte.

Het is een afzettingsgesteente van voornamelijk samengeperst zand. De rotsen komen in het bosje even aan de oppervlakte om vervolgens onder andere aardlagen te verdwijnen en pas opnieuw op te duiken in het Waalse Sart Mouilin.

In het Cambrium vond een half miljoen jaar geleden een explosie van leven plaats maar die werd afgebroken tijdens de Eerste Grote Extinctie. Vijf catastrofale bijna-uitroeiingen van alle soorten (The Big Five Extinctions) vonden in het verleden plaats waarvan de eerste plaatshad tijdens het Laat-Ordovicium, toen zowat 444 miljoen jaar geleden 86 procent van alle soorten verdwenen.

Hun uitsterven over een periode van een miljoen jaar werd waarschijnlijk veroorzaakt door een korte maar zeer hevige ijstijd, waardoor het waterpeil in de oceanen daalde en bovendien getriggerd werd door het oprijzen van het Appalachen gebergte. De nieuwe blootgestelde siliconen rotsformaties zogen de CO2 uit de atmosfeer en koelden de planeet af.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lennart Segers “500 miljoen jaar oude rotsen in Dworp beklad met racistische slogans” van 5 november 2020 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Tom Vierendeels “Oudste rotsen van België beklad met graffiti” van 4 november 2020 en een artikel van Bart Kerckhoven “Beersel wordt eigenaar van de oudste rotsen van België” van 30 oktober 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.