Netanyahu: Ik kom op voor Israël en niet voor Amerikaanse Republikeinen of Democraten

Plaatje hierboven: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt op 9 maart 2016 een gezamenlijke persconferentie met de vice-president van de Verenigde Staten Joe Biden op het kantoor van de premier in Jeruzalem [beeldbron: Amit Shabi/TOI]

Premier Benjamin Netanyahu heeft zijn uitgebreide banden met leden van beide partijen in de VS uiteengezet tijdens zijn opmerkingen aan de Knesset dagen nadat de democratische kandidaat Joe Biden tot president was gekozen.

Ik sta niet voor Republikeinen of Democraten. Ik sta alleen voor de staat Israël, en dat zal doorgaan met de volgende [Amerikaanse] regering. Dat is hoe een premier van Israël moet handelen, zijn hoofd niet buigen of zich onderdanig gedragen, maar niet arrogant. [Hij moet optreden] als iemand die vecht voor zijn volk, zijn land en zijn land.

Netanyahu’s opmerkingen kwamen nadat oppositieleider Yair Lapid had gezegd dat “Netanyahu de relaties tussen Israël en de Democratische partij de rug had toegekeerd.

Netanyahu reageerde furieus en zei:

Al 38 jaar heb ik non-stop inspanningen geleverd om onze relaties met de VS te versterken met beide partijen, met presidenten, leden van het Huis, de Senaat, de publieke opinie, met honderden interviews op televisie en radio voor rechts en links. Hij gaat me uitleggen hoe ik de relaties moet onderhouden? Dat is absurd.

Netanyahu zei dat wanneer hij naar Capitol Hill gaat, hij de leiders van beide partijen ontmoet, en hij ontmoet elke senator en elk lid van het Congres dat Israël bezoekt, ongeacht de partij of wat hij op dat moment ook op zijn agenda heeft staan.

Hij gaf aan dat hij sinds 2017 vier keer de voorzitter van het Huis Nancy Pelosi en de leider van de meerderheid van het huis Steny Hoyer had ontmoet, en dat hij de leider van de minderheden in de senaat Chuck Schumer al bijna 40 jaar kent.

Hij ontmoette vicepresident Harris toen ze Israël bezocht in 2017. “Ik zie een groot belang in het uitleggen van de standpunten van Israël aan beide zijden van het Huis’, zei hij. ‘Maar ik leg niet alleen Israëls standpunten uit, ik kom ervoor op.”

Toen Netanyahu en de voormalige Amerikaanse president Barack Obama (plaatje hierboven) het oneens waren, zei de eerste, onder vermelding van voorbeelden …

… kwam hij op voor onze vitale belangen. Dit heeft onze relatie met Amerika niet geschaad of vernietigd. Onze alliantie is sterk, zelfs als er meningsverschillen zijn. Ondanks de meningsverschillen met president Obama bereikten we een akkoord van 38 miljard dollar in militaire hulp, het grootste hulppakket in de geschiedenis.

Netanyahu benadrukte ook zijn persoonlijke relatie met de verkozen president en zei: “Ik heb warme banden met Joe Biden. We ontmoetten elkaar toen hij een jonge senator was, en ik was een Israëlische attaché in Washington in 1982.” De premier noemde de presidentsverkiezingen van vorige week niet en noemde Biden niet als president-elect. Trump, die tot 20 januari president zal blijven, heeft gezegd dat hij de schijnbare overwinning van Biden voor de rechtbank zal betwisten.

Netanyahu maakte zijn opmerkingen tijdens een Knesset-debat over normalisatie tussen Israël en Bahrein. Hij bedankte “onze grote vriend, president Donald Trump voor alles wat hij voor Israël heeft gedaan“, met een opsomming van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en van de Israëlische soevereiniteit op de Golanhoogte, de drukcampagne tegen Iran, opkomen voor Israël in de VN en voor het bevorderen van vrede tussen Israël en Arabische staten.

Ik prijs mijn vriend Joe Biden, samen met [running mate] Kamala Harris, die deze vredesverdragen prees“, voegde de premier eraan toe. Netanyahu zei dat er meer Arabische staten zijn die onder de oppervlakte banden met Israël onderhouden, en sprak de hoop uit dat er in de loop van de tijd meer openbaar zullen worden. “De cirkel van vrede zal zich verbreden, met stabiliteit en groei, en een kracht creëren tegen de radicale islam onder leiding van Iran“, verklaarde hij.

Premier Binyamin Netanyahu feliciteerde Joe Biden zondagochtend nadat Amerikaanse nieuwsuitzendingen hem tot winnaar van de verkiezingen hadden uitgeroepen.

Bibi twitterde:

Gefeliciteerd Joe Biden en Kamala Harris. Joe, we hebben al bijna 40 jaar een lange en warme persoonlijke relatie, en ik ken je als een goede vriend van Israël. Ik kijk ernaar uit om met jullie beiden samen te werken om de speciale alliantie tussen de VS en Israël verder te versterken.

Netanyahu bedankte Trump ook voor zijn vriendschap en acties die hij ondernam tijdens zijn presidentschap:

Dank u Donald Trump voor de vriendschap die u de staat Israël en mij persoonlijk hebt getoond, voor het erkennen van Jeruzalem en de Golan, voor het opkomen tegen Iran, voor de historische vredesakkoorden en voor het tot ongekende hoogten brengen van de Amerikaans-Israëlische alliantie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Netanyahu: I stand for Israel, not Republicans or Democrats” van 10 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Gabe Friedman “Netanyahu says he will not treat Democrat Biden any differently from how he treated Trump” van 10 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

3 gedachtes over “Netanyahu: Ik kom op voor Israël en niet voor Amerikaanse Republikeinen of Democraten

  1. Een puntje van aandacht: de media heeft Biden tot winnaar uitgeroepen.
    Zolang de Electoral College geen winnaar heeft uitgeroepen is Biden NIET de president-elect.
    De media heeft geen rol in deze dingen.

    It ain’t over till it is over.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.