Palestijnse Autoriteit behoedzaam over Biden’s overwinning: ‘Dit creëert een nieuwe realiteit’

Plaatje hierboven: Gaza, 15 februari 2007. Terroristen in maatpak. ‘Democratie’ in de Palestijnse wereld. Mahmoud Abbas (midden) stelt Hamasleider Ismail Haniyeh (links) aan als premier van de PA terwijl Fatah-leider Mohammed Dahlan (rechts) toekijkt. Er werd wat afgelachen die dag in Oost- en West-Palestina … [beeldbron: Reuters/Suhaib Salem]

Oost-Palestina
Kabinetsleider Mohammad Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit (PA) in Oost-Palestina, zei maandag dat hij veel belang hecht aan het versterken van de betrekkingen tussen de Palestijnen en Arabische en Europese staten in overeenstemming met gemeenschappelijke belangen en doelen en op basis van respect voor het internationaal recht en de rechten van de volkeren op zelfbeschikking.

Tijdens de vijfde Arabisch-Europese top zei Shtayyeh dat Europa belangrijk is voor “Palestina” en de Arabische wereld, economisch en in de context van veiligheid en stabiliteit in de regio, en riep de Europese landen op druk uit te oefenen op Israël om handelsbelemmeringen weg te nemen tussen ‘Palestina’ en Europa.

Het Palestijnse volk heeft enorm geleden onder de diaspora, de bezetting, de diefstal van natuurlijke hulpbronnen, de mensenrechtenschendingen en de koloniale onderneming, en nu is het tijd voor de wereld om een ​​einde te maken aan deze bezetting en te erkennen De Palestijnse staat en zijn hoofdstad Jeruzalem.

Enkele weken geleden riep premier Shtayyeh Europa op om een meer actieve rol te spelen in het toekomstige politieke proces met betrekking tot de Palestijnse zaak en om een ​​onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen, en voegde eraan toe:

[..] om een ​​einde te maken aan het Amerikaanse monopolie om het vredesproces in het Midden-Oosten te sponsoren door middel van een internationale conferentie voor vrede waaraan alle partijen deelnemen. Elk politiek proces moet afhangen van het beëindigen van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden op basis van de tweestatenvisie onder het internationaal recht en de resoluties van de Verenigde Naties. De PA heeft alle pogingen van de VS om vredesbesprekingen met Israël tot stand te brengen afgewezen, met het argument dat de regering-Trump bevooroordeeld is ten gunste van Israël en daarom geen ‘eerlijke tussenpersoon’ is.

Joe Biden
In een reactie op de overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zei Shtayyeh dat het een nieuwe politieke situatie creëert en dat er actie moet worden ondernomen om een ​​serieus politiek proces te creëren op basis van het internationaal recht en VN-resoluties die een einde zullen maken aan de ‘bezetting’ en het oprichten van een ‘staat Palestina’.

Shtayyeh schreef op dinsdag 13 oktober 2020 op zijn Facebook-account dat hij de hoop uitsprak dat een Biden-regering meer sympathie zou hebben voor de standpunten van de PA:

Als we nog vier jaar met president Trump moeten leven… God sta ons bij en de hele wereld. Als er dingen gaan veranderen in de Verenigde Staten, denk ik dat dit een directe weerslag zal hebben op de Palestijns-Israëlische relatie. En het zal zijn weerslag hebben op de bilaterale Palestijns-Amerikaanse relatie.

West-Palestina
In West-Palestina, aka Gaza, wordt dan weer andere taal gesproken. Hamasleider en chef van het politbiuro van Hamas, Ismail Haniyeh, riep de verkozen president van de Verenigde Staten, Joe Biden, op “om het onrechtvaardige politieke traject recht te zetten dat de regering van zijn voorganger Donald Trump naar het Palestijnse en Palestijnse volk heeft gevolgd.”

Het onrechtvaardige beleid heeft de Verenigde Staten medeplichtig gemaakt aan [Israëls] onrecht en agressie, heeft schade toegebracht aan de regionale en mondiale stabiliteit en heeft het vermogen van Washington ondermijnd om [te helpen] bij het oplossen van conflicten. In de afgelopen decennia heeft het Palestijnse volk geleden onder de vooringenomenheid van de Amerikaanse regeringen ten gunste van het bezettingsregime van Israël. De regering van Trump was de ergste van allemaal wat betreft haar steun aan het regime in Tel Aviv ten koste van de nationale Palestijnse rechten.

De Hamas-functionaris drong er toen bij Biden op aan om af te zien van de zogenaamde deal van de eeuw die Trump onthulde over het decennia-oude Israëlisch-Palestijnse conflict, zijn erkenning van bezette Al-Quds als de hoofdstad van Israël in te trekken en de Amerikaanse ambassade terug te verplaatsen naar Tel Aviv.

Haniyeh riep ook op tot het terugdraaien van het besluit van de Trump-regering in september 2018 om de financiering van de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) te beëindigen.

Hij drong er bij de aankomende Amerikaanse regering op aan “om de wil van de Palestijnse natie, hun democratische keuzes en populaire strijd te respecteren, en om geen druk uit te oefenen op regionale landen om de diplomatieke banden met Israël te normaliseren”, en hij vervolgde:

Het ‘deal van de eeuw’-initiatief van Trump ondermijnt schaamteloos het recht van Palestijnen op een staat in ruil voor vage beloften van fundamentele economische kansen. Het zeer provocerende plan, dat verder het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun thuisland ontzegt, gaat ook in tegen de resoluties van de VN-Veiligheidsraad en is door de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap verworpen. Trump veroorzaakte controverse door Al-Quds officieel te erkennen als de Israëlische hoofdstad in december 2017, voordat hij de ambassade van zijn land daarheen verhuisde vanuit Tel Aviv in mei 2018.

Guatemala en Paraguay volgden later in de voetsporen van Washington, voordat de laatste zijn beslissing na slechts vier maanden herriep.

Nummer 3 van Hamas, Mahmoud al-Zahar in mei 2018: “Hoezo ‘vreedzaam’ verzet? Het wordt gesteund met onze wapens!”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Palestinian Authority: Biden’s victory creates a new reality” van 10 november 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHamas says US President-elect Biden should overturn unjust moves against Palestine” van 9 november 2020 op de site van Pars Today