Iran, Israël, antisemitisme en meer: ​​waar u op moet letten tijdens het presidentschap van Joe Biden

Plaatje hierboven: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt op 9 maart 2016 een gezamenlijke persconferentie met de vice-president van de Verenigde Staten Joe Biden op het kantoor van de premier in Jeruzalem [beeldbron: Amit Shabi/TOI]

Op de eerste dag van Joe Biden als president is hij van plan een taskforce op te richten om kinderen en ouders te herenigen die gescheiden zijn aan de zuidgrens van het land.

Het is een van de vele manieren waarop Biden heeft gezworen het beleid van president Donald Trump terug te draaien, en het is belangrijk voor veel Amerikaanse joden voor wie het immigratiebeleid een emotioneel gewicht heeft. Maar bij veel zaken die belangrijk zijn voor Amerikaanse joden, kan de verandering langzamer of zelfs helemaal niet plaatsvinden.

Als het gaat om waar de Amerikaanse ambassade in Israël zich bevindt, heeft Biden bijvoorbeeld aangegeven niet van plan te zijn de klok terug te draaien. Wat andere Israëlische kwesties betreft, is verandering waarschijnlijk, maar wat een regering-Biden precies zal proberen te doen, is nog niet duidelijk. Hier is een blik op wat er kan gebeuren nadat Biden op 20 januari 2021 president wordt.

Antisemitisme
Toen Biden zijn campagne in april 2019 lanceerde, zei hij dat hij had overwogen om met pensioen te gaan, maar hij was geschokt door de dubbelzinnigheid van Trump na de dodelijke neonazistische en blanke suprematie-mars in 2017 in Charlottesville, Virginia.

Biden citeert voortdurend de strijd tegen onverdraagzaamheid en antisemitisme, met name in zijn optredens, ook op de Democratische conventie. Biden wil, in overleg met de joodse gemeenschap, een “totaalaanpak” ontwikkelen om antisemitisme te bestrijden.

Trump heeft een aantal programma’s stopgezet die extreemrechtse binnenlandse terroristen opsporen; Biden zei dat hij ze opnieuw zal opstarten. Trump ondertekende vorig jaar een uitvoerend bevel waarin Joden worden erkend als een beschermde klasse die bescherming van burgerrechten verdient.

Het bevel gebruikte als definitie van antisemitisme de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance, die controversieel is omdat het enkele vormen van Israël-kritiek omvat. Het bevel heeft al geresulteerd in onderzoeken van de afdeling Onderwijs naar extreme anti-Israëlische activiteiten op de campus.

Sommige democraten omarmen de IHRA-definitie, maar burgerlijke vrijheidsgroepen vrezen dat het gebruik ervan als handhavingsinstrument de vrijheid van meningsuiting remt. De Biden-campagne heeft niet gezegd wat de plannen zijn voor de uitvoerende macht.

De Tweede Man
De echtgenoot van Kamala Harris, Douglas Emhoff, is Joods; Hij zal niet alleen de ‘tweede heer’ zijn (voorbehoud: niemand heeft een termijn voor de baan bepaald), hij zal ook de eerste Joodse tweede echtgenoot zijn. Emhoff heeft zich uitgesproken over zijn joodse identiteit, en het zal interessant zijn om te zien hoe dat zich afspeelt in een rol die is gebruikt om onderwijsinitiatieven te bevorderen.

Immigratie
Het immigratiebeleid heeft een bijzonder emotioneel gewicht voor veel Joodse Amerikanen die zich bewust zijn van hun eigen erfgoed als vluchteling – en van de verwoestende tol die de wereldse aarzeling om vluchtelingen te accepteren veroorzaakte tijdens de Holocaust.

Trump streefde een agressieve anti-immigrantenagenda na, onder meer door het verminderen van het aantal vluchtelingen en het scheiden van kinderen van hun ouders aan de grens, soms permanent. Biden heeft gezworen een werkgroep op te richten om die families te herenigen en het aantal vluchtelingen aanzienlijk te verhogen.

De Abraham Akkoorden
Biden’s boodschap sinds dinsdag is eenheid geweest. Hij wil comity bereiken met Republikeinen. ‘Het is tijd voor Amerika om zich te verenigen en te genezen’, was zijn eerste verklaring na de aankondiging. Hij heeft naar verluidt een paar Republikeinen in gedachten voor zijn kabinet.

Een voor de hand liggende manier waarop zijn toewijding aan bipartisanship zal uitkomen in zijn Midden-Oostenbeleid, is in de Abraham-akkoorden, de normalisatieovereenkomsten tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan en Bahrein. Biden heeft gezegd dat hij de akkoorden “leuk” vindt.

Zijn assistenten hebben gezegd dat hij aandrong op toenadering tussen Israël en de Golfstaten tijdens Obama’s tweede termijn, toen hij vice-president was. Moeten we dus meer van hetzelfde verwachten? Misschien: andere Arabische landen die al lang onofficiële banden met Israël hebben, waaronder Oman en Marokko, kondigen dit misschien al vóór de inauguratie aan.

De grote vis kan het echter volhouden. Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk de wortel willen die de VAE heeft beveiligd, een grote wapendeal; Trump heeft Israël overgehaald om geen bezwaar te maken tegen de verkoop van stealth-gevechtsvliegtuigen aan de Emiraten.

Maar de Democraten zijn ontevreden over de verkoop, en dat ongeluk zou exponentieel toenemen met elke voorgestelde wapenverkoop aan Saoedi-Arabië. Democraten maken bezwaar tegen de verwoestende oorlog die Saoedi-Arabië in Jemen voert en zijn de rol van het koninkrijk bij de moord op journalist Jamal Khashoggi niet vergeten.

Het Akkoord van de Eeuw
In januari rolde Trump eindelijk het Israëlisch-Palestijnse vredesvoorstel uit dat hij al drie jaar had aangeprezen. Een onderdeel van de deal die van tafel zou komen met een Biden-presidentschap zou de uiteindelijke gedeeltelijke Israëlische annexatie van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever zijn.

Maar zelfs in dat geval is er praktisch niet veel verschil tussen de houding van Trump en Biden: het Trump-team vertelde Benjamin Netanyahu dat hij een Palestijnse buy-in voor het vredesplan nodig had voordat het grondgebied zou worden geannexeerd, en dat zou nooit gebeuren.

Biden zal opnieuw de nadruk leggen op de tweestatenuitkomst als een eindspel, maar verwacht geen grote impuls voor vrede van zijn Witte Huis. Biden zal veel Obama-veteranen in zijn team voor buitenlands beleid hebben en zij voelen zich verbrand door hun twee mislukkingen (2010-2011 en 2013-2014) om tot een deal te komen.

Het gevoel van Biden’s buitenlands beleidsteam is dat vrede organisch moet zijn en geïnitieerd moet worden door de Israëli’s en de Palestijnen.

De Trump-erkenningen
Trump erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en verplaatste de Amerikaanse ambassade naar de stad. Hij erkende ook de claim van Israël op de Golanhoogvlakte, die Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 op Syrië veroverde.

Biden heeft gezegd dat Trump’s erkenning in Jeruzalem slecht getimed was, zonder een Israëlisch-Palestijnse deal, maar heeft ook gezegd dat hij het niet zou terugdraaien.

Hij heeft niet gereageerd op de Golan, maar aangezien Syrië nog steeds stuiptrekkend is van geweld en instabiliteit, zelfs als de burgeroorlog afloopt, verwacht je geen dramatische Biden-actie op dit gebied. Biden heeft gesuggereerd dat Trump te inschikkelijk was voor het regime van Assad, dus hij staat niet op het punt hetzelfde regime een pruim te geven.

Hulp aan Israël
Tijdens de voorverkiezingen spraken enkele democratische kandidaten over het conditioneren van de verdediging van Israël op zijn gedrag; Biden heeft dat voorstel herhaaldelijk ronduit afgewezen. Hij kwam tussenbeide om het woord ‘bezetting’ buiten het democratische platform te houden.

De Palestijnen
Biden heeft gezegd dat hij de diplomatieke banden met de Palestijnen zal herstellen die Trump heeft beëindigd omdat de Palestijnen niet zouden meespelen met zijn vredesplan.

Verwacht een terugkeer van de gezant van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie naar Washington en een heropening van het consulaat van Jeruzalem dat zich specifiek bezighoudt met Palestijnen – Trump verpakte zijn functies in de ambassade.

Biden heeft ook gezegd dat hij de hulp aan de Palestijnen die Trump heeft stopgezet, zou hervatten terwijl hij de Amerikaanse wetten in acht neemt die financiering voor de Palestijnse Autoriteit verbieden, zolang deze salarissen betaalt aan de families van Palestijnen die zijn veroordeeld voor het vermoorden van Israëli’s of Amerikanen.

Dat laat Biden wat speelruimte; Hij zou geld kunnen besteden aan ngo’s die los van de Palestijnse Autoriteit opereren, en aan UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties dat hulp verleent aan de Palestijnen.

Iran
Biden heeft Trump de schuld gegeven voor het verlaten van de nucleaire deal met Iran. Trump zei dat de deal, waarbij sancties werden ingeruild voor een terugdraaiing van het nucleaire vermogen van Iran, te genereus en niet streng genoeg was.

De Israëlische regering Netanyahu was het eens met Trump; Benjamin Netanyahu lobbyde intensief tegen de deal, die werd bemiddeld door president Barack Obama en die Biden hielp verkopen aan het Congres. De terugtrekking van Trump maakte de Europese partners boos bij de deal en heeft de Iraanse economie op de rand van instorten geduwd – maar het heeft niets gedaan om de nucleaire ontwikkeling van Iran te stoppen.

In feite heeft Iran sinds de terugtrekking van de VS zijn nucleaire ontwikkeling versneld en de Verenigde Staten de schuld gegeven voor het schenden van de deal. Biden wil er weer in, deels omdat hij de banden met Europa wil herstellen, en ook omdat hij gelooft dat de deal het beste middel is om Iran ervan te weerhouden een kernwapen te bemachtigen.

Hij heeft gezegd dat hij het strenger wil maken door de ‘zonsondergangclausules’ uit te breiden, waardoor Iran enkele van de beperkingen kan opheffen. Het is niet zo duidelijk of Biden beperkingen zou willen op het raketprogramma van Iran en het regionale avonturisme ervan in een hernieuwde deal.

door Ron Kampeas


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Iran, Israel, anti-Semitism and more: What to watch in Joe Biden’s presidency” van 7 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)