Islamgeleerde van de Tempelberg verbannen wegens het prijzen van onthoofding van Franse leraar

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 4 september 2014. Palestijnse aanhangers van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) demonstreren met hun gekende zwarte vlag aan de Rotskoepel op de Tempelberg [beeldbron: screenshot Israëlische TV)

De Palestijnse islamgeleerde sjeik Issam Amira werd afgelopen weekend opgeroepen voor verhoor door de politie voor een recente preek waarin hij de terrorist prees die op 16 oktober geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofde in een voorstad van Parijs.

De preek in kwestie, gehouden in de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem op 29 oktober werd opgenomen en vertaald door het Middle East Media Research Institute (MEMRI) op 29 oktober.

Het werd onder de aandacht gebracht van de Jeruzalem District Politie door de Israëlische waakhondgroep Im Tirtzu, die vrijdag een officiële klacht heeft ingediend. In zijn klacht merkte Im Tirtzu op dat Amira’s aanwezigheid op de Tempelberg in strijd was met een zes maanden durend verbod.

Dat verbod werd hem door de politie in september opgelegd als gevolg van de geschiedenis van de sjeik van het aanzetten tot geweld in zijn preken, waaronder lof voor Islamitische Staat (ISIS/Daesh), aanmoediging van eerwraak en aandringen op jihad tegen de Joden.

Volgens de Israëlische journalist en expert op het gebied van Arabische zaken Yoni Ben-Menachem, die de MEMRI-clip op Twitter deelde, heeft de districtspolitie van Jeruzalem het verbod hersteld nadat Amira aan het einde van zijn verhoor was vrijgelaten.

In een verklaring zei Im Tirtzu:

We verwelkomen de reactie van de politie en verwachten dat deze sjeik zal worden vervolgd en verantwoordelijk zal worden gehouden voor zijn radicale en illegale acties. Het bloed van de burgers van Israël is niet goedkoop.


Bronnen:

♦ naar een artikelSheikh banned from Temple Mount for lauding decapitation of teacher in France” van 8 november 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ een artikel op deze blogPalestijnse geleerde in Al Aqsa Moskee: Onthoofding van Franse leraar is grote eer voor alle moslims” van 3 november 2020 en een artikelParijs: Franse leraar op straat onthoofd over profeet Mohammed karikatuur” van 18 oktober 2020