Portugal heeft 23.000 aanvragers genaturaliseerd volgens de Joodse wet van terugkeer

Plaatje hierboven: Lissabon, Portugal: Een auto-da-fé (publieke verbranding van Joden op de brandstapel) vindt plaats in Terreiro do Paço, Lissabon, in de periode van de Rooms-Katholieke Portugese Inquisitie (1536-1821) [beeldbron: naar een tekening van Joseph Lavallée uit 1822 – Stoodi]

Portugal heeft het staatsburgerschap verleend aan ongeveer 23.000 mensen die een aanvraag hebben ingediend op grond van een wet uit 2015 die het staatsburgerschap verleent aan afstammelingen van Sefardische Joden.

Dat cijfer betekent dat de overheid tot dusver ongeveer 30% van de ongeveer 76.000 aanvragen die sinds 2015 zijn ingediend, heeft goedgekeurd. Ambtenaren hebben een niet aangegeven hoeveel aanvragen afgewezen.

Alleen al in 2019 zijn ongeveer 25.000 aanvragen ingediend, waarvan er vele nog niet zijn verwerkt. De cijfers werden op 22 oktober gepubliceerd in een verklaring van de in Washington, D.C. gevestigde Sefardic Heritage International -organisatie.

Zowel Portugal als Spanje hebben in 2015 wetten aangenomen die het staatsburgerschap toekennen aan de afstammelingen van Sefardische Joden, maatregelen die volgens beide regeringen bedoeld waren om boete te doen voor de verdrijving van honderdduizenden Joden van het Iberisch schiereiland tijdens de inquisitie.

Het raam voor de Spaanse wet zou vorig jaar sluiten, maar is tot nader order verlengd. De Portugese wet is open. In beide landen is het doorlichten van aanvragen overgedragen aan lokale Joodse organisaties.

Domingos Fezas Vital, de Portugese ambassadeur in de Verenigde Staten, zei in een online videoconferentie die op 22 oktober werd georganiseerd door Sephardic Heritage International dat de inquisitie een vergissing was. De regio ‘onderwierp zichzelf aan wat we vandaag zouden noemen, een vorm van braindrain’, zei hij.

Plaatje hierboven: De Kadoorie Mekor Haim Synagoge (Portugees: Sinagoga do Porto / Sinagoga Kadoorie Mekor Haim) is een synagoge van de Joodse gemeenschap van Porto, in het Portugese noordelijke district van Porto. Porto. Gebouwd langs de Rua Guerra Junqueiro te beginnen in 1929 en ingehuldigd in 1938, is het de grootste synagoge op het Iberisch schiereiland [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Portugal has naturalized 23,000 applicants under Jewish law of return” van 6 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)