Trump heeft de crisis niet veroorzaakt maar wel de Amerikaanse Democraten en de media

The Deeply Divided United States

Voor alle duidelijkheid: Trump heeft de crisis niet veroorzaakt. Die heeft twee auteurs: De Amerikaanse Democraten en de media.

♦ De democraten hebben de crisis aangewakkerd, die de toekomst van Amerika als constitutionele democratie op het spel zet toen ze weigerden de resultaten van de verkiezingen van 2016 te accepteren.

♦ De media veroorzaakten het door de journalistiek te verlaten ten gunste van politiek activisme.

Misschien wel het meest emblematische beeld van de verkiezingen van 2020 kwam in de dagen voorafgaand aan de verkiezingsdag. Er zijn beelden opgedoken van bedrijfseigenaren in grote steden door het hele land die hun ramen dicht timmerden om hun eigendommen te beschermen tegen de rellen die ze verwachtten uit te breken zodra de stemlokalen gesloten waren.

De behandeling van de beelden door de media legde hun pathologie bloot. De schokkende beelden, die de verwachting van politiek geweld lieten zien, kregen weinig aandacht. En voor zover ze überhaupt werden genoemd, was de vermelding net zo laconiek als het weerbericht: morgen zal het gedeeltelijk bewolkt zijn, gewelddadige rellen worden voorspeld voor het centrum vanaf het vallen van de avond, en verspreide onweersbuien worden verwacht rond 22.00 uur in de noordwestelijke buitenwijken.

Kranten en televisienetwerken vroegen de winkeleigenaren niet tegen wie ze hun eigendommen beschermden. Maar toen hoefden ze het niet te vragen. Iedereen wist wie de relschoppers waren. Hoewel de media en de Democraten er vier jaar lang op hebben aangedrongen dat Trump-aanhangers gewelddadige, gevaarlijke racisten en nazi’s zijn, hebben de kooplieden in Kenosha en Los Angeles geen verkiezingsborden van Trump in hun etalages geplaatst om browniepunten te winnen van de relschoppers.

Ze plaatsten tekenen van steun voor de plunderaars. En ze waren allemaal afkomstig uit Black Lives Matter, Antifa en geallieerde stemgroepen van de Democraten. De aanhangers van Trump die buiten de stemcentrales in Philadelphia, Maricopa County en Detroit stonden, waren niet van plan om na de verkiezingen te protesteren.

Conservatieve activisten begonnen pas met het organiseren van protesten nadat de stemmen van Biden woensdagochtend op magische wijze verticaal waren gestegen. In opmerkelijk contrast, Biden’s aanhangers in Black Lives Matter en geallieerde groepen begonnen een week voor de verkiezingsdag gedetailleerde instructies te geven aan hun aanhangers over waar ze zich moesten verzamelen en waar ze konden protesteren.

En dinsdagavond laat begonnen de rellen volgens schema in Washington, New York, Portland en Los Angeles. En ze knielden niet in gebed. Volgens de New York Post werd woensdag een ‘demonstrant’ in Portland gearresteerd met handgranaten en een geladen AR-15 aanvalsgeweer. ‘Demonstranten’ in New York werden gearresteerd met commerciële vuurwerk van militaire kwaliteit, een taser, messen en hamers.

Black Lives Matter-relschoppers in Washington hebben naar verluidt woensdagochtend vroeg vijf Trump-aanhangers dicht bij het Witte Huis neergestoken. Politiek geweld is, net als het verzamelen van stemmen, een kenmerk van het post-democratische politieke draaiboek van de Democraten. En hier is het belangrijk om te onthouden hoe de dingen in realtime zijn verlopen.

Tijdens de verkiezingen van 2016 presenteerden Hillary Clinton, haar campagne en de media Trump en zijn aanhangers als onwettige politieke actoren. Clinton noemde ze memorabel ‘deplorables’. Toen Trump de race won, leidde hun delegitimering van Trump en zijn aanhangers er al snel toe dat ze zich niet verzetten tegen het presidentschap van Trump en zich verzetten tegen zijn acties en beleid, maar de legitimiteit van zowel zijn presidentschap als van het democratische proces dat ‘deplorables’ in staat stelt een President die de democraten niet steunen.

Dat wil zeggen, de delegitimisering van Trump en zijn kiezers veranderde in een verwerping van de regels van de Amerikaanse democratie. Alle inspanningen van de Democraten om Trump uit zijn ambt te zetten en zijn macht om te regeren te blokkeren, zijn, net als het politieke geweld dat de Democraten in de tussenliggende jaren intensiever hebben toegepast, een functie van die beweging.

De Democraten onthulden hun nieuwe post-democratische karakter en totalitaire wil op de inauguratiedag. Toen de miljoenen democraten protesteerden tegen de vreedzame machtsoverdracht, noemden ze zichzelf ‘het verzet’. Ze waren niet tegen Trump. Ze verzetten zich tegen een onwettig regime. En om het regime neer te halen – dat wil zeggen, de Amerikaanse regering – waren alle middelen gerechtvaardigd.

De media zijn een volwaardige partner geweest in de pogingen van de Democraten om de grondwettelijke orde van Amerika omver te werpen ten gunste van een die hun tegenstanders (of ‘vijanden’) de mogelijkheid ontzegt om het land te leiden.

In 2008 vervingen de Amerikaanse media hun traditionele pro-democratische vooringenomenheid door volledige mobilisatie toen Barack Obama aan de presidentiële race deelnam. De grote media presenteerden Obama als een man zonder smet. Zijn binnenlands en buitenlands beleid werd als ingenieus, volkomen succesvol en goedhartig beschouwd en nooit aan serieus onderzoek onderworpen.

Obama’s persoonlijke en beleidsmatige tekortkomingen werden uit de verhaallijn gewist. Obama’s tegenstanders werden gedemoniseerd als corrupte en kwaadaardige buitenlandse agenten en hebzuchtige ‘geldschieters’. Biden kreeg eveneens een volledig positieve berichtgeving in de media.

Samen met Twitter en Facebook, de netwerken en grote kranten die informatie hebben gecensureerd in plaats van gerapporteerd die op enigerlei wijze de steun voor Biden zou kunnen ondermijnen. Vanaf het moment dat Trump de roltrap van Trump Towers afreed, kreeg hij precies de tegenovergestelde behandeling.

Als Obama een Messiaanse figuur was en Biden een vriendelijke, wijze opa, dan was Trump de geïncarneerde duivel. Het misbruik van Trump door de media kent geen grenzen. De oude kranten en televisienetwerken wedijverden over wie meer Trump-Rusland-leugens kon melden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Caroline B. Glick “Where America now stands” van 6 november 2020 op de site van Israel Hayom

4 gedachtes over “Trump heeft de crisis niet veroorzaakt maar wel de Amerikaanse Democraten en de media

 1. Ik heb intussen het hele artikel gelezen en zie dat het nog veel erger is dan gedacht.

  Biden heeft ‘gewonnen’ door media manipulaties, leugens & kiezersbedrog.

  Politiek is een smerig spel en heeft een straatvechter als Trump nodig om dit te ‘duiden’, wat hem natuurlijk niet in dank word afgenomen.

  Laten we hopen dat het recht zijn beloop krijgt en recht buigt wat krom is gebogen door de tegenstanders hiervan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Natuurlijk gaat iedereen Trump missen, zijn vijanden incluis. Want wie zit er nu op een grijs-grauwe muis te wachten in de figuur van Joe Biden die zichzelf voortdurend in slaap wiegt met zijn eigen teksten?

  Met Trump was het wel alle weken ambiance en veel lachen geblazen met de talloze Israël- en Jodenhaters die hij telkens op het verkeerde been zette en af en toe een flinke oplawaai verkocht.

  Dat hadden we nog nooit gezien.

  En dat moeten we nu allemaal missen. 😦

  Like

 3. Ik heb een gevoel dat vele van de dansende feestvierders nog zullen terug verlangen naar de dagen van Trump.

  Het énige wat ‘verbinder’ Biden gaat verbinden zijn de verbanden voor de slachtoffers van haatgroepen in de VS.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.