Joodse wereld rouwt om de dood van zijn intellectuele reus Lord Rabbi Jonathan Sacks

De Joodse wereld was zaterdagavond in rouw toen ze hoorde van het overlijden van Lord Rabbi Jonathan Sacks – de voormalige opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk en een van de meest gevierde openbare intellectuelen van de afgelopen 20 jaar.

Bij Lord Sacks, die 72 was, werd vorige maand kanker vastgesteld. Rabbi Sacks was al twee keer voor de ziekte behandeld.

Sacks was tussen 1991 en 2013 opperrabbijn van de United Hebrew Congregations of the British Commonwealth. Hij was de auteur van meer dan 30 boeken. Zijn meest recente titel, ‘Morality: Restoring the Common Good in Divided Times‘, werd dit jaar gepubliceerd. Rabbi Sacks werd in 2005 tot ridder geslagen en werd in 2009 tot de adel verheven als Baron Sacks.

Eerbetoon aan Rabbi Sacks werd geleid door de Britse premier Boris Johnson. Johnson zei dat hij …

[..] diep bedroefd was door het overlijden van rabbijn Lord Jonathan Sacks. Zijn leiderschap had een grote impact op ons hele land en over de hele wereld. Mijn oprechte condoleances aan zijn familie, vrienden en de Joodse gemeenschap. Moge zijn herinnering een zegen zijn.

De Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis, die Sacks opvolgde, zei

[..] dat de wereld een Torah-uitblinker en intellectuele reus had verloren die een transformerende wereldwijde impact had. Rabbi Sacks was een buitengewone ambassadeur voor het jodendom, die velen hielp hun erfgoed te begrijpen en er trots op te zijn. Hij zal diep worden gemist, niet alleen binnen de Joodse wereld, die onmetelijk profijt heeft getrokken van zijn leringen, maar veel breder, door al diegenen wiens leven hij verlichtte met zijn wijsheid, diepgang en inspiratie.

De vooraanstaande geestelijke van de Church of England – aartsbisschop van Canterbury Justin Welby – bracht hulde aan Sacks als zijnde die ‘zeldzame combinatie – diepe diepgang en even diepgaande toewijding om met anderen om te gaan – die het leiderschap dat hij bood mogelijk maakte.’

De Israëlische president Reuven Rivlin bracht ook hulde aan Sacks:

Rabbi Sacks stond dapper tegenover moeilijke vragen en vond altijd de juiste woorden om de Thora te verlichten en de paden ervan uit te leggen. We zullen altijd zijn waarschuwingen tegen geweld in de naam van God onthouden, en zijn overtuiging dat we de macht hebben om een ​​gebroken wereld te genezen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Harris, Cnaan Liphshiz en Gabe Friedman “Jonathan Sacks, former UK chief rabbi and Jewish ‘intellectual giant,’ dies at 72” van 7 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelTributes Pour in as Jewish World Mourns Passing of Former UK Chief Rabbi Jonathan Sacks” van 7 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “Rabbi Lord Jonathan Sacks, former chief rabbi of Great Britain, has died” van 7 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Joodse wereld rouwt om de dood van zijn intellectuele reus Lord Rabbi Jonathan Sacks

  1. Een groot verlies van een groot man.

    Een fantastische vaandeldrager van het Jodendom maar ook iemand die nooit bang was zijn vinger op de zere plek te leggen en aan te kaarten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.