Zal Rusland betrokken raken bij het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan?

Plaatje hierboven: Tijdens de bijeenkomst van 2016 in Bakoe, ontving Azerbeidjan de Iraanse president (links) en de Russische president Poetin (rechts). Het evenwicht in de Kaukasus was duidelijk aan het veranderen. De rol van de Europese Unie en de VS was toen al lang uitgespeeld [beeldbron: Euractiv]

Een bericht van heden, zondagnamiddag 8 november 2020 op de site van VRT NWS:

In Nagorno-Karabach, het betwiste gebied tussen Armenië en Azerbeidzjan, heeft Azerbeidzjan de strategisch belangrijke stad Shusha/Shushi (in het Armeens) veroverd op de Armeense strijdkrachten. De Azeri’s vieren feest op straat in Baku, maar de Armeense zijde ontkent dat de stad in Azerbeidzjaanse handen is en zegt dat de gevechten nog aan de gang zijn.

In de nasleep van de recente escalaties in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan Nagorno-Karabach, hebben regeringsfunctionarissen en waarnemers van de zuidelijke Kaukasus onheilspellend verwezen naar de intenties om door Rusland gesteunde veiligheidsorganisaties rechtstreeks bij de strijd te betrekken.

Tijdens de botsingen die plaatsvonden in de Tavush / Tovuz-grensregio in de week van 12 juli 2020, bijvoorbeeld, beweerden publieke figuren zoals de Azerbeidzjaanse presidentiële buitenlandse beleidsadviseur Hikmet Hajiyev en ambassadeur van Azerbeidzjan bij de VS Elin Suleymanov, evenals aan de regering gelieerde Analisten, dat offensieve acties van de Armeense strijdkrachten buiten de contactlijn (LoC) in Karabach en de zeven bezette districten van Azerbeidzjan aantoonden dat Armenië militaire interventie zoekt van medelidstaten van de Collective Security Treaty Organization (CSTO).

Deze organisatie omvat naast de Russische Federatie en Armenië ook Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan (Servië en Afghanistan kregen in 2013 de status van waarnemer). Volgens deze opvatting zou het verplaatsen van gevechtsoperaties naar de internationaal erkende grens hen onder de verantwoordelijkheid van de CSTO plaatsen, waardoor artikel 4 van het Verdrag van 1992 zou worden geactiveerd.

Artikel 4 is bedoeld om de collectieve verdedigingsdoctrine weer te geven die is verankerd in artikel 5 van het NAVO-Handvest: ‘Als een van de lidstaten agressie ondergaat … [zal het] door de lidstaten worden beschouwd als agressie … [tegen] allen.’

Op 13 juli deed Yerevan een beroep op het secretariaat van de CSTO onder voorzitterschap van de Wit-Russische generaal Stanislav Zas om een ​​spoedvergadering van de Permanente Raad bijeen te roepen om de vijandelijkheden aan te pakken, maar later werd aangekondigd dat die vergadering voor onbepaalde tijd was uitgesteld “vanwege overleg tussen de partijen, Evenals de noodzaak om de vorm van discussies te verduidelijken.”

Enerzijds kan deze interpretatie van de gebeurtenissen eenvoudigweg de recente diplomatieke spanningen tussen Bakoe en Moskou weerspiegelen met betrekking tot gerapporteerde Russische wapenleveringen naar Armenië via IL-76-transportvliegtuigen door het Iraanse luchtruim onmiddellijk voorafgaand aan en volgend op 12 juli – een anders routineus aspect van de bilaterale Russische -Armeense militaire alliantie gesloten in 1997 (en verlengd in 2010) in reactie waarop Azerbeidzjan, zelf een voormalig CSTO-lid, zich in 1999 terugtrok uit het Verdrag.

Het kan ook voortkomen uit populaire verdenkingen dat Rusland tracht zijn militaire betrokkenheid en geopolitieke invloed uit te breiden In de Euraziatische ruimte, zoals gebruikelijk is sinds Moskou’s annexatie van de Krim in 2014 en sponsoring van separatistische republieken in Oost-Oekraïne. Maar in tegenstelling tot het NAVO-handvest dat in 1949 werd ondertekend, werd artikel 4 van het CSTO-verdrag niet opgesteld als reactie op een vermeende alomvattende dreiging van een vijandige staat of blok.

Het wettelijke kader dat tijdens de eerste fase van zijn ontwikkeling samen met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) werd vastgesteld, was sterk gericht op de VN-Veiligheidsraad en was gemodelleerd naar het concept van ‘coöperatieve veiligheid’ van de voormalige Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE), en zijn principes van vreedzaam samenleven tussen uiteenlopende politieke systemen en niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

Pas in 2002 werd de CSTO opgericht als een militaire instelling, met de ondertekening van het Handvest dat defensiesamenwerking, vredesoperaties en gezamenlijke oefeningen door nationale strijdkrachten formaliseerde, gevolgd door de introductie van de Collective Rapid Reaction Forces (CRRF) in 2009.

Deze structurele hervormingen waren grotendeels het gevolg van veranderingen in de internationale veiligheidsomgeving die werden bevorderd door de terroristische aanslagen van 11 september en de lancering van Operatie Enduring Freedom in Afghanistan in 2001 door de VS.

Ten tweede hebben de Armeense regeringen, in plaats van directe militaire hulp te vragen, voor verscheidene jaren verzocht de CSTO om een ​​principieel standpunt over de Karabach-kwestie in te nemen, in een betwisting van het traditionele beleid van niet-tussenkomst in wat het beschouwt als een interne aangelegenheid van huidige en voormalige lidstaten (of een niet-erkende de facto grondgebied van Azerbeidzjan).

Dit werd grotendeels ingegeven door tegenstrijdige beleidsmaatregelen op het gebied van veiligheidsbijstand op multilateraal en bilateraal niveau. Azerbeidzjan koopt momenteel het grootste deel van zijn wapens van Rusland, de dominante militaire macht in CSTO, terwijl Wit-Rusland naar voren is gekomen als een belangrijke wapenleverancier voor Bakoe, ondanks dat Armenië een medelid is.

Deze verschuiving in het beleid van Wit-Rusland weerspiegelt de verslechtering van de betrekkingen tussen Minsk en Yerevan in het afgelopen decennium. Soortgelijke speculaties over de betrokkenheid van een ‘derde partij’ kwamen naar voren tijdens het commando en de stafoefeningen van de Russische strijdkrachten die in juli werden gehouden ter voorbereiding op de multinationale Kavkaz-2020-oefeningen die in september in het zuidelijke militaire district zouden worden gehouden, maar die werden ontkend door vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie.

Naast een verwachte 80.000 Russische grond-, gepantserde, lucht- en zeetroepen, werden tot 1.000 personeelsleden uitgenodigd uit 18 staten, waaronder Armenië, Wit-Rusland, China, Egypte, Indonesië, Iran, Pakistan, Mongolië, Myanmar, Syrië, Turkije, En alle vijf Centraal-Aziatische republieken, evenals India en Azerbeidzjan vóór hun terugtrekking om officiële en niet-officiële redenen (COVID-19-beperkingen en grensconfrontaties met China), hoewel Bakoe ermee instemde waarnemers naar de procedure te sturen.

Een belangrijk onderscheid tussen deze oefeningen, afgezien van hun in grote lijnen transregionale (met name Aziatische) karakter, is de gezamenlijke deelname van verschillende staten die historisch vijandige relaties hebben gehad of betrokken zijn bij langdurige rivaliteit.

Het vermogen van door Rusland geleide militaire structuren om interesse te wekken tot ver buiten hun operatiegebied, deelt overeenkomsten met nieuwe partnerschappen tussen landen in Azië en het Midden-Oosten en de Euraziatische Economische Unie (EAEU) en de Shanghai Cooperation Organization (SCO).

Daari wordt veiligheid gedefinieerd als wederzijdse bijstand tegen gemeenschappelijke bedreigingen voor duurzame nationale ontwikkeling in plaats van een alliantie in NAVO-stijl tegen externe agressie. Recente beschuldigingen van een Armeense strategie om door Rusland gesponsorde organisaties te betrekken bij het conflict in Nagorno-Karabach zijn dus meer gebaseerd op populaire misvattingen over hun doel dan op een echte dreiging van tussenkomst van derden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jason E. Strakes “Will Russia Become Involved in the Armenia-Azerbaijan Conflict?” van 5 november 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.