Trump heeft de lat voor de banden tussen de VS en Israël hoger gelegd; wie doet nog beter?

Plaatje hierboven: Washington, 29 september 2020. Deze oude vent die hier letterlijk wordt ondersteund door zijn echtgenote, ambieert de machtigste positie in de westerse wereld. Joe Biden wordt op 20 november aanstaande 78 jaar en zijn vriend van de PLO, Mahmoud Abbas, bijna 86 jaar [beeldbron]

Zolang de winnaar van de presidentsverkiezingen nog niet met zekerheid moet wordtbepaald, zal Israël de Zwitserse neutraliteit behouden.

Onze ministers en de man aan hun hoofd zullen stiekem hopen op een wonder waardoor de Amerikaanse president Donald Trump er toch in slaagt nog eens vier jaar in het Witte Huis veilig te stellen. Maar verklaringen in deze geest zullen niet openbaar worden gemaakt.

Dit is zeker het geval als de democratische presidentskandidaat Biden de grootste kansen lijkt te hebben om uiteindelijk als overwinnaar uit de bus te komen. Mocht Biden het Oval Office betreden, dan zullen de banden van de VS met Israël ongetwijfeld in een oogwenk verschuiven.

Biden zal natuurlijk eerst binnenlandse problemen moeten aanpakken, in de eerste plaats het coronavirus. Ook op internationaal vlak zijn er andere, meer urgente kwesties, waarvan de belangrijkste de spanningen met China zijn. Maar vroeg of laat zal het Midden-Oosten op tafel komen.

Biden heeft misschien een zwak voor ons, maar hij zal streven naar een nieuwe overeenkomst met Iran over de nucleaire kwestie. Hij zal echter niet per se slagen, aangezien de ayatollahs in Teheran niet bepaald enthousiast zijn over de veranderingen die hij hoopt aan te brengen in de oorspronkelijke overeenkomst.

Maar met of zonder deze amendementen zal Israël waarschijnlijk weer in een tegendraadse positie verkeren, en dan, zo simpel is het, is onze eerste confrontatie met Washington jegens ons. De volgende onvermijdelijke geschillen zullen betrekking hebben op de Palestijnse kwestie.

Om de anti-Israëlische vleugel van zijn partij te plezieren, zal Biden veel van de stappen die Trump als president heeft ondernomen, intrekken. Het PLO-kantoor in Washington gaat weer open, de fondsen voor UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen worden hersteld, en misschien wordt er een Amerikaans consulaat geopend in Oost-Jeruzalem.

Er zal waarschijnlijk ook een eis komen om de bouw in Judea, Samaria en Jeruzalem stop te zetten. Het was tenslotte Biden die opschudding veroorzaakte over een te verwaarlozen wettelijke goedkeuring van een bouwproject in Ramat Shlomo, een wijk in Oost-Jeruzalem in de hoofdstad. Waar het op neer komt is dat als de Democraten de controle over zowel het Witte Huis als de Senaat overnemen, Israël opnieuw op eieren zal lopen met de VS.

Het al lang gevestigde principe om niet in het openbaar met Israël ruzie te maken, zal waarschijnlijk onder Biden veranderen. Te veel democraten zijn te blind om te zien hoe de heiliging van de alliantie tussen Washington en Jeruzalem alleen maar goed heeft gedaan voor een van de meest onstabiele regio’s ter wereld.

Op grond van het streven naar vrede zal de radicale vleugel van de partij, net als in de dagen van voormalig president Barack Obama, Israël in een hoek duwen. Maar we zijn daar eerder geweest, en dit zal zeker geen vrede brengen; Als er iets is, zal het waarschijnlijk oorlog brengen.

Natuurlijk zullen we van deze conflicten bespaard blijven als Trump er op de een of andere manier in slaagt zichzelf een tweede ambtstermijn te verzekeren. In dit geval mogen we verwachten dat de intieme alliantie tussen de twee landen wordt voortgezet. Het is zeer waarschijnlijk dat er nog meer vredesakkoorden komen en dat de Verenigde Staten samen met Israël zware druk op Iran zullen blijven uitoefenen.

Van één ding kunnen we zeker zijn: Trump heeft de lat voor de banden tussen de VS en Israël zo hoog gelegd dat het voor een opvolger moeilijk zal worden om hem te overtreffen.

Plaatje hierboven: Voormalig president van de VS Barack Obama droomt hardop over zijn eerste ontmoeting met Mahmoud Abbas van de PLO: “Who is this guy? Do we know him? Oh, he is the president of the invented people and against the Jews. That’s fine with me. He is allied with Iran and  Hezbollah? Okay, I see. We can trust him. Give him all the money you can get and of course give him the key of the front door of the White House. Champaign!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “Trump raised the bar on Israel” van 5 november 2020 op de site van Israel Hayom