Nederlandse VN-vertegenwoordiging negeert Joodse banden Tempelberg

Bij het dekolonisatiecomité van de Verenigde Naties heeft de Nederlandse VN-vertegenwoordiging steun verleend aan een resolutie die de Joodse banden met de Tempelberg negeert. Nederland stemde voor zes van de zeven ingebrachte anti-Israël resoluties.

Terwijl zeven resoluties tegen Israël door het dekolonisatiecomité deze week werden aangenomen, werd tegen geen enkel ander land ook maar één motie uitgevaardigd.

De Joodse staat wordt onder andere veroordeeld voor “onderdrukkende maatregelen” tegen Syriërs op de Golanhoogten en “nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem en de bezette Syrische Golan”.

Het gaat om de volgende zeven resoluties:

  1. Assistance to Palestine refugees” [A/C.4/75/L.9]
  2. Operations of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East” [A/C.4/75/L.10]
  3. Palestine refugees’ properties and their revenues” [A/C.4/75/L.11]
  4. Work of the Special Committee to Investigate Israeli Practices Affecting the Human Rights of the Palestinian People and Other Arabs of the Occupied Territories” [A/C.4/75/L.12]
  5. Israeli settlements in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and the occupied Syrian Golan” [A/C.4/75/L.13]
  6. Israeli practices affecting the human rights of the Palestinian people in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem” [A/C.4/75/L.14]
  7. The occupied Syrian Golan” [A/C.4/75/L.15]

De Nederlandse VN-vertegenwoordiging stemde alleen bij “Work of the Special Committee to Investigate Israeli Practices Affecting the Human Rights of the Palestinian People and Other Arabs of the Occupied Territories” [A/C.4/75/L.12] niet voor. Bij deze resolutie onthield Nederland zich van stemming.

Resolutie “Israeli practices affecting the human rights of the Palestinian people in the Occupied Palestinian Territory, including EastJerusalem” [A/C.4/75/L.14] is een typisch staaltje geschiedvervalsing omtrent Jeruzalem. De tekst refereert naar de Tempelberg alleen als de Haram al-Sharif, de islamitische benaming voor de locatie:

Dat de Tempelberg de meest heilige plek voor Joden is, wordt in de resolutie genegeerd. De Nederlandse VN-vertegenwoordiging stemde voor deze ontkenning van Joodse banden met de Tempelberg.

Het stemgedrag van de Nederlandse VN-vertegenwoordiging bij het dekolonisatiecomité is vrijwel identiek aan vorig jaar. In 2019 passeerden acht resoluties de revue, en stemde Nederland voor zeven van de acht anti-Israëlresoluties. Het is het zoveelste voorbeeld dat de Nederlandse VN-vertegenwoordiging zich niets aantrekt van de wens van de Tweede Kamer.

In Kamerbrieven doet het Kabinet voorkomen alsof Nederland uitvoer geeft aan de aangenomen motie van Van der Staaij die de regering oproept stelling te nemen tegen disproportionele agendering van Israël, maar tijdens het stemmen doet Nederland gewoon mee aan het anti-Israëlcircus.

Toen het stemgedrag van de Nederlandse VN-vertegenwoordiging bij ECOSOC tot ophef leidde, sprak een meerderheid van de Kamer zich hiertegen uit. Minister Blok nam aanvankelijk de zorgen van het Nederlandse parlement echter niet serieus.

Een jaar later onthield Nederland zich van stemming bij ECOSOC, maar voor de rest blijft de minister activisten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken carte blanche geven om de Tweede Kamer te negeren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elkan van der Raaf “Nederlandse VN-vertegenwoordiging negeert Joodse banden Tempelberg” van 5 november 2020 op de site van het Centrum Informatie en Documentatie Israel · CIDI.nl

♦ naar een artikel van Jeffrey Schipper”VN neemt resolutie aan: Tempelberg heet vanaf nu Haram al-Sharif” van 6 november 2020 op de site van CIP.nl

♦ naar een artikelUN ‘Decolonization’ Committee Passes Slew of Anti-Israel Resolutions by Large Majority” van 5 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “UN resolution again ignores Jewish ties to Temple Mount” van 5 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agenct (JTA)