Israël waarschuwt dat beleidswijziging van Biden ten aanzien van Iran tot oorlog kan leiden

Een Amerikaanse beleidswijziging ten aanzien van Iran zou kunnen leiden tot een oorlog tussen Israël en Teheran, waarschuwde de Israëlische minister van ‘Nederzettingen’, Tzachi Hanegbi (Likoed), woensdagavond in een gesprek met Channel 13 News.

Ondanks de verwachting dat de democratische kandidaat Joe Biden moeilijk zal doen ten aanzien van de ‘nederzettingen’, een zaak die de minister van nederzettingen rechtstreeks zal raken, zei Hanegbi dat de deal met Iran hem zorgen baart.

Verwijzend naar het gezamenlijke alomvattende actieplan van de Amerikaanse president Donald Trump die zich in 2018 terugtrok, zei Hangebi:

Biden heeft lange tijd openlijk gezegd dat hij terug zal gaan naar de nucleaire overeenkomst. Ik zie dat als iets dat zal leiden naar een confrontatie tussen Israël en Iran. Als Biden bij dat beleid blijft zal er uiteindelijk een gewelddadige confrontatie zijn tussen Israël en Iran. Het beleid van Trump zet maximale druk op Iran, het werkt en we zien de resultaten ervan.

Hanegbi zei dat zijn achter de mening stond van premier Benjamin Netanyahu, die volgens de minister van ‘nederzettingen’ door de meeste Israëli’s wordt gedeeld, dat de deal met Iran die in 2015 door de voormalige Amerikaanse president Barack Obama werd ondertekend een vergissing was.

Een mogelijke Trump-deal met Iran, zei hij, zou ‘een andere overeenkomst zijn die hij zou afdwingen door middel van maximale druksancties.’ Biden leidt Trump momenteel in verkiezingsprojecties voor de presidentsverkiezingen van 2020, waarbij stemmen nog steeds worden geteld.

Plaatje hierboven Lausanne, Zwitserland 2 april 2015. Minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif (rechts) en Federica Mogherini (links), gezant inzake buitenlandse kwesties voor de Europese Unie, halen de buit binnen ten koste van Israël. Op 8 mei 2018 stapten de VS uit het nucleair akkoord. Europa gaat zonder de VS verder met Iran, samen met Rusland en China.


Bronnen:

♦ naar een artikel Israeli minister warns Biden policy change on Iran could lead to war” van 5 november 2020 op de site van i24NEWS

2 gedachtes over “Israël waarschuwt dat beleidswijziging van Biden ten aanzien van Iran tot oorlog kan leiden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.