Na aanslag in Wenen willen Europese rabbijnen ‘veel meer’ overheidscontrole over moskeeën

In een hoogst ongewone oproep van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) roept voorzitter Rabbi Pinchas Goldschmidt op om de islamitische gebedshuizen beter te controleren, volgend op de recente aanslag in Wenen.

De Europese rabbijnen hebben opgeroepen tot meer ‘controle en transparantie’ van de regering voor moslims en andere gebedshuizen, meldde het Joods Telegrafisch Agentschap (JTA) op dinsdag. De rabbijn benadrukte het belang van onderzoek naar de materialen die in moskeeën en andere gebedshuizen worden gepromoot, evenals naar hun financieringsbronnen.

Europa moet weten ‘welke buitenlandse invloeden zulke vreselijke daden bevorderen en hoe sociale media hiervoor dienen’, stelde de rabbijn. Hij riep ook religieuze leiders op om hun opleiding te volgen en hun certificaten in eigen land, in Europa, te halen en te verklaren dat ze de wetten van de landen waar ze actief zijn, naleven.

Maandag opende een jonge man die door de autoriteiten werd geïdentificeerd als een sympathisant van de Islamitische Staat, veroordeeld omdat hij zich in 2019 bij de groep probeerde te voegen, het vuur op bypassers in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Ten minste vijf mensen, waaronder de aanvaller zelf, kwamen om bij het incident en meer dan een dozijn raakten gewond. Dinsdag werd de aanslag in een verklaring opgeëist door de Islamitische Staat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “After Vienna shooting, European rabbis want ‘much more’ government control of mosques” van 3 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “Europe’s rabbis call for gov’t ‘control and transparency’ for mosques” van 3 november 2020 op de site van i24NEWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.