Palestijnse politieagent schiet op Israëlische soldaten in Samaria; aanvaller snel ‘geneutraliseerd’

IDF-soldaten hebben op woensdagochtend geschoten op een Arabische terrorist die een IDF-post in Samaria benaderde.

De terrorist haalde een pistool tevoorschijn opende het vuur op soldaten die in het gebied patrouilleerden. Als reactie daarop schoten de soldaten op de terrorist en doodden hem. Er werden geen gewonden van IDF-troepen gemeld. Het incident wordt nader onderzocht.

De IDF zei in een verklaring:

Onze soldaten voorkwamen een schietaanval op een militaire post naast de zuidelijke uitgang van de stad Nablus [Sichem] waar we een aanvaller de stad zagen uitrijden, gewapend met een pistool, die op hen schoot. We beantwoorde het vuur en neutraliseerden de aanvaller.

De Palestijnse Autoriteit berichtte later die ochtend dat de aanvaller in Samaria lid is van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit, zegt Carmel Dangor van Channel 11 News. Volgens sommige rapporten diende hij in het PA-apparaat voor preventieve beveiliging. Zijn naam is Balal Adnan Rawajba.

Militaire functionarissen schatten dat hij een wapen heeft gebruikt dat hij van de Palestijnse Autoriteit heeft gekregen. Rawajba trok een pistool en schoot op de soldaten die de poging verijdelden op het Samaria Brigadeplein voordat hij kon schieten. Er vallen geen slachtoffers bij onze troepen.

Vanavond, woensdag, werd nieuw beeldmateriaal gepubliceerd van beveiligingscamera’s die waren geplaatst in de buurt van het gebied waar de schietpartij vanmorgen bij Sichem werd verijdeld. De commandant van de regionale brigade Samaria, kolonel Roi Zweig, hield eerder een discussie om de situatie ter plaatse te beoordelen.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de terrorist het vuur heeft geopend vanuit zijn voertuig, de jagers de dreiging hebben geïdentificeerd, op hem hebben geschoten en de terrorist is geneutraliseerd. Zweig zei dat ‘het Barak-bataljon van de Golani-brigade de afgelopen dagen operationele activiteiten is begonnen in de regionale Samaria-brigade.

Het bataljon is de regio zeer goed binnengekomen, zo bleek vanochtend uit de ontmoeting met de terrorist:

Het gedrag van het bataljon belichaamt het ordelijke voorbereidingsproces dat plaatsvond bij het begin van hun operationele activiteit. De IDF zal blijven werken aan het handhaven van de veiligheid in het gebied en zal zich inzetten om terroristische aanslagen te dwarsbomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Orly Harari “IDF foils shooting attack on army post in Samaria” en een artikelReport: Samaria terror attack perpetrated by PA security officer” van 4 november 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelShooting attack in Samaria: Muslim terrorist eliminated after opening fire toward IDF soldiers” van 4 november 2020 op de site van Behind The News (BTN)