Israël bereidt zich voor op post-Trump tijdperk: ‘De Keizer is dood, lang leve de Keizer!’

Plaatje hierboven: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt op 9 maart 2016 een gezamenlijke persconferentie met de vice-president van de Verenigde Staten Joe Biden op het kantoor van de premier in Jeruzalem [beeldbron: Amit Shabi/TOI]

Premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse politiek begrepen sinds zijn tienerjaren in de swing-staat Pennsylvania. Toegegeven, hij botste met de democratische presidenten Bill Clinton en Barack Obama.

Republikeinse politici in de VS hebben gezegd dat ze Netanyahu als een mentor zien. Maar Likud-functionarissen zeiden dat de premier goed zou kunnen opschieten met de democratische kandidaat Joe Biden als hij de verkiezingen van dinsdag zou winnen.

Bronnen dichtbij Netanyahu onthulden dat hij zich voorbereidde op de mogelijkheid van een overwinning door Biden. Netanyahu heeft nauwe banden met Amerikaanse opiniepeilers, en hij wist dat zijn naaste bondgenoot, de Amerikaanse president Donald Trump, een zware strijd moest voeren.

Terugkijkend was Netanyahu’s eerste stap in de voorbereiding op een Biden-overwinning de verrassende kop die hij in februari in een interview aan The Jerusalem Post gaf. De kop was: “Netanyahu gaat posten: de democratische president kan het plan van Trump niet stoppen.” Achteraf gezien kan het heel belangrijk zijn.

Netanyahu had het specifiek over annexatieplannen die uiteindelijk niet werden uitgevoerd, maar ook meer in het algemeen over Trumps benadering van het Midden-Oosten. “Zodra het Trump-plan naar voren is gebracht, zullen de doelpalen zijn verplaatst en zal het voor elke regering erg moeilijk zijn om ze terug te plaatsen”, zei Netanyahu.

Op de vraag of het belangrijk was om vóór de Amerikaanse verkiezingen soevereiniteit over gebieden toe te passen, zei hij dat dit geen factor zou zijn:

Elke regering, democraat of republikein, zal moeten werken volgens de nieuwe realiteit. Ze zullen rekening moeten houden met de nieuwe situatie. Je kunt niet werken op basis van onwaarheden. Elke poging om een ​​Amerikaans plan te bevorderen dat is gebaseerd op onwaarheden, zal crashen vanwege de realiteit. Dat is wat er keer op keer gebeurde. Ik ben er zeker van dat de volgende regering, wie het ook zal zijn, rekening zal moeten houden met het feit dat er een nieuw plan is.

Netanyahu maakte zich geen zorgen over een van de Democratische kandidaten en zei: ‘Ik zal prima samenwerken met Democraten of Republikeinen.’ Verder bewijs dat Netanyahu zich voorbereidde op een mogelijke Biden-overwinning kwam twee weken geleden, toen Trump hem terwijl camera’s aan het rollen waren over zijn deal met Soedan vroeg: “Denk je dat Sleepy Joe deze deal had kunnen sluiten, Bibi, Sleepy Joe?”

Netanyahu had de campagne van Trump kunnen helpen zoals Trump de campagnes van Netanyahu in het verleden heeft geholpen, maar de premier verraste velen door zorgvuldig te antwoorden. “Uh … nou … meneer de president, ik kan u één ding vertellen: we waarderen de hulp voor vrede van iedereen in Amerika,” zei hij.

Tot volgend jaar in … Philadelphia
Bronnen dicht bij Netanyahu zeiden dat hij weet dat hij voorzichtig moet zijn om ervoor te zorgen dat hij voor het eerst een goede start maakt met een democratische regering. Dat zou kunnen betekenen dat we lessen moeten trekken uit wat er met Clinton en Obama is gebeurd.

Het feit dat Israël momenteel bezig is met vredestichtingen en niet annexeert, zou kunnen helpen. Biden werd geboren in Scranton, Pennsylvania, niet ver van Philadelphia, dus ze kunnen altijd over hun dagen praten in Pennsylvania. Netanyahu had toen weinig kunnen weten, maar zijn jaren in Pennsylvania zouden Israël in de toekomst kunnen helpen.

Plaatje hierboven: ‘Bibi’ Netanyahu (midden) voetbalt voor de Hogeschool van Cheltenham, Philadelphia. Netanyahu werd in Tel Aviv geboren uit seculiere Joodse ouders en groeide op in Jeruzalem. Maar op zijn 13de levensjaar trok hij naar de VS om er te studeren. Nadat hij zijn diploma behaalde keerde hij in 1967 onmiddellijk terug van Philadelphia naar Israël om kort na het begin van de Zesdaagse Oorlog dienst te nemen bij de Israel Defense Forces [beeldbron: Billy Penn]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gil Hofman “Benjamin Netanyahu prepared for Joe Biden prevailing” van 5 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

naar een artikel van Raphael Ahren en Jacob Magid “An ocean away, Israelis keep close tabs on US election thriller” van 4 november 2020 en een artikelTV: ‘Jerusalem’ said expecting a Biden victory; Shas leader prays for Trump win” van 3 november 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël bereidt zich voor op post-Trump tijdperk: ‘De Keizer is dood, lang leve de Keizer!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.