Palestijnse Autoriteit moet 3,3 miljoen euro schadevergoeding betalen aan slachtoffers van de terreur

De rechtbank van Jeruzalem heeft bepaald dat de Palestijnse Autoriteit een schadevergoeding van 13 miljoen NIS (ca. 3,3 miljoen euros) moet betalen aan de families van de 29-jarige Tzipi Shemesh en haar man, de 34-jarige sergeant-majoor van de IDF Gadi Shemesh.

Zij werden vermoord bij een terroristische aanslag in 2002. Ook een derde slachtoffer, de 48-jarige Yitzhak Cohen uit Modi’in, werd hierbij gedood. De aanval betrof een zelfmoordterrorist die zichzelf op 21 maart 2002 opblies in de King George Street in het centrum van Jeruzalem. Op dat moment was Tzipi Shemesh vijf maanden zwanger van een tweeling.

Na de aanval eisten de Palestijnse militie al-Aqsa Martelaren Brigades (van Al Fatah) de verantwoordelijkheid voor de bombardementen op en verklaarden dat de dader Mohammad Hashaika was, een 22-jarige uit het dorp Talluza bij Nablus in Samaria.

Hashaika was een lid van de Tanzim en een voormalig Palestijnse politieagent. Later werd onthuld dat Hashaika daadwerkelijk was gearresteerd omdat ze naar verluidt van plan was een eerdere aanval uit te voeren. Desalniettemin liet de Palestijnse autoriteit hem een ​​week voordat hij erin slaagde deze zelfmoordaanslag uit te voeren, vrij.

De twee oudere kinderen van het stel zijn sindsdien opgevoed door Gadi’s zus. Gadi’s broer, Yigal, zei tegen Yediot Aharonot:

Dit is een zeer emotionele dag voor ons, aangezien we na 18 jaar inspanningen een einde krijgen. Ik heb met mijn zus gesproken, die hun kinderen grootbrengt, en ook met mijn moeder, en ze hebben allemaal dezelfde gevoelens. Helaas zijn er niet veel families van terreurslachtoffers die erin slagen om weer op de been te komen en hun verliezen te verwerken.

Advocaat Roland Roth, die de familie vertegenwoordigde, voegde eraan toe:

Ik ben blij dat de Israëlische rechtbanken hebben erkend dat het opleggen van een aanzienlijke schadevergoeding een afschrikmiddel vormt voor degenen die terroristische aanslagen willen plegen.

De handlangsters
Kahira Al-Sa'adiDe 26-jarige Qahira Al-Sa’adi (plaatje rechts) uit Al Ram ten noordoosten van Jeruzalem, een moeder van vier kinderen, vervoerde op 21 maart 2002 met haar auto samen met haar vriendin, de 27-jarige Sana’a Shahada uit Kalandia, de 22-jarige zelfmoordterrorist Mohammad Hashaika naar de King Georgestraat in Jeruzalem.

Aldaar blies hij zichzelf op met een bom gevuld met spijkers en nagels. Hierbij werden 3 mensen gedood en ca. 80 anderen gewond. Al-Sa’adi (plaatje rechts) en Sana’a Shahada konden reeds op 8 mei 2002 worden ingerekend, en werden tot drie keer levenslang +30 jaar veroordeeld. Daarvan zullen ze uiteindelijk slechts 9 jaar en vijf maanden uitzitten.

Op 18 oktober 2011 waren zij namelijk twee van de 27 vrouwelijke gevangen Palestijnse terroristen (naast 1000 mannelijke) die vervroegd werden vrijgelaten in ruil voor één enkele Israëlische soldaat, met name korporaal Gilad Shalit die 5 ½ jaar gegijzeld werd door Hamas en ergens incommunicado in een gat  in de grond Gaza werd vastgehouden.

De officiële staatstelevisie van de Palestijnse Autoriteit (PA TV van Al Fatah) zond op 3 oktober 2013 een interview uit met de Palestijnse vrouwelijke terroriste Qahira Al-Sa’adi. De interviewster Manal Seif noemde haar in het TV-programma een Palestijnse “martelares” en “heldin” in de strijd om de vernietiging van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikelRuling: PA to pay NIS 13m compensation for terror attack” van 3 november 2020 op de site van Arut Sheva

♦ naar een artikel The Role of Palestinian Women in Suicide Terrorism” van 20 januari 2003 op de site van The Israel Ministry of Foreign Affairs (IMFA)