Mahmoud Abbas gokt op een hernieuwde anti-Israël regering o.l.v. Joe Biden

De historische Abraham-akkoorden hebben de diep verzwakte positie blootgelegd waarin de Palestijnse Autoriteit zich nu bevindt. Mahmoud Abbas hoopt vrijwel zeker op de terugkeer van een Amerikaanse democratische regering – een regering die volgens hem de klok zal terugdraaien in verschillende recente Amerikaanse beleidsmaatregelen met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Er zijn nauwelijks banden tussen Abbas en de regering-Trump. De betrekkingen bevinden zich op het dieptepunt sinds het begin van het vredesproces in Oslo begin jaren negentig. Die verslechtering wordt voortgebracht door een reeks Amerikaanse beslissingen die een belangrijke afwijking vormen van lang gekoesterde Amerikaanse standpunten ten opzichte van de Palestijnen.

Pogingen om het vermogen van de PA over te brengen om verenigde, beslissende standpunten in te nemen in het licht van de behandeling van de VS die het als oneerlijk beschouwt; Abbas heeft elke schijn van hartelijke betrekkingen met Amerika opgegeven en heeft zijn veroordeling van wat hij beschouwt als de onevenwichtige standpunten en vooringenomenheid van Trump opgevoerd.

Zijn publiek zijn de Palestijnse straat, de Arabische wereld en de internationale gemeenschap. Het is de moeite waard eraan te herinneren wat tot deze storing heeft geleid. Na zijn verkiezing stelde de Amerikaanse president zijn reactie uit op het verzoek van Abbas om een ​​felicitatietelefoontje. Dat gesprek, dat ongeveer 10 dagen nadat het verzoek was gedaan, plaatsvond, werd geïnterpreteerd als een duidelijke poging van Trump om Abbas ‘status als hoofd van Fatah en de P.A.

De benoeming van David Friedman als de Amerikaanse ambassadeur in Israël in mei 2017 werd gezien als een provocerende en aanstootgevend manoeuvre. Friedman, van wie bekend was dat hij expliciet rechtse functies bekleedde, inclusief enthousiaste steun voor de Israëlische ontwikkeling op de Westelijke Jordaanoever, werd door de P.A. als zeer problematisch beschouwd.

Later, in december van hetzelfde jaar, erkenden de Amerikanen Jeruzalem als de hoofdstad van Israël; Een verklaring die snel werd gevolgd door de akte om daar officieel een Amerikaanse ambassade te openen. Eveneens in 2017 sloot de regering-Trump het PLO-kantoor in Washington D.C. in een poging de Palestijnen terug te dwingen aan de onderhandelingstafel en hen te straffen en af ​​te schrikken van het indienen van klachten tegen Israël in Den Haag.

De onmiddellijke Palestijnse reactie was om een ​​nieuwe klacht in te dienen bij Den Haag, tegen het besluit van Israël om het dorp Khan Al-Ahmar op de Westelijke Jordaanoever te zuiveren. Het ‘Peace to Prosperity’-vredesplan in het Midden-Oosten van januari 2020 dat door de regering-Trump werd gepresenteerd, werd door Abbas afgedaan als een oneerlijke en vijandige blauwdruk.

De passage van de Taylor Force Act van maart 2018, die de financiering aan de P.A. Terwijl het maandelijkse toelagen blijft betalen aan veroordeelde terroristen en de families van gedode terroristen, maakte Abbas nog meer boos. Alleen al in 2018 heeft de P.A. 360 miljoen dollar aan terroristen of hun families betaald – 7 procent van het budget van de P.A.

De Verenigde Staten, die de belangrijkste financier waren van het VN-agentschap voor hulp en werk voor Palestijnse vluchtelingen, dat jaarlijks $ 1,1 miljard betaalde (een derde van het jaarlijkse budget van UNRWA), trokken in 2018 ook geld terug naar de organisatie. Deze maatregelen hebben beide diplomatieke betrekkingen verbroken tussen Amerika en de Palestijnen, evenals de samenwerking op het gebied van veiligheidsinformatie tussen de PA, de Verenigde Staten en Israël.

In oktober 2018 kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan dat het Amerikaanse consulaat-generaal zou fuseren met de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, en dat de Verenigde Staten de betrekkingen met de Palestijnen zouden beheren via een speciale eenheid voor Palestijnse Zaken. Het beleid van de P.A. was om elke samenwerking met de nieuwe eenheid te vermijden.

Die samenwerking, geleid door het hoofd van de algemene inlichtingendienst van de P.A., generaal-majoor Majed Faraj, aan Palestijnse zijde, werd opgeschort door de P.A. In mei 2020, uit protest tegen de Israëlische plannen om soevereiniteit toe te passen in de Jordaanvallei. Zelfs de officiële contacten tussen de P.A. en de CIA, die erin geslaagd was de crisis te doorstaan, werd een aantal weken geleden geschorst.

Uiteindelijk was het besluit van de P.A. om de banden met een supermacht als de Verenigde Staten te verbreken contraproductief. Het diende alleen maar om de status van de P.A. in de ogen van Amerika te verzwakken. De Palestijnen hebben dus een wachtpositie ingenomen vóór de Amerikaanse president. Hun hoop is dat een Biden-regering een einde zal maken aan wat de P.A. beschouwt als vier nachtmerrieachtige jaren voor de Palestijnse zaak.

Maar bekeken voor wat ze zijn – het inhouden van financiering voor terroristische toelagen, inclusief terroristen die Amerikaanse burgers hebben vermoord, de opening van een Amerikaanse ambassade voor Israël in de Israëlische hoofdstad en het opheffen van UNRWA – zal elke toekomstige Amerikaanse regering moeilijk liggen om de ingeslagen koers te wijzigen.

Gokken dat ze dat zullen doen, kan een vergissing blijken te zijn. De P.A. Zou beter gediend zijn door uit zijn defensieve hurken te komen en vorderingen te maken in de richting van verzoening met Israël en Amerika.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Hacham “Mahmoud Abbas is waiting for a Biden administration” van 2 november 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Mahmoud Abbas gokt op een hernieuwde anti-Israël regering o.l.v. Joe Biden

Reacties zijn gesloten.