Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid op voor de terreuraanslagen in Wenen

De terreurgroep van Islamitische Staat (ISIS, Daesh) heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de schietpartij in Wenen de avond ervoor, waarbij vier doden en vijftien gewonden vielen. De dader handelde wellicht alleen.

De aanslag vond plaats nabij de belangrijkste Joodse synagoge in de centrum van Wenen. Fejzulai vermoordde een oudere man en een Duitse vrouw, een jonge mannelijke voorbijganger en een serveerster.

In een verklaring via een met IS verbonden Telegram-kanaal zei de terreurgroep dat ‘de soldaat van het kalifaat, Abu Dajana al-Albani’ “bijeenkomsten van kruisvaarders” in het centrum van Wenen had aangevallen. “Alle lof en gunst aan God”, concludeerde de verklaring.

De vermeende dader, Kujtim Fejzulai, werd tijdens het incident door de politie neergeschoten en gedood. Fejzulai was een etnische Albanees, wat zijn Arabische nom de guerre zou kunnen verklaren, wat letterlijk ‘de Albanees’ betekent.

In een video die door de terreurgroep wordt verspreid, is Fejzulai te zien die trouw belooft aan de IS-kalief, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, terwijl hij een pistool en een lang, gekarteld mes vasthoudt. Fejzulai, een 20-jarige Oostenrijks-Noord-Macedonische dubbele burger, had eerder een terreurveroordeling wegens een poging zich aan te sluiten bij de Islamitische Staatsgroep in Syrië.

De politie doorzocht 18 eigendommen, evenals het appartement van de verdachte, en hield 14 mensen vast die banden hadden met de aanvaller die worden ondervraagd, zei de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer.

Fejzulai zat in april 2019 gevangen omdat hij probeerde toe te treden tot Islamitische Staat, maar hij werd in december vervroegd vrijgelaten op grond van de jeugdwetgeving omdat hij jonger was dan 19 jaar op het moment van zijn overtreding.

“Het is een feit dat de terrorist erin is geslaagd het de-radicaliseringsprogramma van het gerechtelijk apparaat te misleiden” om zijn vrijlating veilig te stellen, zei Nehammer, eraan toevoegend dat het systeem opnieuw moet worden geëvalueerd. Hij zei ook dat een poging om Fejzulai zijn Oostenrijkse staatsburgerschap te ontnemen, was mislukt bij gebrek aan voldoende bewijs.

Plaatje hierboven: Wenen, Oostenrijk, 2 november 2020 omstreeks 20u00. De zogenaamde “gederadicaliseerde eenzame wolf” Kujtim Fejzulai schiet willekeurig weerloze burgers neer in het centrum van de stad. Amper 9 minuten en 55 kogels later maakte één goedgerichte politiekogel een einde aan de dodelijke raid van deze religieuze dwaas [beeldbron: NYP]

In Noord-Macedonië zei de politie dat op een lijst van verdachten die door Oostenrijk waren gestuurd twee anderen met de dubbele Oostenrijkse en Noord-Macedonische staatsburgerschap waren opgenomen. In Zwitserland zei de politie in de stad Winterthur dat een 18-jarige en een 24-jarige zijn gearresteerd in overleg met de Oostenrijkse autoriteiten. Onderzoekers proberen nu de aard van het contact van de twee mannen met de Weense verdachte te achterhalen.

Sommige omstandigheden van de schietpartij in Wenen doen denken aan de zaak van Usman Khan, die in 2019 in het centrum van Londen twee mensen doodstak. Khan was veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf nadat hij was veroordeeld voor zijn rol in een complot om de London Stock Exchange te bombarderen.

Hij werd in december 2018 vrijgelaten na het uitzitten van de helft van zijn straf, net als de meeste gevangenen in Groot-Brittannië. Terwijl hij in de gevangenis zat, was Khan begonnen met een programma dat criminelen probeert te rehabiliteren door middel van verhalen en workshops.

Nikolaus Rast, de advocaat van Fejzulai in de zaak van 2019, vertelde de openbare omroep ORF dat zijn cliënt op dat moment ‘volkomen onschadelijk’ leek. “Hij was een jonge man die op zoek was naar zijn plaats in de samenleving, die blijkbaar naar de verkeerde moskee ging, maar in de verkeerde kringen terechtkwam”, zei Rast. Fejzulai’s familie “was niet radicaal”, voegde Rast eraan toe. “Ik herinner me nog steeds dat het gezin niet kon geloven wat er met hun zoon was gebeurd.”

De autoriteiten werkten tot ver in de dinsdag om vast te stellen of er nog andere aanvallers waren, met zo’n 1000 politieagenten in dienst in de stad. Mensen in Wenen werden aangespoord om dinsdag zo mogelijk thuis te blijven en kinderen hoefden niet naar school. Halverwege de middag hadden onderzoekers die door overvloedig videobewijs hadden gezocht ‘geen indicatie van een tweede dader‘, zei Nehammer. ‘Maar omdat de evaluatie nog niet is afgerond, kunnen we nog niet definitief zeggen hoeveel daders verantwoordelijk zijn voor het misdrijf.’

Voorlopig blijft in Wenen een verhoogd beveiligingsniveau gehandhaafd, zei hij. Het land hield dinsdagmiddag een minuut stilte, vergezeld van het luiden van klokken in de hoofdstad, en de regering beval drie dagen van officiële rouw, met vlaggen op openbare gebouwen die halfpersoneel moesten worden gehangen.

De schietpartij begon kort na 20.00 uur. Maandag in de buurt van de belangrijkste synagoge van Wenen, omdat veel mensen genoten van een laatste avond van open restaurants en bars, voordat het coronavirus een maand lang werd afgesloten, die om middernacht begon. Negen minuten later was het voorbij, zei Nehammer.

De aanval kreeg snel veroordeling en steun van leiders in heel Europa, onder meer van de Franse president Emmanuel Macron, wiens land de afgelopen weken drie terreuraanslagen heeft meegemaakt. De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelde ook ‘alweer een gemene daad van terrorisme in Europa’. Groot-Brittannië verhoogde zijn terreurdreigingsniveau tot ernstig, het op een na hoogste niveau, na de aanslag in Oostenrijk en anderen in Frankrijk.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Boxermann “Islamic State claims responsibility for Vienna terror attack” van 3 november 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelTerror in Wien: Vier Tote, 22 Verletzte, 14 Festnahmen; IS reklamiert Anschlag für sich” van 3 november 2020 op de site van Kurier.at

♦ naar een artikelPictured with his deadly arsenal: ‘Lone wolf’ ISIS wannabe Kujtim Fejzulai, 22, who shot dead four people during rampage through streets of Vienna before being gunned down by police” van 3 november 2020 op de site van The Daily Mail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.