Terreuraanslag in Wenen: Minstens vier doden plus dader en 15 gewonden; klopjacht op mededaders

Plaaatje hierboven: Synagoge in de Seitenstettengasse in Wenen waar de schietpartij uitbrak. De synagoge was op dat ogenblik gesloten en het is (nog) niet duidelijk of dat deze een doelwit was [beeldbron: Mena Watch]

Laatst bijgewerkt: 3 november 2020 om 11u55

Volgens de eerste bevindingen zouden islamisten verantwoordelijk zijn voor de aanslag in het centrum van Wenen. Dat maakte de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer bekend.

De minister heeft aangekondigd dat de vermoorde bommenwerper uit Wenen een ISIS-sympathisant was. De man was gewapend met een aanvalsgeweer en droeg ook een explosievengordel. Dat bleek achteraf een valse bommengordel te gaan, blijkbaar om paniek te zaaien.

De Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht is geschokt door de aanslag en verzekert Oostenrijk van alle steun. De opsporingsautoriteiten werkten zeer nauw samen.

Als de eerste onderzoeken worden bevestigd, zullen we het opnieuw zien: islamistische terreur is een acute, zeer ernstige dreiging in Europa. We moeten haat en geweld met al onze kracht tegengaan. We verdedigen samen onze manier van leven en de samenhang van onze Europese samenlevingen .

Omstreeks 20u00 brak in het centrum van Wenen nabij de synagoge van de stad een schietpartij uit. Er klonken meerdere schoten. Naar verluidt zouden ca. 55 kogels zijn afgevuurd. Er vielen minstens vier doden: twee mannen en twee vrouwen. Een vijfde dode viel toen één van de daders werd neergeschoten. Ook zijn er 15 gewonden waarvan minstens zeven zwaargewonden waaronder ook een politieagent.

De politie trok met een groot contingent naar binnen nadat verschillende schoten waren afgevuurd in het gebied rond Schwedenplatz en in de Seitenstettengass. De zoektocht naar een van de daders is nog aan de gang. De politie zei ook dat er meerdere daders met wapens bij de aanval betrokken waren.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken meldde dat de gedode dader een 20-jarige burger was met de dubbele nationaliteit van Oostenrijk en Noord-Macedonië. Hij was al eerder veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens burgemeester van Wenen Ludwig droeg hij ren lang aanvalsgeweer, een pistool en een machete. Hij bleek dus “zeer goed voorbereid.”

Bondskanselier Kurz sprak van een “walgelijke terroristische aanslag”.  De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer zei op een persconferentie dat er nog steeds naar een van de daders wordt gezocht en dat mensen bescherming moeten blijven zoeken.

Omdat de aanslag in Oostenrijk begon vlak bij een synagoge, gaan de veiligheidsdiensten ervan uit dat de Joodse gemeenschap het doelwit was. Vandaar dat ook in Antwerpen verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn genomen in de Joodse buurt na aanslag in Wenen.

De politie twitterde om de bevolking op te roepen alle openbare plaatsen in de stad te vermijden. Omringende straten werden afgezet. Helikopters cirkelden boven het stadscentrum, hulpverleningsvoertuigen snelden van de buitenwijken naar het centrum. Direct na de schietpartij konden video’s worden gezien terwijl voorbijgangers in paniek door de voetgangerszones renden. Volgens verslaggevers staken sommigen hun armen op om de politie te laten zien dat ze ongewapend waren.

De voorzitter van de Israelitische Kultusgemeinde, Oskar Deutsch, riep de leden van de gemeenschap op de openbare straten niet op te gaan en in gesloten kamers te verblijven. Of de aanslag op de synagoge in de Seitenstettengasse heeft plaatsgevonden, is nog niet duidelijk, schrijft hij op Twitter. Op het moment van de schietpartij waren zowel de synagoge als het kantoorgebouw dat bij hetzelfde adres hoort al gesloten.


Bronnen:

♦ naar een artikelTerror attack near Vienna’s synagogue, 3 people killed” van 3 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel Manhunt for Vienna terrorist still on run; Jewish institutions to remain shut” van 3 november 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelTerrorattacke: Drei Tote nach Schüssen in Wien” van 3 november 2020 op de site van Tageschau.de

♦ naar een artikelTerror in Wien: Verletzte, mindestens zwei Tote, mindestens ein Täter auf der Flucht” van 2 november 2020 op de suite van Kurier.at

Een gedachte over “Terreuraanslag in Wenen: Minstens vier doden plus dader en 15 gewonden; klopjacht op mededaders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.