Joe Biden vergeleek Trump met Goebbels en noemde Trump’s aanhangers nazi’s

Ongeacht de uitkomst van de verkiezingen in de Verenigde Staten, zal voormalig vicepresident Joe Biden de eer hebben de eerste Amerikaanse presidentskandidaat te zijn die de aandacht vestigt op de beschamende staat van dienst van de Amerikaanse regering van vriendschappelijke betrekkingen met nazi-Duitsland in de jaren dertig.

Tijdens het laatste presidentiële debat op 22 oktober beweerde president Donald Trump dat hij “een goede relatie” had met Noord-Korea en voerde hij aan dat “het hebben van een goede relatie met leiders van andere landen een goede zaak is.”

Voormalig vice-president Biden antwoordde daarop cynisch dat “we een goede relatie met Hitler hadden voordat hij in feite Europa binnenviel.” Biden had wellicht beter eerst in de spiegel van zijn Democratische Partij gekeken vooraleer een dergelijke domme opmerking te maken.

Biden’s bewering moet veel kijkers van het debat hebben verrast, die waarschijnlijk aannamen dat, omdat president Franklin D. Roosevelt (FDR), die eveneens een boegbeeld was van Joe Biden’s Democratische Partij, Amerika leidde in een oorlog tegen nazi-Duitsland, hij altijd vijandig moet zijn geweest tegenover het Hitler-regime. Niét dus. Integendeel zelfs.

Vanaf het moment dat de FDR voor het eerst aantrad in 1933 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog in december 1941, was het beleid van de regering-Roosevelt om hartelijke, soms zelfs vriendschappelijke betrekkingen met het naziregime na te streven.

Video: Joe Biden vergeleek Donald Trump met Jozef Goebbels en de nazi’s

Veel Amerikanen boycotten producten uit nazi-Duitsland. Maar de regering-Roosevelt hielp nazi-Duitsland om de boycot in de jaren dertig te omzeilen door toe te staan ​​dat goederen uit Duitsland etiketten droegen die consumenten misleidden met betrekking tot hun land van herkomst. De regering stopte deze schandelijke praktijk alleen toen ze door boycotactivisten werd bedreigd met een rechtszaak.

President FDR stuurde ook de minister van Handel Daniel Roper om in 1933 een pro-nazi-bijeenkomst in New York City toe te spreken. Bij die bijeenkomst was de ambassadeur van nazi-Duitsland in de Verenigde Staten de hoofdspreker en waren het podium en de hal versierd met hakenkruisvlaggen.

In 1937 stuurde de regering een van haar hoge diplomaten om de Verenigde Staten te vertegenwoordigen tijdens de jaarlijkse nazi-partijbijeenkomst in Neurenberg. In sommige gevallen bood de regering-Roosevelt zijn excuses aan voor het anti-nazi-sentiment van Amerikaanse burgers.

In 1935 bood de regering openlijk zijn excuses aan bij Adolf Hitler nadat een rechter in New York demonstranten had vrijgelaten die een hakenkruisvlag van een bezoekend Duits schip hadden gescheurd. Toen de burgemeester van New York, Fiorello La Guardia, in 1937 Hitler een ‘fanatiekeling met een bruin overhemd’ noemde die de vrede van de wereld bedreigt, uitte de minister van Buitenlandse Zaken van Roosevelt de ‘spijt’ van de Amerikaanse regering over ‘uitspraken die als beledigend waren voor een Buitenlandse regering.’

Roosevelt dwong minister van Binnenlandse Zaken Harold Ickes herhaaldelijk om kritische verwijzingen naar Hitler uit zijn toespraken te verwijderen. In het ontwerp van zijn aanvangstoespraak in mei 1935 aan de Universiteit van Alabama, beschreef Ickes bijvoorbeeld universiteiten in nazi-Duitsland als ‘louter slaven van een opdringerig en ijdel nazisme’ en die in het fascistische Italië ‘alleen toegestaan ​​te onderwijzen wat de regering Staat hen toe les te geven. ‘

Het Witte Huis liet Ickes weten dat ‘het het verzoek van de president is om de verwijzingen naar het buitenland volledig te elimineren.’ Evenzo diende Ickes in november 1938 bij het Witte Huis een concept in van zijn geplande radio-uitzending als reactie op de Kristallnacht-pogrom van de nazi’s tegen Duitse Joden. ‘Het ingediende ontwerp werd goedgekeurd,’ merkte Ickes op in zijn dagboek, ‘behalve dat de president wilde dat we alle verwijzingen naar Duitsland bij naam wegsneden, evenals verwijzingen naar Hitler, Goebbels en anderen bij naam.’

President Roosevelt keurde Hitlers anti-joodse beleid niet goed, maar hij vreesde dat elke Amerikaanse kritiek op het nazi-regime de Amerikaans-Duitse betrekkingen zou schaden. In de 430 persconferenties die de FDR hield van januari 1933 tot september 1938, bekritiseerde hij nooit Hitlers vervolging van Duitse joden.

In feite werd de onderdrukking van de Joden slechts in een van die persconferenties genoemd – en alleen omdat een verslaggever, niet de president, het ter sprake bracht. Roosevelt antwoordde dat hij geen commentaar had en veranderde snel van onderwerp. Volgens het onderzoek van professor Stephen Norwood verwelkomde de regering-Roosevelt in de jaren dertig nazi-oorlogsschepen om Amerikaanse havens te bezoeken.

Twee Duitse marinekruisers, de Karlsruhe en de Emden, werden tussen 1934 en 1936 meerdere keren naar de Verenigde Staten gestuurd om – zoals de kapitein van de Karlsruhe het uitdrukte – ‘iets van de geest van het nieuwe Duitsland tr tonrn. ‘ De Karlsruhe bracht 2.000 exemplaren van Hitlers Mein Kampf mee om in de Verenigde Staten te verspreiden.

De nazi’s hoopten dat deze vriendelijke marinebezoeken ‘eens [en] zouden eindigen voor alle geruchten en propaganda die in het buitenland waren verspreid’ over de vervolging van het Duitse Jodendom. De nazi-oorlogsschepen werden begroet door hoge Amerikaanse leger- en marineofficieren en werden vaak vergezeld door een saluut van 21 schoten. De Amerikaanse marine leverde zelfs boten, personeel en uitrusting om de nazi’s te helpen bij het uitvoeren van militaire oefeningen voor de kust van Los Angeles.

Soms interfereerde het vooroorlogse beleid van de FDR om goede relaties met de nazi’s te onderhouden rechtstreeks met de redding van Joodse vluchtelingen. In 1940-1941 leidde de Amerikaanse journalist Varian Fry een ondergronds netwerk in Vichy Frankrijk dat meer dan 2.000 vluchtelingen redde – totdat Washington tussenbeide kwam.

In reactie op klachten van de nazi’s en de Vichyieten dwong de regering-Roosevelt Fry om Frankrijk te verlaten op grond van het feit dat hij ‘activiteiten ontplooide om de wetten te omzeilen van landen waarmee de Verenigde Staten vriendschappelijke betrekkingen onderhouden’.

Het verontrustende beleid van Franklin D. Roosevelt ten aanzien van nazi-Duitsland in de jaren dertig heeft te weinig aandacht gekregen. Hopelijk zal de opmerking van Joe Biden een langverwachte nationale conversatie over dit belangrijke onderwerp stimuleren.

door Rafael Medoff


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mollie Mansfield “Joe Biden shockingly compares Trump to Hitler’s Nazi propagandist Joseph Goebbels in wild attack” van 26 september 2020 op de site van The Sun

♦ naar een artikel van Rafael Medoff “Joe Biden, FDR, and the Nazis” van 1 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Rafael Medoff “Why FDR Wouldn’t Condemn Hitler” van 28 april 2019 op de site van History News Network, Columbian College of Arts & Scince

♦ een artikel op deze blogWaarom werd Auschwitz niet gebombardeerd? Omwille van het ‘America First’ -beleid van Roosevelt” van 26 januari 2020 en een artikelAnti-Joodse vooroordelen van Roosevelt tijdens WOII verhinderde redding van de Joden” van 5 november 2019

♦ naar een artikel van Matt Lebovic “Historian: New evidence shows FDR’s bigotry derailed many Holocaust rescue plans” van 4 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blog “Waarom generaal Dwight D. Eisenhower waarschuwingen omtrent de Holocaust negeerde” van 19 oktober 2019 en een artikel “President Roosevelt en de Holocaust: nieuwe bewijzen [Dr. Manfred Gerstenfeld]” van 9 januari 2014

2 gedachtes over “Joe Biden vergeleek Trump met Goebbels en noemde Trump’s aanhangers nazi’s

  1. Geen weldenkend mens stemt op opa Joe om zijn leiderschaps of presidentiele kwaliteiten, maar alléén omdat hij géén Trump is.

    Like

  2. De man is totaal seniel en hoort in een verzorgings tehuis.

    Na de vergelijking met Goebbels was dit zijn volgende oneliner: “Trump is a virus”. Dit in betrekking tot het Covid 19 virus.

    Géén TV network, sociaal of niet die daar aanstoot aan nam!.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.