Veldslag van Beersjeba (1917) die het Midden-Oosten veranderde en leidde tot restauratie van Israël

Plaatje hierboven: Een recreatie van de aanval uit de Eerste Wereldoorlog door Australische en Nieuw-Zeelandse cavalerie. Israëlische, Australische en Nieuw-Zeelandse leiders herdachten op 1 november 2017 de 100ste verjaardag van de Slag om Beersheba [beeldbron: EPA/BBC]

Vandaag exact 103 jaar geleden werd in de stad Beershaba een veldslag uitgevochten die het aanzicht van het Midden-Oosten definitief zal veranderen.

Op 31 oktober 1917 was de zwaar versterkte stad Beersheba het toneel van een historische aanval door de mannen van de 4e Australische Light Horse Brigade. Vanaf de schemering bestormde de brigade de stad, met hun bajonetten als zwaarden in een hoogst onconventionele aanval.

Het momentum van de verrassingsaanval voerde hen door de Turkse verdediging waar ze de stad konden beveiligen voordat deze kon worden vernietigd door de terugtrekkende Turkse troepenmacht. De cruciale campagne hielp het tij van WO I te keren, wat leidde tot de val van 400 jaar durende Ottomaans-Turkse heerschappij en de uiteindelijke herovering van Israël over Jeruzalem.

Plaatje hierboven: Beersjeba, Israël 31 oktober 1917. Een omvangrijke groep gevangen Turkse soldaten wordt weggeleid door de Australische Cavalerie [beeldbron: AWM London]

Slag om Beersjeba
De aanval van het 4e Australische Berende Lichte Cavalerie in Beersheba laat in de middag van 31 oktober 1917 wordt herinnerd als de laatste grote cavalerie-aanval. De aanval op Beersheba begon bij zonsopgang toen de infanteriedivisies van het Britse XX Corps aanvielen vanuit het zuiden en zuidwesten.

Ondanks artillerie- en luchtsteun waren noch de infanterieaanvallen vanuit het zuiden, noch de aanval van de Anzac Mounted Division vanuit het oosten erin geslaagd Beersheba halverwege de middag te veroveren. De tijd begon te dringen  voor de Australiërs om Beersheba en zijn waterbronnen voor het donker te veroveren.

Luitenant-generaal Harry Chauvel, de Australische commandant van het Desert Mounted Corps, en brigadegeneraal William Grant, bevelhebber van de 4e Light Horse Brigade, gaven opdracht om een ​​bereden aanval uit te voeren rechtstreeks op de stad. Chauvel wist uit luchtfoto’s dat de Turkse loopgraven voor de stad niet beschermd waren door prikkeldraad.

Door Duitse bombardementen was de 4e Brigade echter in een verspreide formatie terechtgekomen en pas om 16.50 uur waren ze in positie. De Brigade verzamelde zich achter oplopende hellingen zowat 6 kilometer ten zuidoosten van Beersheba met het 4e Light Horse Regiment aan de rechterkant, het 12e Light Horse Regiment aan de linkerkant en het 11e Light Horse Regiment in reserve.

Het Australian Light Horse zou voor het eerst puur als cavalerie worden gebruikt. Hoewel ze niet waren uitgerust met cavalerie-sabels, waren de Turken die tegenover de lange bajonetten van de Australiërs stonden niet van mening dat er veel verschil was tussen een aanval door cavalerie en een aanval door bereden infanterie.

De soldaten te paard van de lichte cavalerie gingen in draf weg en kwamen bijna onmiddellijk in galop. Toen ze over de top van de bergkam kwamen en langs de lange, zachte open helling naar Beersheba keken, werden ze gezien door de Turkse kanonniers, die het vuur openden met mortiergranaten. Maar het tempo was te hoog voor de kanonniers.

Na drie kilometer openden Turkse machinegeweren het vuur vanaf de flank, maar ze werden ontdekt en tot zwijgen gebracht door Britse artillerie. Het geweervuur ​​uit de Turkse loopgraven ratelde hard door toen de cavalerie snel naderde. De voorste loopgraaf en de hoofdgeul werden ingenomen en enkele mannen stegen af ​​en vielen vervolgens lans achter de Turken aan met bajonet op het geweer.

Sommigen galoppeerden vooruit om de achterste loopgraven te grijpen, terwijl andere eskadrons rechtstreeks Beersheba binnen galoppeerden. Bijna alle bronnen van Beersheba waren intact en er was meer water beschikbaar van een storm die de poelen had gevuld. De 4e en 12e afdeling van de lichte cavalerie telde eenendertig doden en zesendertig gewonden; Ze namen meer dan 700 mannen gevangen.

De verovering van Beersheba betekende dat de Gaza-Beersheba-linie werd omgedraaid. Gaza viel een week later en op 9 december 1917 trokken de Britse troepen Jeruzalem binnen.

Plaatje hierboven: Ereparade in Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden [beeldbron: Toren van David Museum]

Plaatje hieronder: Jeruzalem, 11 december 1917. Naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, kondigt de Britse generaal Edmund Allenby de krijgswet af na de overname van de Oude Stad door het Britse leger, hier op de trappen van de Toren van David in Jeruzalem [beeldbron: The Times of Israel] 


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Battle of Beersheba; On 31 October 1917, the heavily fortified town of Beersheba was the scene of a historic charge by the men of the 4th Australian Light Horse Brigade” op de site van Anzac Centenary Queensland

♦ naar een artikelBeersheba The Charge of the 4th Light Horse, 1917” op de site van AWM London

♦ een artikel op deze blogNav 100ste verjaardag van Britse overwinning op de Turken, keert Allenby terug naar Jeruzalem” van 12 december 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.