Frankrijk: Islamisten razend over de integratie strategie van president Macron

Plaatje hierboven: President Emmanuel Macron en Bondskanselier Angela Merkel dol enthousiast over de gestage toestroom van goedkope arbeidskrachten in de EU. Op 31 augustus 2015, aan het begin van de vluchtelingencrisis conform het Open Grenzenbeleid van de EU, aangevoerd door Frankrijk en Duitsland, klonk het eensgezind: “Wir schaffen das!” Vijf jaar later en miljoenen Arabische en Afrikaanse moslims erbij, is dat enthousiasme enigszins bekoeld. 

Frankrijk ligt onder vuur vanwege karikaturen. Drie mensen werden donderdag vermoord in een kerk in Nice – met een vrouw naar verluidt onthoofd – door een man die ‘Allahu Akhbar’ riep. Ondertussen schoot en doodde de politie in Montfavet een man die een pistool hanteerde en ook ‘Allahu Akhbar’ riep.

Het land heeft zijn waarschuwing voor terroristische dreiging naar het hoogste niveau getild. De onthoofding is de tweede in Frankrijk deze maand en volgt op de sterke verdediging van president Emmanuel Macron voor het recht om afbeeldingen van de profeet Mohammed te publiceren. Macron heeft ook stappen voorgesteld om radicalisering en islamistisch separatisme in zijn land tegen te gaan.

Frankrijk heeft een aantal van ’s werelds ergste islamisten moeten doorstaan Terreuraanslagen in de afgelopen vijf jaar. Ze begonnen in januari 2015, toen twee broers 12 mensen vermoordden op het kantoor van Charlie Hebdo, een satirisch tijdschrift dat cartoons van Mohammed had gepubliceerd.

Een dag later doodde een derde terrorist een politieagente voordat hij gijzelaars nam in een koosjere Parijse supermarkt en vier van hen vermoordde. Dat najaar eindigde een reeks aanslagen in Parijs waarbij nog eens 130 onschuldige mensen omkwamen, de meesten in de concertzaal van Bataclan en anderen in cafés en buiten een stadion.

Charlie Hebdo heeft in september enkele van de controversiële karikaturen van Mohammed opnieuw gepubliceerd, aangezien 14 vermeende medeplichtigen bij de aanslag van 2015 op het punt stonden terecht te staan. Als reactie op de cartoons heeft een Pakistaanse immigrant naar Frankrijk twee mensen neergestoken in de buurt van het oude kantoor van Charlie Hebdo.

Maar toen Macron eerder deze maand een vijfpuntenplan publiceerde om het islamisme en radicalisme in Frankrijk tegen te gaan, huilden veel islamisten. Twee weken later werd een leraar op een openbare school onthoofd door een Tsjetsjeense vluchteling, boos omdat de leraar zijn klas een karikatuur van Mohammed had laten zien als onderdeel van een les over vrije meningsuiting.

Macron kwam sterk op voor de vrijheid van meningsuiting. Islamisten reageerden door een boycot van Franse goederen af ​​te dwingen. ‘De islam is een religie die tegenwoordig overal ter wereld in crisis verkeert’, zei Macron op 2 oktober, terwijl hij zijn nieuwe strategie presenteert om het islamisme in Frankrijk te bestrijden.

In een openbare toespraak in Les Mureaux, een arbeidersstad ten noordwesten van Parijs, beloofde Macron te vechten tegen wat hij ‘islamitisch separatisme’ noemde, waarin hij een moslimminderheid beschrijft die wordt geregeerd door islamitische radicalen die proberen moslims tot hun leer te bekeren.

Zijn voorstellen zijn onder meer:

  1. Opnieuw de neutraliteit van openbare diensten bevestigen en de Franse tradities van secularisme in alle openbare diensten hooghouden.
  2. Financiering voor verenigingen en maatschappelijke instellingen zou afhangen van hun naleving van de republikeinse principes van de Franse staat, wat zou betekenen dat islamistische instellingen geen financiering zouden ontvangen.
  3. Vanaf volgend schooljaar is openbaar onderwijs verplicht voor iedereen vanaf drie jaar, wat betekent dat ongeveer 50.000 thuisonderwijs leerlingen op openbare scholen zullen zitten. Macron gelooft dat deze stap een integraal onderdeel zal zijn van het anti-separatismebeleid.
  4. De afhankelijkheid van buitenlandse imams verminderen door het verplicht stellen van een gedeeltelijke opleiding van imams in Frankrijk. Deze vereiste zou ertoe leiden dat de staat een ‘verlichte islam’ ondersteunt die toleranter is voor andere overtuigingen. Macron stelde voor om de buitenlandse moskeefinanciering strenger te controleren.
  5. Het terugwinnen van wat hij ‘verloren buurten’ noemde, waarvan Macron gelooft dat ze het separatisme aanjagen. ‘Waar we ons hebben teruggetrokken,’ zei hij, ‘moeten we terugkeren’.

Meer dan 8.000 islamitische radicalen staan ​​op nationale waarschuwingslijsten als een mogelijke bedreiging voor de binnenlandse veiligheid, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin in augustus. ‘Het risico van terreur van soennitische oorsprong is de belangrijkste bedreiging waarmee ons land wordt geconfronteerd’, zei minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin en beloofde een strijd ‘zonder oponthoud’.

Frankrijk is van plan 231 radicale vreemdelingen uit te zetten die in een alarmeringsdossier stonden ter voorkoming van terroristische aanslagen (FSPRT). Bij de begrafenis van Paty benadrukte Macron de vrijheid van meningsuiting die in de Franse grondwet is gegarandeerd. ‘Hij werd vermoord omdat islamisten onze toekomst willen’, zei Macron. ‘Ze zullen het nooit hebben.’

Islamisten, voornamelijk aangewakkerd door Turkse en Qatarese media, riepen op tot een boycot van Franse producten, waarbij ze ten onrechte beweerden dat Frankrijk moslims vervolgt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde de uitspraken van Macron een provocatie. Later beweerde Erdogan dat ‘Macron mentale behandeling nodig heeft’ voor een probleem met de islam en moslims. Erdogan steunde de boycot. Frankrijk reageerde door zijn ambassadeur in Turkije terug te roepen.

De Pakistaanse president Imran Khan haalde scherp uit naar Macron en zei dat de acties en verklaringen van Macron polarisatie en radicalisering aanwakkeren. Macron antwoordde dapper:

We zullen nooit toegeven. We respecteren alle verschillen in een geest van vrede. We aanvaarden geen haatzaaiende uitlatingen en verdedigen een redelijk debat. We zullen altijd aan de kant staan ​​van menselijke waardigheid en universele waarden.

De Moslimbroederschap heeft maandag een verklaring uitgegeven waarin ze de verklaringen van Macron veroordeelde en opriep tot de boycot van Franse goederen. Maar Mohamed Moussaoui, voorzitter van de Franse Moslimraad, ontkende de beschuldigingen dat Frankrijk moslims vervolgt. ‘Alle lastercampagnes tegen Frankrijk zijn contraproductief en creëren verdeeldheid’, zei Moussaoui.

Hij drong er bij Franse moslims op aan om de natie te verdedigen in het licht van de campagnes tegen het land. Enkele dagen eerder zei Moussaoui dat zijn organisatie bezig was met een trainingsplan voor imams om radicalisme tegen te gaan. Dat gezegd hebbende, sommigen twijfelen eraan of de Franse Moslimraad een geschikte partner is voor Macron, gezien zijn banden met islamistische groeperingen, waaronder de door de Moslimbroederschap opgerichte Musulmans De France.

De toespraak van Macron eerder deze maand kreeg ook lof van de islamitische hervormer Islam al-Behery: ‘De uitspraken van Macron richten zich op de onverdraagzaamheid en radicalisme van islamisten en niet op de islam als religie.’ Het bloedvergieten van donderdag maakte nogmaals de onmiskenbare terrorismedreiging duidelijk waarmee Frankrijk wordt geconfronteerd.

Het plan van Macron mag dan wel kritiek hebben, maar het lijkt het enige plan te zijn dat door een Europees staatshoofd is geïntroduceerd om radicalisme en islamisme tegen te gaan. Wat nog belangrijker is, zijn regering richt zich nu al op de bronnen die radicale ideologie promoten. Het valt nog te bezien of internationale verontwaardiging en de oproepen tot boycots de inspanningen van Macron zullen belemmeren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hany Ghoraba “Islamists Rage at Macron’s Integration Strategy” van 1 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Itamar Marcus “PA sides with Islamists following 2 French beheadings, 4 murders” van 1 november 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.