‘Jezus blijft een zoon van het volk van Israël’, zegt katholieke kardinaal; Palestijnen weer boos

Christelijke en joodse religieuze leiders kwamen op donderdag 29 oktober 2020 samen om de 55ste verjaardag van ‘Nostra Aetate‘ (In onze tijd) te vieren.

Dat is de verklaring die paus Paulus VI in 1965 afkondigde naar aanleiding van het Tweede Vaticaans Concilie dat antisemitisme aan de kaak stelde en Joden heeft vrijgesproken van de beschuldiging van ‘deicide‘ – de moord op Jezus Christus.

Keynote-spreker kardinaal Kurt Koch – voorzitter van de Vaticaanse Commissie voor Religieuze Betrekkingen met de Joden – prees het document uit 1965 als een “mijlpaaldocument dat de belofte van een nieuw en beter tijdperk in christelijk-joodse betrekkingen verwoordt” door een erkenning van hun gemeenschappelijke spirituele erfgoed, dieper begrip van elkaar en wederzijds respect.

Koch sprak een virtuele bijeenkomst toe die werd georganiseerd nadat het coronavirus de annulering van een geplande persoonlijke dialoog in Brazilië met joodse leiders van over de hele wereld had gedwongen:

Ja, zelfs als we elkaar niet persoonlijk kunnen ontmoeten, blijft ons contact standvastig, wat bevestigt dat onze vriendschap stabiel en sterk is. Laten we God, de eeuwige en almachtige, danken voor deze vriendschapsbanden en voor alles wat is bereikt in de laatste decennia van joods-katholieke dialoog. Voor de katholieken was het essentieel om te erkennen dat de dialoog met de joodse gemeenschap niet buiten het leven van de kerk lag, en ook niet optioneel was. Jezus is en blijft een zoon van het volk Israël. Hij wordt gevormd door die traditie en kan daarom alleen echt worden begrepen in het perspectief van dit culturele en religieuze kader.

Het feit dat de katholieke kerk zegt “Jezus is en blijft een zoon van het volk Israël” zullen ze in de Palestijnse gebieden niet graag horen. Voor hen is Jezus geen Jood maar een Palestijns Arabische martelaar en hebben Joden geen banden met Jeruzalem. Raar maar waar. Maar liegen en bedriegen zitten de Palestijnen in het bloed. Daar is geen kruid tegen gewassen.


Bronnen:

♦ naar een artikel Jesus Remains a Son of the People of Israel,’ Top Cardinal Says at Jewish-Catholic Celebration of ‘Nostra Aetate’ Anniversary” van 30 oktober 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.